Kuchnia rosyjska: przepis na ciasto drożdżowe, czyli jak przygotować tradycyjny kulebiak?
Kulebiak to ciasto drożdżowe nadziewane farszem z kapusty i grzybów. Wypiek przypomina duży pieróg w kształcie walca. Jest on szczególnie popularny w kuchni rosyjskiej i przygotowywany najczęściej na Święta Bożego Narodzenia. Potrawa idealnie sprawdzi się również jako sycąca przekąska ciągu dnia albo lunch do pracy.
Kulebiak to ciasto drożdżowe nadziewane farszem z kapusty i grzybów. Wypiek przypomina duży pieróg w kształcie walca. Jest on szczególnie popularny w kuchni rosyjskiej i przygotowywany najczęściej na Święta Bożego Narodzenia. Potrawa idealnie sprawdzi się również jako sycąca przekąska ciągu dnia albo lunch do pracy.
Kulebiak to potrawa popularna nie tylko w kuchni rosyjskiej, ale i polskiej. Nazwa kulebiak najprawdopodobniej pochodzi od słowa “kohlgeback”, które oznacza ciasto nadziewane farszem kapuścianym. Potrawę kuchni rosyjskiej, w zależności od regionu, przyrządza się nieco inaczej, stosując inne nadzienie, np.: mięso, grzyby, kaszę gryczaną, jajka na twardo, warzywa, a także ryby.
Przepis na kulebiak, krok po kroku
W przepisie na kulebiak wykorzystuje się suszone grzyby, które trzeba wcześniej namoczyć. Na ok. 2 godziny przed rozpoczęciem przygotowywania ciasta drożdżowego, wystarczy zalać grzyby zimną wodą (tak, aby je całkowicie przykryła).
Składniki:
- 2 szklanki mąki,
- ¾ szklanki mleka,
- 3 jajka,
- 500 g kiszonej kapusty,
- 100 g suszonych grzybów,
- 40 g masła klarowanego,
- 15 g świeżych drożdży,
- 1 duża cebula,
- 1 łyżeczka cukru,
- 3 łyżki oleju,
- sól i pieprz do smaku.
Czas przygotowania: 1h 20 minut
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
- Masło klarowane rozpuść w rondelku i odstaw do ostygnięcia.
- Do letniego mleka dodaj drożdże oraz cukier i całość wymieszaj, aż składniki połączą się ze sobą.
- W oddzielnym naczyniu połącz mąkę z 1 jajkiem.
- Dodaj mleko z drożdżami i ostudzone płynne masło klarowane i całość wymieszaj.
- Ciasto przełóż na oprószony mąką blat i wyrabiaj przez chwile, aż stanie się całkowicie gładkie i jednolite.
- Wyrobioną masę delikatnie posmaruj olejem i przełóż do miski do wyrośnięcia.
- Na patelni rozgrzej 3 łyżki oleju.
- Dodaj posiekaną w kostkę cebulę i smaż na oleju, aż się zeszkli.
- Kapustę i grzyby odsącz z wody i pokrój w drobne kawałki.
- Dodaj składniki na patelnię i duś pod przykryciem, aż kapusta zrobi się miękka (ok. 20 minut).
- Farsz dopraw solą i pieprzem a następnie dodaj jajko i dokładnie wymieszaj, aż jajko zetnie się pod wpływem wysokiej temperatury.
- Zdejmij patelnię z ognia.
- Ciasto drożdżowe rozwałkuj na grubość ok. 1 cm.
- Na środek placka wyłóż farsz z kapusty (zostawiając 1-2 cm odstępu od krawędzi).
- Ciasto zawiń na kształt walca, a wierzch posmaruj roztrzepanym jajkiem.
- Piekarnik rozgrzej do temperatury 200 stopni Celsjusza (z włączoną opcją dolnego grzania) i piecz ciasto przez 40 minut, aż ładnie zarumieni się z wierzchu.
- Kulebiak doskonale smakuje, zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Smacznego!