Konfitura z dyni – prosty przepis na dżem dyniowy
Konfitura z dyni – prosty przepis na dżem dyniowy
Opublikowano: niedziela, 11 października 2020 15:00
Reklama
Konfitura z dyni do świetny dodatek do świeżego pieczywa, naleśników czy deserów. Ta jesienna odsłona dżemu zaskakuje delikatnym słodkim smakiem z odrobiną kwaskowatości. Jego przygotowanie jest niezwykle proste i tak naprawdę zajmuje kilka chwil. Poniżej znajdziecie przepis na prosty dżem dyniowy.
Reklama
Przepis na konfiturę z dyni
Składniki na dżem dyniowy
- 1 kg dyni
- 300 g cukru
- 1 pomarańcza
- opcjonalnie: cynamon, imbir
Jak zrobić konfiturę z dyni?
- Dynię myjemy i obieramy ze skórki. Pozbywamy się z środka drobnego miąższu z pestkami. Resztę kroimy w kostkę.
- Dynię wkładamy do dużego garnka, podlewamy odrobiną wody i zagotowujemy.
- Gotujemy dynię przez około 20 minut, aż dobrze zmięknie. Następnie zdejmujemy garnek z gazu i wszystko dokładnie blendujemy.
- Dodajemy cukier, sok z pomarańczy i opcjonalnie przyprawy. Gotujemy aż masa zacznie gęstnieć.
- Gorącą konfiturę przekładamy do wyparzonych słoików i dokładnie zakręcamy.
- Słoiki odstawiamy do ostygnięcia do góry dnem. Przechowujemy w chłodnym i ciemnym miejscu.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama