Przepis na Cevapcici, czyli tradycyjne kotleciki kuchni chorwackiej
Cevapcici można przygotować w niecałą godzinę. Idealnie smakuje podane z smażonymi warzywami, pieczonymi ziemniakami, czy sosem tzatziki.
Cevapcici można przygotować w niecałą godzinę. Idealnie smakuje podane z smażonymi warzywami, pieczonymi ziemniakami, czy sosem tzatziki.
Cevapcici to potrawa mięsna pochodzenia bałkańskiego, której składnikiem jest mięso mielone lub siekane z dodatkiem mieszanki mięsa innych zwierząt. Do Cevapcici dodaje się m.in. mąki, cebuli, czosnku, przypraw i ziół. Mięso formuje się w podłużne kotleciki i grilluje lub smaży. W Albani występuje pod nazwą qofte, w Rumunii mititei, a w Bośni jako Cevapi.
Cevapcici – kotleciki z mięsa wołowego i jagnięcego z dodatkiem wielu przypraw
Cevapcici smakują świetnie podane z sosem tzatziki, ajwarem, plackami pita czy serkiem typu cottage cheese. Można je podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Potrzebujesz:
- patelni grillowej,
- naczynia żaroodpornego,
- dużej miski.
Składniki (4 porcje):
- 350 g mięsa wołowego,
- 150 g mięsa jagnięcego,
- 3 łyżki ajvaru pikantnego,
- 1 łyżka ostrej musztardy,
- 1 cebula białą,
- 1 cebula czerwona,
- 4 ząbki czosnku,
- 2 łyżki vegety,
- 1 łyżka pieprzu ziołowego,
- 1 łyżka papryki mielonej ostrej,
- 1 łyżka majeranku,
- 1 papryczka chili,
- pieprz czarny (do smaku),
- sól (do smaku),
- tymianek (do smaku),
- cząber (do smaku),
- zioła prowansalskie (do smaku),
- 100 ml wody gazowanej,
- masło klarowane (do smażenia).
Czas przygotowania: 60 minut
Stopień trudności: łatwe
Wskazówki: Podczas pieczenia na wierzch kotlecików połóż gałązkę rozmarynu.
Sposób przygotowania:
- Cebulę obierz i drobno posiekaj.
- Czosnek przeciśnij przez praskę.
- Do miski wrzuć mięso, cebulę, czosnek i mieszaj, dolewając trochę wody.
- Dopraw przyprawami do smaku.
- Mięso w misce przykryj szczelnie folią spożywczą i zostaw w lodówce na noc.
- Z mięsa uformuj podłużne kotleciki.
- Piekarnik razem z naczyniem żaroodpornym nagrzej do 120 stopni Celsjusza.
- Na patelni grillowej przesmaż kotleciki ze wszystkich stron.
- Przełóż kotlety do naczynia żaroodpornego i piecz przez 10 minut w temperaturze 250 stopni Celsjusza. Gotowe.
Smacznego!
- Masz ochotę na dania kuchni azjatyckiej? Sprawdź nasze przepisy z wykorzystaniem sosu sojowego.
- Szukasz pomysłu na chińską potrawę z grzybowym aromatem? Dowiedz się, do czego użyć cudowne grzyby shiitake.
- Uwielbiasz pikantne smaki? Podpowiadamy kilka pomysłów na dania z wykorzystaniem papryczki chili.