Chlebek pita krok po kroku: przepis na domowe kieszonki pszenne
Chlebek pita odznacza się chrupkością z zewnątrz, a jednocześnie miękkością w środku. Świetnie nadaje się do wszelkich mięsnych dań, zastępując ryż, ziemniaki czy kaszę. Najczęściej podaje się w nim opiekane mięso z dodatkiem warzyw.
Chlebek pita odznacza się chrupkością z zewnątrz, a jednocześnie miękkością w środku. Świetnie nadaje się do wszelkich mięsnych dań, zastępując ryż, ziemniaki czy kaszę. Najczęściej podaje się w nim opiekane mięso z dodatkiem warzyw.
Placek pita podczas pieczenia pęcznieje. Dzięki temu po przecięciu tworzy on naturalną kieszonkę na farsz.
Pochodzenie pity
Pita to placek pochodzący z krajów Bliskiego Wschodu i północnej Afryki. Nazywany często jest chlebkiem arabskim, chlebkiem libańskim lub chlebkiem syryjskim. Serwuje się go z mięsem lub warzywami, a także przyprawia np. oregano, lub też smaruje masłem czosnkowym lub pikantnymi sosami. W wersji arabskiej placek pieczony jest na specjalnym grillu nad ogniem. Najlepsza temperatura dla niego to około 230 stopni Celsjusza. W języku greckim słowo „pita” oznacza praktycznie każdy typ placka, oprócz pizzy.
Chlebek pita
Chlebek pita najlepiej smakuje, jeśli przetnie się go w połowie i do środka nałoży mięso, warzywa i sosy. Stosowany często jest do podawania dań typu gyros, falafel bądź kebab w formie fast food.
Potrzebujesz:
- stolnicy,
- wałka.
Składniki na 8 porcji:
- 3 szklanki mąki pszennej,
- 250 ml letniej wody,
- 15 g drożdży,
- 4 łyżki oliwy z oliwek (może być też w ostateczności olej rzepakowy),
- łyżka cukru,
- łyżeczka soli.
Czas przygotowania: 90 minut
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
- Pokrusz drożdże i wsyp je do miski.
- Dodaj do nich cukier, odrobinę mąki oraz letniej wody.
- Dokładnie wymieszaj i odstaw przykryte ściereczką na około 20 minut.
- Gdy ciasto wyrośnie, wsyp do miski resztę składników.
- Ciasto wyrabiaj, aż będzie jednolite.
- Podziel je na 8 kawałków, a z każdego z nich uformuj małą kulkę.
- Odstaw kulki na pół godziny.
- Gdy czas minie, zacznij wałkować je na grube placki i ponownie zostaw na 20 minut.
- Piekarnik nagrzej do temperatury 230 stopni Celsjusza.
- Każdy z placków piecz po około 10 minut. Gotowe.
Smacznego!
- Lubisz fasolkę szparagową, kukurydzę, ziemniaki? Oto przepisy na obiad z żółtymi warzywami.
- Risotto i krewetki na jednym talerzu? Poznaj ciekawe przepisy na krewetki na obiad.
- Do czego użyć mango lub czerwoną cebulę? Co to jest chutney - 2 proste przepisy.