Przepisy na sałatki z kolendrą: z awokado lub granatem
Sałatki z kolendrą mają wspaniały aromat. Można je przygotować zarówno z granatem, który nada słodko-gorzki smak, jak i z awokado i pomidorami. Warto wypróbować połączenia kolendry z białym pieprzem.
Sałatki z kolendrą mają wspaniały aromat. Można je przygotować zarówno z granatem, który nada słodko-gorzki smak, jak i z awokado i pomidorami. Warto wypróbować połączenia kolendry z białym pieprzem.
Kolendra to zioło o silnym aromacie i charakterystycznym smaku. Jest często wykorzystywana w potrawach kuchni orientalnej. Dodaje się ją do potraw mięsnych, ryb oraz do sałatek.
Sałatka z awokado, pomidorami i kolendrą - przepis
Składniki:
- 2 awokado,
- 4 pomidory,
- 1 czerwona cebula,
- 1/2 czerwonej papryki,
- 1 limonka,
- 1 pęczek kolendry,
- 4 łyżki oliwy,
- sól,
- biały pieprz.
Czas przygotowania: około 15 minut
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
- Umyj limonkę i zetrzyj z niej skórkę.
- Opłucz pomidory i pokrój je w cząstki.
- Umyj paprykę, wydrąż z niej gniazdo nasienne, a następnie pokrój w dużą kostkę.
- Obierz cebulę i pokrój ją w piórka.
- Umyj awokado, przetnij je na pół i usuń pestkę. Wyjmij miąższ, używając łyżeczki.
- Skrop go sokiem z 1/2 limonki.
- Umyj kolendrę, osusz ją, a następnie porwij na cząstki.
- Włóż awokado, pomidory, cebulę, paprykę oraz połowę kolendry do miski.
- Dopraw pieprzem i wymieszaj rękami, by nie rozgnieść awokado.
- Wyciśnij sok z drugiej połowy limonki i dodaj do niej sól.
- Poczekaj, aż sól się rozpuści i włóż skórkę z limonki.
- Wlej olej i wymieszaj wszystkie składniki na sos.
- Polej nim sałatkę i posyp ją pozostałą częścią kolendry.
Sałatka z granatem i kolendrą
Składniki:
- 1/2 dużego granata,
- 1 awokado,
- 4 małe pomidory,
- 3 garści roszponki,
- 2 łyżki pestek dyni lub słonecznika,
- 1 kulka mozzarelli,
- 3-4 łyżki oliwy z oliwek,
- pieprz.
Czas przygotowania: około 20 minut
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
- Opłucz roszponkę oraz kolendrę i osusz je na sitku.
- Posiekaj kolendrę.
- Umyj pomidory, po czym pokrój je na ćwiartki.
- Opłucz awokado, przekrój je na pół i usuń z niego pestkę.
- Obierz owoc ze skórki i pokrój miąższ na półplasterki.
- Umyj i przekrój granat na pół, wyłuskaj z niego ziarenka.
- Pokrój mozzarellę.
- Wymieszaj roszponkę, pomidory, awokado, ziarna granatu, kolendrę oraz mozzarellę.
- Posyp sałatkę pestkami i polej oliwą z oliwek oraz dopraw świeżo zmielonym pieprzem.
Smacznego!