Prosty przepis na kopytka dyniowe na słono i na słodko
Prosty przepis na kopytka dyniowe na słono i na słodko
Opublikowano: środa, 30 października 2019 12:00
Reklama
Kopytka dyniowe to świetny pomysł na wykorzystanie domowego musu z pieczonej dyni. To typowo jesienne danie - aromatyczne, sycące i rozgrzewające. Można je przygotować w dwóch wersjach - na słono z dodatkiem ziemniaków i pysznym sosem grzybowym lub kurkowym oraz na słodko w najprostszej wersji. Poniżej znajdziecie przepisy na kopytka dyniowe w dwóch pysznych odsłonach.
Reklama
Przepis na kopytka dyniowe na słono
- 500 g ziemniaków typu kulinarnego B
- 400 g musu/puree z pieczonej dyni
- 2 jajka
- 1/2 szklanki mąki
- sól i pieprz
- opcjonalnie: 100 g tartego sera żółtego (najlepiej cheddar lub parmezan)
Jak zrobić kopytka z dynią na słono?
- Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Ważne jest to, żeby nie były rozgotowane.
- Do ugotowanych ziemniaków dodać puree z dyni i zamieszać. Jeśli mus z dyni jest rzadki, należy go najpierw zredukować i zagęścić poprzez gotowanie na małym ogniu.
- Dodać mąkę, ser, doprawić solą i pieprzem i dokładnie wymieszać wszystkie składniki.
- Następnie należy dodać jajko i zagnieść wszystkie składniki na gładkie ciasto.
- Ciasto pokroić na kilka części. Odcięte kawałki formować w wałeczki na blacie lub stolnicy oprószonej mąką.
- Wałeczki kroić na 3-4 cm ukośne kawałki.
- Kopytka wrzucać partiami na wrzącą wodę bez soli. Wyjmować łyżką cedzakową w momencie kiedy wypłyną na wierzch.
- Kopytka podawać z masłem i ziołami, sosem grzybowym lub sosem kurkowym.
Przepis na kopytka dyniowe na słodko
- 300 g musu/puree z dyni
- jajko
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- sól
Jak zrobić kopytka z dynią na słodko?
- Wszystkie składniki mieszamy i zagniatamy na gładkie ciasto.
- Ciasto dzielimy na mniejsze kawałki. Formujemy z nich wałeczki. Najlepiej robić to na blacie lub stolnicy posypanej mąką.
- Wałeczki kroimy na 3-4 cm kawałki, krojone na skos.
- Kopytka wrzucamy do osolonego wrzątku, gotujemy 2-3 minuty od chwili wypłynięcia na powierzchnię.
- Kopytka podajemy z gorącym masłem i cukrem.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama