Kuchnia hiszpańska: paella z owocami morza, ryżem i szafranem - jak przygotować?
Paella z owocami morza to potrawa kuchni hiszpańskiej, którą przygotowuje się i podaje w specjalnej patelni paellera. Danie zawiera w sobie ryż, szafran, krewetki, małże i kalmary, zalane białym wytrawnym winem i aromatycznym rybnym wywarem. Paellę podaje się z kawałkami cytryny, najlepiej pokrojonej w ćwiartki.
Paella z owocami morza to potrawa kuchni hiszpańskiej, którą przygotowuje się i podaje w specjalnej patelni paellera. Danie zawiera w sobie ryż, szafran, krewetki, małże i kalmary, zalane białym wytrawnym winem i aromatycznym rybnym wywarem. Paellę podaje się z kawałkami cytryny, najlepiej pokrojonej w ćwiartki.
Paella (paella marinera, paella de marisco) to jedna z najbardziej znanych potraw kuchni hiszpańskiej. Najpopularniejsza forma jej przygotowania to owoce morza, takie jak: krewetki, małże, kalmary, z dodatkiem barwionego szafranem ryżu o okrągłych ziarnach. Tradycyjna paella przyrządzana jest z ryżem calasparra, bomba czy bahia, ale dobrze smakuje także z ryżem do risotto.
Paella - przepis, krok po kroku
Składniki (dla 4 osób):
- 4 całe krewetki (z pancerzem i głową),
- 100 g krewetek królewskich (bez pancerzy i głów),
- 4 małże okładniczki (navajas),
- 400 g umytych małży (pozbawionych narośli),
- 100 g kalmarów (pociętych na cienkie paski)
- 400 g ryżu, np. do risotto,
- 1 pomidor,
- 1 cebula,
- 1 mała czerwona papryka,
- 1 łyżka zielonego groszku,
- 1 kieliszek białego wina wytrawnego,
- 700 ml wywaru rybnego,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 cytryna,
- 3 łyżki oliwy z oliwek,
- sól do smaku.
Czas przygotowania: około 30 minut
Stopień trudności: średnie
Sposób przygotowania:
- Oliwę z oliwek rozgrzej na patelni i obsmaż w niej całe krewetki z pancerzami i odstaw do ostygnięcia.
- Cebulę i paprykę pokrój w drobną kostkę.
- Czosnek przeciśnij przez praskę.
- Pomidora sparz wrzątkiem i zetrzyj na tarce o małych oczkach.
- Cebulę z dodatkiem czosnku zeszklij na patelni.
- Dodaj posiekaną paprykę, groszek i pomidora.
- Po 4-5 minutach dodaj ryż z szafranem i całość zalej rybnym wywarem oraz białym winem.
- Paellę gotuj na małym ogniu przez około 15 minut.
- Dodaj pozostałe owoce morza i dosól do smaku.
- Przykryj patelnię folią aluminiową i duś całość przez 7 minut.
- Po zdjęciu dania z ognia pozostaw je pod przykryciem przez kolejne 3 minuty.
- Podawaj z pokrojoną w ćwiartki cytryną.
Smacznego!
Paella z owocami morza - sposób podawania
Paella z owocami morza to danie, które podaje się bezpośrednio na specjalnej patelni (nazywanej paellera), na której było przygotowywane. Nie bez znaczenia jest również rozmiar naczynia. W przypadku, gdy danie będzie serwowane dla 3-4 osób wystarczy patelnia o średnicy około 40 cm, kolei dla 5-7 naczynie powinno mierzyć przynajmniej 50 cm.