babka
Pixabay/kaboompics/CC0 1.0 https://creativecommons.org/publicdomain/zero/1.0
Styl życia

Tradycyjne potrawy wielkanocne

Polskie potrawy wielkanocne mają niezapomniany i niepowtarzalny smak i aromat, dlatego warto poświęcić czas na ich samodzielne przygotowanie. Tradycyjne święta nie obędą się bez takich potraw wielkanocnych, jak żurek czy przyrządzane na różne sposoby jajka.

Polskie potrawy wielkanocne mają niezapomniany i niepowtarzalny smak i aromat, dlatego warto poświęcić czas na ich samodzielne przygotowanie. Tradycyjne święta nie obędą się bez takich potraw wielkanocnych, jak żurek czy przyrządzane na różne sposoby jajka.

 

Przepis na dwie potrawy wielkanocne

Tradycyjny polski żurek – około 6 porcji

Rady:

  • Żurek możesz podać z chlebem lub ziemniakami. Bardzo dobrze smakuje żurek podany z puree ziemniaczanym i kabanosami.
  • Bardzo wytwornie wygląda żurek podany w chlebie (specjalny chleb oferuje wiele piekarni, możesz go również upiec samodzielnie).
  • Dobry zakwas kupisz nawet w małych sklepach, jeśli jednak masz czas, możesz go przygotować w domu (pamiętaj, że trzeba to zrobić kilka dni przed Wielkanocą).
  • Białą kiełbasę możesz podawać w całości lub pokroić ją na talarki.

 

Składniki:

  • 500 ml zakwasu żytniego,
  • 0,5 kg białej kiełbasy,
  • 100 gramów wędzonego boczku,
  • 1 cebula,
  • 6 jajek,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki chrzanu,
  • pół szklanki śmietany 30%,
  • suszony majeranek,
  • 2 ziarna ziela angielskiego,
  • pieprz,
  • sól.

Czas przygotowania: 60 minut

Stopień trudności: średnie

 

Sposób przygotowania:

1. Obierz cebulę i czosnek.

2. Boczek pokrój w kostkę i podsmaż na patelni.

3. Kiedy z boczku zacznie wytapiać się tłuszcz, dodaj pokrojoną cebulę i czosnek.

4. Garnek zalej wodą (więcej niż połowę).

5. Do gotującej się wody wrzuć boczek, cebulę i czosnek.

6. Po 10 minutach do wody wrzuć niepokrojoną kiełbasę.

7. Gotuj pod przykryciem na małym ogniu około 40 minut.

8. Wstrząśnij butelką z zakwasem i dodaj zawartość do garnka z kiełbasą.

9. Dodaj chrzan i łyżkę majeranku.

10. Na koniec wsyp ziele angielskie, pieprz i sól.

11. Zamieszaj żurek i zdejmij potrawę z ognia.

12. Śmietanę wymieszaj z kilkoma łyżkami gorącego żurku i wlej do garnka.

13. W innym garnku ugotuj jaja na twardo.

14. Ugotowane jajka pokrój na ćwiartki i zalej je żurkiem.

15. Podawaj koniecznie gorący.

Faszerowane jajka – przepyszna potrawa wielkanocna

Składniki:

  • 8 jajek (konieczne od kur z wolnego wybiegu),
  • 40 dag pieczarek,
  • 1 cebula,
  • pół łyżeczki suszonej papryki,
  • łyżka masła,
  • 4 łyżki majonezu,
  • pęczek posiekanej pietruszki,
  • pół łyżeczki gorczycy w proszku.

Czas przygotowania: 25 minut

Stopień trudności: łatwe

 

Sposób przygotowania:

1. Obierz, a następnie pokrój cebulę i pieczarki.

2. Na patelni rozgrzej łyżkę masła.

3. Cebulę wrzuć na patelnię, duś pod przykryciem około 2 minuty.

4. Dorzuć pieczarki.

5. Posól pieczarki i duś do momentu, aż będą miękkie.

6. Miękkie, ostudzone pieczarki przepuść przez maszynkę do mięsa lub zmiksuj w blenderze.

7. Jajka włóż do garnka i zalej wodą.

8. Dodaj łyżkę soli.

9. Gotuj pod przykryciem około 10 minut.

10. Poczekaj aż jajka ostygną (możesz ten proces przyspieszyć, wrzucając je do zimnej wody).

11. Ostudzone jajka obierz, podziel na pół i wyjmij żółtka.

12. Żółtka wrzuć do miski i rozgnieć je widelcem.

13. Do rozgniecionych żółtek dodaj łyżkę majonezu, paprykę i gorczycę.

14. Wymieszaj dokładnie żółtka z przyprawami i połącz je z pieczarkami.

15. Do farszu dodaj posiekaną pietruszkę.

16. Wymieszany farsz nakładaj do pustych połówek jaj (powinien odrobinę wystawać).

17. Udekoruj jajka majonezem.

 

Smacznego!

Grochówka wojskowa
Pixabay/bykst/CC0 1.0 https://creativecommons.org/publicdomain/zero/1.0/
Styl życia
Tradycyjna grochówka wojskowa
Grochówka wojskowa to bardzo sycące danie uwielbiane szczególnie przez mężczyzn. Jest najbardziej popularną zupą serwowaną w wojsku. Grochówka wojskowa każdemu doda siły i energii.

Grochówka wojskowa to bardzo sycące danie uwielbiane szczególnie przez mężczyzn. Jest najbardziej popularną zupą serwowaną w wojsku. Grochówka wojskowa każdemu doda siły i energii.   Rady: Groch nie będzie powodował wzdęć, jeśli dzień przed gotowaniem zupy, zalejesz go wodą i zostawisz na noc. Groch wrzuć do zupy razem z wodą, w której się moczy – zupa będzie wtedy bardziej aromatyczna. Boczek przed wrzuceniem do wody możesz podsmażyć – zupa będzie miała intensywniejszy smak. Zimną zasmażkę możesz przygotować na zapas – wyłóż ją na folię kuchenną i zawiń jak cukierek.   Składniki: 2 szklanki łuskanego grochu, 1 kg wędzonych kości od schabu, 40-50 dag boczku, 30-40 dag cienkiej, swojskiej kiełbasy, 1 cebula, 1 pietruszka, 2 marchewki, 1 seler, 6 ziemniaków, 2 ząbki czosnku, 4 liście laurowe, 4 ziarna ziela angielskiego, 2 łyżki majeranku, 2 łyżki wegety, sól, pieprz, 4 łyżki oleju słonecznikowego, 3 łyżki mąki. Czas przygotowania: 90 minut Stopień trudności: średni   Sposób przygotowania: 1. Zalej groch 2 litrami wody. 2. Kości i boczek zalej 2 litrami wody. 3. Do mięsa dorzuć liście laurowe i ziele angielskie. 4. Gotuj mięso z liśćmi i zielem na małym ogniu pod przykryciem przez 60 minut. 5. Zetrzyj marchew i seler na tarce. 6. Seler, marchew i groch dodaj do zupy. 7. Pokrojoną w kostkę pietruszkę wrzuć do zupy. 8. Dodaj wegetę, sól i pieprz. 9. Ziemniaki i czosnek pokrój w kostkę i wrzuć do zupy. 10. Cebulę i kiełbasę pokrój w kostkę. 11. Na patelni podsmaż łyżkę oleju. 12. Do oleju wrzuć cebulę, a po minucie także kiełbasę. 13. Po 5 minutach...

Sposób na szybki i lekki obiad
© Fischer Food Design/Fotolia.com
Styl życia
Dania jednogarnkowe z warzywami: wegetariańska wersja ziemniaków na ostro i podsmażana kiełbasa z papryką i cukinią
Danie jednogarnkowe można przygotować z samych warzyw, np. fasoli, ziemniaków, papryki. Warto dodać do nich ostrą papryczkę chili. Wielbiciele mięsa chętnie zjedzą na obiad podsmażone pętko kiełbasy z marchewką, pomidorem oraz papryką.

Danie jednogarnkowe można przygotować z samych warzyw, np. fasoli, ziemniaków, papryki. Warto dodać do nich ostrą papryczkę chili. Wielbiciele mięsa chętnie zjedzą na obiad podsmażone pętko kiełbasy z marchewką, pomidorem oraz papryką.   Dania jednogarnkowe to szybki i smaczny pomysł na obiad lub kolację. Do ich przygotowania należy użyć garnka z grubym dnem. Dobrym wyborem jest też naczynie żeliwne, które równomiernie rozprowadza ciepło. Przepis na danie jednogarnkowe z warzywami i kiełbasą Składniki: 1 czerwona papryka , 2 ziemniaki, 1 marchewka, 1 pomidor, ½ cukinii, 5 pieczarek, 1 pętko kiełbasy, 1 łyżeczka ostrej musztardy, np. dijon , 1 łyżka przecieru pomidorowego, ¼ łyżeczki słodkiej papryki mielonej, 1,5 łyżki świeżo posiekanego koperku, 1 łyżka posiekanej natki pietruszki, szczypta soli, szczypta pieprzu, ½ kieliszka sherry.   Stopień trudności: łatwe Czas przygotowania: 30-40 minut   Sposób przygotowania: W garnku z grubym dnem rozgrzej nieco oleju. Wrzuć pokrojoną w plastry kiełbasę do naczynia i podsmaż na rumiano . Wyłóż mięso na papierowy ręcznik, aby odsączyć z niego tłuszcz. Obierz cebulę. Umyj i obierz ziemniaki, pieczarki oraz marchew. Umyj cukinię i pomidor. Pokrój wszystkie warzywa w kostkę i wrzuć je do garnka. Wymieszaj wszystko i smaż przez 5-7 minut. Wlej sherry i mieszaj składniki dotąd, aż alkohol odparuje. Dodaj do dania przecier, musztardę i wlej szklankę wody. Duś całość pod przykryciem przez około 15 minut. Po upływie tego czasu dopraw do smaku pieprzem, solą oraz słodką papryką. Wrzuć do garnka kiełbasę, koperek i natkę pietruszki. Duś składniki jeszcze przez 2 minuty. Ziemniaki...

Małe kanapki z pastą jajeczną
©wideonet/Fotolia
Styl życia
Trzy odsłony pasty jajecznej: z tuńczykiem, serem i pieczarkami
Pasta jajeczna to szybki i smaczny sposób na śniadanie lub kolację. Serwowana z krakersami pasta z tuńczykiem, serem lub pieczarkami będzie bardziej wyrazista w smaku i doskonale sprawdzi się jako przekąska na przyjęciu.

Pasta jajeczna to szybki i smaczny sposób na śniadanie lub kolację. Serwowana z krakersami pasta z tuńczykiem, serem lub pieczarkami będzie bardziej wyrazista w smaku i doskonale sprawdzi się jako przekąska na przyjęciu.   Pasty jajeczne wybornie smakują serwowane na kromce ciemnego pieczywa w towarzystwie świeżych warzyw – ogórka, pomidora lub sałaty. Pasta jajeczna z tuńczykiem Czas przygotowania: 20 minut Stopień trudności: łatwe   Potrzebujesz: garnka, sitka, tarki, noża, deski do krojenia, ceramicznej miski, łyżki.   Składniki: puszka tuńczyka w oleju (w kawałkach), 5 jaj, pół pęczka szczypioru, łyżka majonezu, szczypta soli himalajskiej i kolorowego pieprzu.   Sposób wykonania: Jaja ugotuj na twardo . Ugotowane jajka ostudź i obierz ze skorupki. Tuńczyka wyjmij z puszki i przełóż na drobne sito, aby odsączyć rybę z zalewy. Jajka zetrzyj na tarce o grubych oczkach i przełóż je do ceramicznej miski. Do jajek dodaj tuńczyka i majonez. Szczypior drobno posiekaj i wsyp do pozostałych składników. Całość oprósz szczyptą soli i pieprzu i dokładnie wymieszaj. Postaw do lodówki na 15-20 minut. Smacznego! Pasta jajeczna z serem żółtym i jogurtem Czas przygotowania: 15 minut Stopień trudności: łatwe   Potrzebujesz: garnka, tarki, noża, widelca, deski do krojenia, miski, łyżki.   Składniki: 3 jaja, pół pęczka szczypioru, 15 dag twardego sera żółtego (w kawałku), 1 łyżka jogurtu naturalnego , 1 łyżeczka majonezu, szczypta soli himalajskiej i białego pieprzu .   Sposób wykonania:...

Nasze akcje

Uwielbiasz taniec? Rozwijaj swoje umiejętności i dziel się nimi ze światem!

Partner
Newsy

Kosmetyki, które dbają o ciebie i planetę. Poznaj nową linię przeciwzmarszczkową Laboratorium Kosmetycznego Ava

Partner

Lubisz zieloną herbatę? Poznaj jej prozdrowotne właściwości

Partner

Słuchawki jak ekskluzywne kosmetyki? To możliwe z Huawei FreeBuds Lipstick

Partner
Newsy

Pierścionek zaręczynowy w codziennych stylizacjach. Sprawdź najmodniejsze zestawienia na jesień 2021

Partner
Kosmetyki Neboa
Newsy

Zadbaj o włosy w duchu eko. Jak duży wpływ na planetę ma zawartość naszych kosmetyczek? Będziesz zaskoczona!

Partner