Przepisy na pesto rosso (z suszonych pomidorów), pesto z natki marchewki ze słonecznikiem oraz pesto z natki pietruszki
Pesto rosso przygotowuje się z suszonych pomidorów. To właśnie ich barwie zawdzięcza swoją nazwę. Zielone pesto można przyrządzić z natki pietruszki lub marchewki. Do każdego z sosu dodaje się orzechy lub pestki i oliwę, a także przyprawy.
Pesto rosso przygotowuje się z suszonych pomidorów. To właśnie ich barwie zawdzięcza swoją nazwę. Zielone pesto można przyrządzić z natki pietruszki lub marchewki. Do każdego z sosu dodaje się orzechy lub pestki i oliwę, a także przyprawy.
Pesto to sos, który można dodawać np. do makaronów, ale też mięs, ziemniaków i ryżu lub kaszy. Klasyczne pesto przyrządza się z bazylii, czosnku, orzeszków piniowych oraz przypraw. Są też wersje z jarmużem czy młodymi pędami pokrzywy lub rukolą.
Pesto rosso – przepis
Składniki:
- 150 g suszonych pomidorów w oleju,
- 50 g orzechów nerkowca, piniowych, łuskanego słonecznika lub pestek dyni,
- 5 łyżek startego parmezanu,
- 2 ząbki czosnku,
- duża garść świeżych liści bazylii,
- 2 łyżki octu balsamicznego,
- oliwa z oliwek,
- sól morska,
- pieprz,
- szczypta cukru.
Czas przygotowania: około 10 minut
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
- Wyjmij suszone pomidory z zalewy i włóż je do blendera.
- Obierz i przeciśnij czosnek przez praskę, po czym wsyp do pomidorów.
- Dodaj pozostałe składniki.
- Zmiksuj całość, stopniowo dolewając oliwę.
- Dopraw pesto do smaku pieprzem, solą oraz cukrem.
- Sos możesz przechowywać w lodówce przez około 5 dni. Doskonale smakuje np. z makaronem przygotowanym z dodatkiem czerwonego pieprzu.
Pesto z natki pietruszki
Składniki:
- 2 duże pęczki natki pietruszki,
- ¾ szklanki ziaren słonecznika,
- sok z ½ cytryny,
- ¼ szklanki oleju rzepakowego,
- sól,
- pieprz.
Czas przygotowania: 15-20 minut
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
- Umyj natkę pietruszki, a następnie drobno posiekaj. Użyj zarówno liści, jak i łodyżek.
- Wsyp ziarna słonecznika na suchą patelnię i upraż je na niewielkim ogniu.
- Słonecznik jest gotowy, kiedy zacznie intensywnie pachnieć.
- Włóż do blendera natkę pietruszki, wlej sok z cytryny i olej.
- Zblenduj powyższe składniki na gładko.
- Dosyp ziarna uprażonego słonecznika i ponownie zblenduj.
- Jeśli pesto jest zbyt gęste dolej do niego nieco oleju.
- Dopraw sos pieprzem i solą.
Pesto z natki pietruszki idealnie komponuje się z makaronem przyrządzonym z suszonymi pomidorami. Wspaniale smakuje też na kanapkach z razowego chleba.
Jak zrobić pesto z natki marchewki?
Natka marchewki ma dużo więcej wartości odżywczych niż jej korzeń. Zawiera m.in. potas, magnez, żelazo, wapń oraz witaminy A i C.
Składniki:
- natka z 2 wiązek marchewki,
- ½ szklanki orzechów pinii, nerkowca, migdałów bądź ziaren słonecznika,
- 3 ząbki czosnku,
- oliwa z oliwek,
- sól.
Czas przygotowania: około 10 minut
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
- Umyj natkę, a następnie posiekaj ją na mniejsze kawałki i włóż do blendera.
- Dodaj pozostałe składniki i blenduj, stopniowo dolewając oliwę. Uważaj, by nie pesto nie było zbyt rzadkie.
- W razie potrzeby dopraw sos solą.
Smacznego!