Jak zrobić tort naleśnikowy z owocowym sosem? Przepis na ciasto na bazie naleśników
Tort naleśnikowy to idealny deser dla wszystkich miłośników klasycznych naleśników. Doskonale smakuje przełożony śmietankowym kremem na bazie serka mascarpone, śmietany kremówki oraz cukru. Tort z naleśników można podawać z bitą śmietaną oraz słodkim sosem truskawkowym.
Tort naleśnikowy to idealny deser dla wszystkich miłośników klasycznych naleśników. Doskonale smakuje przełożony śmietankowym kremem na bazie serka mascarpone, śmietany kremówki oraz cukru. Tort z naleśników można podawać z bitą śmietaną oraz słodkim sosem truskawkowym.
Naleśniki będą wyjątkowo puszyste, gdy doda się do nich mineralną wodę gazowaną (w proporcji z mlekiem 1:1). Zastąpienie zwykłego oleju masłem klarowanym spowoduje, że smak naleśników będzie wyjątkowo delikatny i lekko orzechowy.
Ciasto na naleśniki
Składniki:
- 1,5 szklanki mleka,
- 1,5 szklanki wody gazowanej,
- 3 jajka,
- 2 szklanki mąki,
- łyżeczka masła klarowanego,
- szczypta soli.
Sposób przygotowania:
- Ubij mikserem jajka z odrobiną soli.
- Dodaj przesianą przez sito mąkę, wodę oraz mleko.
- Wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszaj, tak aby ciasto miało gładką konsystencję.
- Aby sprawdzić czy ciasto na naleśniki jest odpowiednie do smażenia, wystarczy zamoczyć w nim łyżkę. Jeżeli masa będzie swobodnie spływać po łyżce, ale jednocześnie pokrywać w całości jej powierzchnię, to konsystencja ciasta jest odpowiednia.
- Naleśniki smaż na płaskiej patelni, z dodatkiem masła klarowanego.
Tort naleśnikowy
Sos owocowy użyty w przepisie można kupić gotowy w sklepie lub wykonać go własnoręcznie. Wystarczy zmiksować blenderem cukier (ilość cukru wedle uznania) i kilka ulubionych owoców, np. truskawek (umytych i obranych z szypułek).
Składniki:
- kilkanaście usmażonych naleśników,
- serek mascarpone (1 opakowanie),
- 200 g śmietany kremówki 36% (musi być dobrze schłodzona),
- 1 łyżka cukru pudru,
- 1 płaska łyżeczka cukru waniliowego lub zmielonej wanilii,
- 1 łyżeczka soku z cytryny,
- sos owocowy z ulubionych owoców, np. truskawek.
Czas przygotowania: 10 minut
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
- Śmietankę kremówkę ubij na sztywno.
- Pod koniec ubijania dodaj cukier puder, cukier waniliowy oraz sok z cytryny.
- Serek mascarpone dodawaj stopniowo i wymieszaj delikatnie całość, aż wszystkie składniki połączą się ze sobą.
- Naleśniki przełóż kremem śmietankowym.
- Tort naleśnikowy wstaw do lodówki, aby ciasto stężało.
- Deser pokrój w trójkąty i podawaj polany sosem owocowym.
- Na wierzch możesz dodać również trochę bitej śmietany.
Smacznego!