Dekoracje wielkanocne, które cieszą oko i wybornie smakują – zwierzątka z jajek
Jajka wielkanocne można przyrządzić na wiele sposobów, np. jako jajka faszerowane, z majonezem czy w sałatkach. Jeśli przy wielkanocnym stole mają zasiąść dzieci, warto urozmaicić menu także wizualnie. Ozdobą stołu i smakowitą przekąską mogą być np. zwierzątka zrobione z jajek na twardo i warzyw.
Jajka wielkanocne można przyrządzić na wiele sposobów, np. jako jajka faszerowane, z majonezem czy w sałatkach. Jeśli przy wielkanocnym stole mają zasiąść dzieci, warto urozmaicić menu także wizualnie. Ozdobą stołu i smakowitą przekąską mogą być np. zwierzątka zrobione z jajek na twardo i warzyw.
Jajka na twardo powinno się gotować we wrzątku przez 10 minut. Najlepiej wcześniej wyjąć je z lodówki i poczekać, aż się ogrzeją. Do garnka z wrzątkiem należy wkładać je bardzo delikatnie, żeby skorupka nie popękała. Można użyć do tego łyżki, opuszczając każde jajko powoli na dno. Po wyjęciu z wody jajka na twardo zalewa się zimną wodą, żeby zatrzymać proces gotowania w środku.
Przepisy wielkanocne na zajączka i myszki z jajek
Potrawy wielkanocne w formie figurek z jajek na twardo robi się przy użyciu prostych składników, komponując je wedle własnych smaków. Można użyć np. warzyw lub wędliny.
Jajka wielkanocne w kształcie zajączka
Potrzebujesz:
- wykałaczki,
- noża,
- deski do krojenia.
Składniki (na 2 porcje):
- 2 jajka ugotowane na twardo,
- 1 ugotowana marchew,
- szczypiorek,
- 6 ziarenek pieprzu czarnego.
Czas przygotowania: 15 minut
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
- Odkrój jeden koniec jajka, żeby łatwiej je było ustawić w pionie.
- Z marchewki wytnij dwa paski na uszy, na górze jajka zrób nacięcie nożem i wsuń w nie kawałki marchewki.
- Wykałaczką zrób dziurki na oczy i wetknij w nie czarny pieprz po jednym ziarenku.
- Niżej zrób dziurkę na nos i wetknij w nią pieprz, zrób po bokach poziome niewielkie nacięcia nożem i włóż w nie szczypiorek jako wąsy.
Jadalne dekoracje wielkanocne – myszki z jajek na twardo
Potrzebujesz:
- wykałaczki,
- noża,
- deski do krojenia.
Składniki (na 4 porcje):
- 2 jajka ugotowane na twardo,
- 1 rzodkiewka,
- szczypiorek,
- 1 plaster pepperoni lub salami,
- 12 ziarenek pieprzu czarnego.
Czas przygotowania: 10 minut
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
- Jajka przekrój wzdłuż na pół, zrób nacięcia na uszy na wierzchu każdej połówki i włóż w otwory plasterki rzodkiewki lub połówki plasterka salami czy pepperoni.
- Wykałaczką zrób otwory na oczy i poniżej na pyszczek i włóż w nie pieprz.
- Jajka wielkanocne można przygotować też w kształcie kurczaczków lub innych zwierzątek, a także muchomorków (używając kawałka pomidora).