Reklama

Tort naleśnikowy to idealny deser dla wszystkich miłośników klasycznych naleśników. Doskonale smakuje przełożony śmietankowym kremem na bazie serka mascarpone, śmietany kremówki oraz cukru. Tort z naleśników można podawać z bitą śmietaną oraz słodkim sosem truskawkowym.

Reklama

Naleśniki będą wyjątkowo puszyste, gdy doda się do nich mineralną wodę gazowaną (w proporcji z mlekiem 1:1). Zastąpienie zwykłego oleju masłem klarowanym spowoduje, że smak naleśników będzie wyjątkowo delikatny i lekko orzechowy.

Ciasto na naleśniki

Składniki:

  • 1,5 szklanki mleka,
  • 1,5 szklanki wody gazowanej,
  • 3 jajka,
  • 2 szklanki mąki,
  • łyżeczka masła klarowanego,
  • szczypta soli.

Sposób przygotowania:

  • Ubij mikserem jajka z odrobiną soli.
  • Dodaj przesianą przez sito mąkę, wodę oraz mleko.
  • Wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszaj, tak aby ciasto miało gładką konsystencję.
  • Aby sprawdzić czy ciasto na naleśniki jest odpowiednie do smażenia, wystarczy zamoczyć w nim łyżkę. Jeżeli masa będzie swobodnie spływać po łyżce, ale jednocześnie pokrywać w całości jej powierzchnię, to konsystencja ciasta jest odpowiednia.
  • Naleśniki smaż na płaskiej patelni, z dodatkiem masła klarowanego.

Tort naleśnikowy

Sos owocowy użyty w przepisie można kupić gotowy w sklepie lub wykonać go własnoręcznie. Wystarczy zmiksować blenderem cukier (ilość cukru wedle uznania) i kilka ulubionych owoców, np. truskawek (umytych i obranych z szypułek).

Składniki:

  • kilkanaście usmażonych naleśników,
  • serek mascarpone (1 opakowanie),
  • 200 g śmietany kremówki 36% (musi być dobrze schłodzona),
  • 1 łyżka cukru pudru,
  • 1 płaska łyżeczka cukru waniliowego lub zmielonej wanilii,
  • 1 łyżeczka soku z cytryny,
  • sos owocowy z ulubionych owoców, np. truskawek.

Czas przygotowania: 10 minut

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • Śmietankę kremówkę ubij na sztywno.
  • Pod koniec ubijania dodaj cukier puder, cukier waniliowy oraz sok z cytryny.
  • Serek mascarpone dodawaj stopniowo i wymieszaj delikatnie całość, aż wszystkie składniki połączą się ze sobą.
  • Naleśniki przełóż kremem śmietankowym.
  • Tort naleśnikowy wstaw do lodówki, aby ciasto stężało.
  • Deser pokrój w trójkąty i podawaj polany sosem owocowym.
  • Na wierzch możesz dodać również trochę bitej śmietany.
Reklama

Smacznego!

Reklama
Reklama
Reklama