Jak zrobić omlet japoński z ryżem, kurczakiem i pieczarkami? Przepis na Omurice
Omurice to japoński omlet z ryżem, który można łatwo przygotować ze składników, jakie są w każdej kuchni. Do przygotowania potrawy, która idealnie sprawdza się jako pomysł na śniadanie, potrzeba: piersi z kurczaka, pieczarek, białego ryżu, sosu sojowego oraz jajek.
Omurice to japoński omlet z ryżem, który można łatwo przygotować ze składników, jakie są w każdej kuchni. Do przygotowania potrawy, która idealnie sprawdza się jako pomysł na śniadanie, potrzeba: piersi z kurczaka, pieczarek, białego ryżu, sosu sojowego oraz jajek.
Klasyczny omlet z jajek to idealny pomysł na śniadanie, zarówno na słodko, jak i słono. Potrawę można podawać również na bardziej oryginalne sposoby, np. z sosem kurkowym, awokado, z ziemniakami czy kurczakiem i ryżem, tworząc popularne japońskie danie - Omurice.
Omurice - przepis
Potrzebne będą:
- dwie patelnie (mniejsza i większa),
- łopatka kuchenna,
- blender.
Składniki:
- pierś z kurczaka,
- woreczek białego ryżu (100g),
- 5 pieczarek,
- 3 łyżeczki sosu sojowego,
- cebula,
- 1 łyżka oliwy z oliwek,
- sól, pieprz do smaku,
- 3 jajka.
Czas przygotowania: ok. 40 minut
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
Nadzienie:
- Ryż ugotuj według instrukcji podanej na opakowaniu (ok. 12-15 minut).
- Pierś z kurczaka pokrój w drobną kostkę.
- Na większej patelni rozgrzej łyżeczkę oliwy z oliwek.
- Smaż mięso, aż się zarumieni.
- Dodaj pokrojoną w kostkę cebulę oraz pieczarki i smaż ok 5 minut.
- Na patelnię dodaj wcześniej ugotowany ryż i całość dokładnie wymieszaj ze sobą.
- Wlej 3 łyżeczki sosu sojowego i ponownie zamieszaj składniki.
- Dopraw pieprzem lub solą (jeśli pomimo sosu sojowego smak nadzienia jest dla ciebie za mało słony).
Omlet:
- Jajka dokładnie wymieszaj ze szczyptą soli, np. za pomocą blendera.
- Na mniejszej patelni rozgrzej olej lub masło klarowane (wówczas omlet będzie miał delikatny, lekko orzechowy posmak).
- Wlej roztrzepane jajka z solą na patelnię.
- Gdy jajka zaczną się lekko ścinać, delikatnie podważ brzegi omletu i przechyl patelnię tak, aby jajka swobodnie spłynęły ku jego brzegom.
- Na wierzch omletu wyłóż jeszcze ciepłe nadzienie z ryżu, kurczaka i pieczarek. Rozłóż je tak, aby uzyskać równą warstwę.
- Z pomocą kuchennej łopatki złóż omlet na pół i przełóż potrawę na talerz.
Smacznego!
Omlet z ryżem podawaj na gorąco, np. z ketchupem, który możesz kupić gotowy lub wykonać samodzielnie w domu. Domowy ketchup jest zdrowy, nie zawiera cukru ani takich szkodliwych substancji, jak skrobia modyfikowana, benzoesan sodu czy syrop glukozowo-fruktozowy.