Reklama

Pesto rosso przygotowuje się z suszonych pomidorów. To właśnie ich barwie zawdzięcza swoją nazwę. Zielone pesto można przyrządzić z natki pietruszki lub marchewki. Do każdego z sosu dodaje się orzechy lub pestki i oliwę, a także przyprawy.

Reklama

Pesto to sos, który można dodawać np. do makaronów, ale też mięs, ziemniaków i ryżu lub kaszy. Klasyczne pesto przyrządza się z bazylii, czosnku, orzeszków piniowych oraz przypraw. Są też wersje z jarmużem czy młodymi pędami pokrzywy lub rukolą.

Pesto rosso – przepis

Składniki:

  • 150 g suszonych pomidorów w oleju,
  • 50 g orzechów nerkowca, piniowych, łuskanego słonecznika lub pestek dyni,
  • 5 łyżek startego parmezanu,
  • 2 ząbki czosnku,
  • duża garść świeżych liści bazylii,
  • 2 łyżki octu balsamicznego,
  • oliwa z oliwek,
  • sól morska,
  • pieprz,
  • szczypta cukru.

Czas przygotowania: około 10 minut

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • Wyjmij suszone pomidory z zalewy i włóż je do blendera.
  • Obierz i przeciśnij czosnek przez praskę, po czym wsyp do pomidorów.
  • Dodaj pozostałe składniki.
  • Zmiksuj całość, stopniowo dolewając oliwę.
  • Dopraw pesto do smaku pieprzem, solą oraz cukrem.
  • Sos możesz przechowywać w lodówce przez około 5 dni. Doskonale smakuje np. z makaronem przygotowanym z dodatkiem czerwonego pieprzu.

Pesto z natki pietruszki

Składniki:

  • 2 duże pęczki natki pietruszki,
  • ¾ szklanki ziaren słonecznika,
  • sok z ½ cytryny,
  • ¼ szklanki oleju rzepakowego,
  • sól,
  • pieprz.

Czas przygotowania: 15-20 minut

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • Umyj natkę pietruszki, a następnie drobno posiekaj. Użyj zarówno liści, jak i łodyżek.
  • Wsyp ziarna słonecznika na suchą patelnię i upraż je na niewielkim ogniu.
  • Słonecznik jest gotowy, kiedy zacznie intensywnie pachnieć.
  • Włóż do blendera natkę pietruszki, wlej sok z cytryny i olej.
  • Zblenduj powyższe składniki na gładko.
  • Dosyp ziarna uprażonego słonecznika i ponownie zblenduj.
  • Jeśli pesto jest zbyt gęste dolej do niego nieco oleju.
  • Dopraw sos pieprzem i solą.

Pesto z natki pietruszki idealnie komponuje się z makaronem przyrządzonym z suszonymi pomidorami. Wspaniale smakuje też na kanapkach z razowego chleba.

Jak zrobić pesto z natki marchewki?

Natka marchewki ma dużo więcej wartości odżywczych niż jej korzeń. Zawiera m.in. potas, magnez, żelazo, wapń oraz witaminy A i C.

Składniki:

  • natka z 2 wiązek marchewki,
  • ½ szklanki orzechów pinii, nerkowca, migdałów bądź ziaren słonecznika,
  • 3 ząbki czosnku,
  • oliwa z oliwek,
  • sól.

Czas przygotowania: około 10 minut

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • Umyj natkę, a następnie posiekaj ją na mniejsze kawałki i włóż do blendera.
  • Dodaj pozostałe składniki i blenduj, stopniowo dolewając oliwę. Uważaj, by nie pesto nie było zbyt rzadkie.
  • W razie potrzeby dopraw sos solą.
Reklama

Smacznego!

Reklama
Reklama
Reklama