Reklama

Chlebek pita odznacza się chrupkością z zewnątrz, a jednocześnie miękkością w środku. Świetnie nadaje się do wszelkich mięsnych dań, zastępując ryż, ziemniaki czy kaszę. Najczęściej podaje się w nim opiekane mięso z dodatkiem warzyw.

Reklama

Placek pita podczas pieczenia pęcznieje. Dzięki temu po przecięciu tworzy on naturalną kieszonkę na farsz.

Pochodzenie pity

Pita to placek pochodzący z krajów Bliskiego Wschodu i północnej Afryki. Nazywany często jest chlebkiem arabskim, chlebkiem libańskim lub chlebkiem syryjskim. Serwuje się go z mięsem lub warzywami, a także przyprawia np. oregano, lub też smaruje masłem czosnkowym lub pikantnymi sosami. W wersji arabskiej placek pieczony jest na specjalnym grillu nad ogniem. Najlepsza temperatura dla niego to około 230 stopni Celsjusza. W języku greckim słowo „pita” oznacza praktycznie każdy typ placka, oprócz pizzy.

Chlebek pita

Chlebek pita najlepiej smakuje, jeśli przetnie się go w połowie i do środka nałoży mięso, warzywa i sosy. Stosowany często jest do podawania dań typu gyros, falafel bądź kebab w formie fast food.

Potrzebujesz:

  • stolnicy,
  • wałka.

Składniki na 8 porcji:

  • 3 szklanki mąki pszennej,
  • 250 ml letniej wody,
  • 15 g drożdży,
  • 4 łyżki oliwy z oliwek (może być też w ostateczności olej rzepakowy),
  • łyżka cukru,
  • łyżeczka soli.

Czas przygotowania: 90 minut

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • Pokrusz drożdże i wsyp je do miski.
  • Dodaj do nich cukier, odrobinę mąki oraz letniej wody.
  • Dokładnie wymieszaj i odstaw przykryte ściereczką na około 20 minut.
  • Gdy ciasto wyrośnie, wsyp do miski resztę składników.
  • Ciasto wyrabiaj, aż będzie jednolite.
  • Podziel je na 8 kawałków, a z każdego z nich uformuj małą kulkę.
  • Odstaw kulki na pół godziny.
  • Gdy czas minie, zacznij wałkować je na grube placki i ponownie zostaw na 20 minut.
  • Piekarnik nagrzej do temperatury 230 stopni Celsjusza.
  • Każdy z placków piecz po około 10 minut. Gotowe.

Smacznego!


Reklama
Reklama
Reklama
Reklama