Potrawy z dyni idealne na jesień – placki, spaghetti, ciasto
Dynia jest idealnym warzywem na okres jesienny, ponieważ oczyszcza organizm z toksyn oraz ma zbawienne właściwości odżywcze dla człowieka. Popularne odmiany to hokkaido, prowansalska, makaronowa czy piżmowa. Na jesień warto przygotować placki z dyni, spaghetti z dyni makaronowej lub ciasto w konsystencji podobne do biszkoptu.
Dynia jest idealnym warzywem na okres jesienny, ponieważ oczyszcza organizm z toksyn oraz ma zbawienne właściwości odżywcze dla człowieka. Popularne odmiany to hokkaido, prowansalska, makaronowa czy piżmowa. Na jesień warto przygotować placki z dyni, spaghetti z dyni makaronowej lub ciasto w konsystencji podobne do biszkoptu.
Dynia jest jednym z najlepszych warzyw do oczyszczania przewodu pokarmowego z toksyn, dlatego warto ją jeść w okresie jesiennym, kiedy ma się obniżoną odporność. W tym czasie należy też jeść szczególnie kiszonki (ogórki, kapustę, buraki).
Dynia – doskonały warzywo na jesienne dni
Jesień jest okresem wysypu wielu warzyw i owoców, wśród których króluje dynia. Roślina ta ma wiele dobroczynnych właściwości odżywczych i można z niej zrobić niemalże wszystko – od zup, frytek i kotletów po brownie, ciasta i placki. Dodatkowo dynia jest symbolem zbliżającego się święta Halloween, więc po zjedzeniu jej można przygotować upiorną dekorację. Najbardziej popularne odmiany dyni to:
- Hokkaido – pochodzi z Japonii, nie trzeba jej obierać (wystarczy obróbka termiczna);,
- Lunga di Napoli – przybyła z Włoch, waży do 20 kg,
- Prowansalska – pochodząca z Francji i ma ciemno zieloną skórę,
- Makaronowa – podłużny kształt i żółty kolor,
- Piżmowa – pochodząca z Ameryki Środkowej, w kształcie gruszki.
Spaghetti z dyni makaronowej
Składniki:
- dynia makaronowa,
- 2, 3 pomidory,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- szczypta cukru,
- przyprawy (sól, pieprz),
- pestki dyni (opcjonalnie).
Poziom trudności: łatwe
Sposób przygotowania: 1 godzina
Czas przygotowania:
- Gotuj dynię przez około 45 minut.
- Przekrój warzywo na pół i wyjmij nasiona.
- Rozdziel miąższ, który wygląda jak makaron.
- Podsmaż cebulę na patelni.
- Pokrój i podsmaż pomidory i czosnek.
- Dopraw smażące się warzywa przyprawami, np. solą i pieprzem lub bazylią i oregano (po włosku).
- Wyłóż warzywa na nitki z dyni.
Smacznego!
Placki dyniowe
Składniki:
- kilogram dyni startej na drobne paski,
- 400 g mąki pszennej,
- 2 jajka,
- 1 cebula,
- 3 ząbki czosnku,
- przyprawy (sól, pieprz, chilli),
- olej.
Czas przygotowania: 30 min
Poziom trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
- Zetrzyj cebulę na tarce i czosnek przeciśnij przez praskę.
- Po starciu dyni połącz ją z cebulą i czosnkiem i dodaj do tego jajka, mąkę i przyprawy.
- Wszystko dokładnie wymieszaj i ulep z tego placki.
- Jeśli masa będzie zbyt rzadka, to dodaj mąki.
- Na rozgrzanej patelni smaż placki, aż osiągną złoty kolor.
Smacznego!
Ciasto dyniowe o konsystencji biszkoptu
Składniki:
- 2 szklanki startej dyni,
- 120 g cukru,
- pół kilo mąki,
- 3 łyżki cynamonu,
- 3 jajka,
- cukier waniliowy (nie wanilinowy),
- 100 ml oleju,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- garść orzechów włoskich.
Czas przygotowania: 1 godzina
Poziom trudności: średnie
Sposób przygotowania:
- Zmiksuj jajka z cukrem, aż osiągniesz jednolitą masę.
- Odsącz wodę ze startej dyni i dodaj do niej orzechy.
- Do masy z jaj dodaj pozostałe składniki i dokładnie wymieszaj.
- Wrzuć do masy dynię z orzechami.
- Przelej uzyskaną masę do blachy, która uprzednio została wysmarowana tłuszczem.
- Włóż blachę do piekarnika nastawionego na 180 stopni na 50 minut.
- Podawaj na surowo lub z bitą śmietaną.
Smacznego!