Makaron z krewetkami tygrysimi w sosie winno-maślanym i makaroj sojowy z krewetkami - przepisy
Makaron z krewetkami pysznie smakuje po połączeniu ich z masłem oraz winem. Idealny dodatek do dania to natka pietruszki i czosnek. Do krewetek pasuje też makaron sojowy. Można go podać z podprażonym sezamem, pędami bambusa i grzybami mun.
Makaron z krewetkami pysznie smakuje po połączeniu ich z masłem oraz winem. Idealny dodatek do dania to natka pietruszki i czosnek. Do krewetek pasuje też makaron sojowy. Można go podać z podprażonym sezamem, pędami bambusa i grzybami mun.
Krewetki to potrawa o delikatnym smaku, idealna na grilla oraz jako dodatek np. do makaronu. Doskonale smakują podsmażone na oliwie extra vergine lub maśle. Można je podawać z podsmażoną papryczką chili.
Makaron z krewetkami w wersji śródziemnomorskiej: w sosie winno-maślanym
Składniki:
- 250 g krewetek tygrysich,
- 200 g makaronu spaghetti,
- 200 g pomidorków koktajlowych,
- 1 ząbek czosnku,
- 1/2 pęczka natki pietruszki,
- 2 łyżki masła,
- 1/4 szklanki białego wina,
- 3 łyżki oleju lub oliwy,
- pieprz.
Czas przygotowania: około 30 minut
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
- Obierz krewetki z pancerzy. Pozostaw ogonki.
- Natnij grzbiet krewetki na środku i sprawdź, czy trzeba usunąć jelito. Przypomina ono ciemną nitkę wzdłuż tułowia.
- Umyj i osusz krewetki.
- Zagotuj wodę na spaghetti i posól ją.
- Ugotuj makaron al dente.
- Kiedy będzie gotowy, odcedź go. Zachowaj 1/4 szklanki wody z gotowania.
- Obierz czosnek i pokrój go w plasterki.
- Rozgrzej olej lub oliwę na patelni. Włóż czosnek i lekko go zrumień.
- Dodaj masło oraz krewetki i posól je.
- Zwiększ ogień i smaż przez około 15 sekund z każdej strony.
- Umyj i posiekaj natkę pietruszki.
- Opłucz pomidorki i przekrój je na pół.
- Wlej wino na patelnię, a następnie dodaj natkę pietruszki i pomidorki.
- Smaż całość przez około minutę, mieszając co chwilę. Pomidorki powinny w tym czasie zmięknąć.
- Dodaj makaron i wlej wodę pozostałą z jego gotowania.
- Zagotuj wszystkie składniki na dużym ogniu.
- Dopraw danie świeżo zmielonym pieprzem.
Makaron sojowy z krewetkami czyli kuchnia azjatycka
Składniki:
- 400 g krewetek,
- 250 g makaronu sojowego,
- 1 czerwona papryka,
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku,
- 100 g groszku cukrowego,
- 150 g pędów bambusa,
- 2 łyżki sezamu,
- 10 namoczonych grzybów mun,
- 4 łyżki oleju,
- sos słodko-kwaśny.
Czas przygotowania: około 20 minut
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
- Umyj paprykę.
- Pokrój ją oraz grzyby mun w cienkie słupki.
- Namocz makaron sojowy we wrzątku na około 5 minut. Po upływie tego czasu odcedź go.
- Rozgrzej olej na patelni i smaż na niej paprykę, groszek, pędy bambusa oraz sezam przez około 5 minut. Mieszaj co chwilę.
- Obierz krewetki i dodaj je do pozostałych składników.
- Dopraw całość sosem oraz przyprawami.
- Wymieszaj wszystko z makaronem.
- Podawaj danie posypane szczypiorkiem.
Smacznego!