3 przepisy na pyszny bigos – krok po kroku
Bigos to tradycyjna polska potrawa z kapusty i mięsa. Jego smak w dużym stopniu zależy od tego, jakich użyje się dodatków. W staropolskiej kuchni do bigosu dodawano resztki pieczeni i wędlin, przyrządzany był bez zasmażki i bez przecieru pomidorowego.
Wzbogacały go za to śliwki suszone, wędzone lub powidła śliwkowe i to w dość dużych ilościach.
Bigos to tradycyjna polska potrawa z kapusty i mięsa. Jego smak w dużym stopniu zależy od tego, jakich użyje się dodatków. W staropolskiej kuchni do bigosu dodawano resztki pieczeni i wędlin, przyrządzany był bez zasmażki i bez przecieru pomidorowego. Wzbogacały go za to śliwki suszone, wędzone lub powidła śliwkowe i to w dość dużych ilościach.
W zależności od tego, jakiej kapusty użyjemy, możemy zrobić bigos bardziej kwaśny lub słodki. W sezonie letnim częściej przygotowuje się bigos ze świeżej kapusty, natomiast zimą – z kiszonej. Równie ważne jest mięso – w staropolskich przepisach mięsa było więcej od kapusty! Dzisiaj podkreśla się, by dodawane mięso było jak najwyższej jakości – najlepiej by wędliny były swojskie.
Jak zrobić bigos ze świeżej i kiszonej kapusty?
Składniki:
- 1 kg kiszonej kapusty,
- 1 kg świeżej kapusty,
- 1,5 kg swojskiej kiełbasy,
- 2 cebule,
- sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie,
- suszone grzyby,
- szklanka wytrawnego wina,
- 2 łyżki powideł śliwkowych.
Czas przygotowania: 60 minut
Stopień trudności: średnie
Sposób przygotowania:
1. Zalej kiszoną kapustę wodą. Dodaj liść laurowy i gotuj bez przykrycia. Po 10 minutach przykryj i duś.
2. Świeżą kapustę poszatkuj, dodaj łyżkę soli, zalej wrzątkiem i gotuj 15 minut bez przykrycia.
3. Posiekaj cebulę i suszone grzyby, duś razem ze świeżą kapustą pod przykryciem.
4. Pokrój kiełbasę w półtalarki.
5. Gdy obie kapusty są już miękkie, połącz je ze sobą.
6. Dodaj kiełbasę, powidła i popieprz je
7. Duś do miękkości.8. Wlej wino i podgotuj 5 minut.
Jak zrobić bigos z kiszonej kapusty?
Składniki:
- 2,5 kg kiszonej kapusty,
- 70 dag kiełbasy (najlepiej swojskiej),
- 60 dag łopatki wieprzowej,
- garść suszonych grzybów,
- liście laurowe, ziele angielskie, majeranek,
- 3 łyżki przecieru pomidorowego,
- 2 łyżki oleju,
- sól, pieprz.
Czas przygotowania: 3 godziny
Stopień trudności: średnie
Sposób przygotowania:
1. Pokrój mięso w kostkę i podsmaż.
2. Odciśnij kapustę, jeśli jest bardzo kwaśna możesz ją przepłukać.
3. Pokrój kapustę i przełóż do garnka.
4. Dodaj mięso, 3 liście laurowe, 4 ziarnka ziela angielskiego, suszone grzyby i zalej wszystko wodą. Gotuj na wolnym ogniu 2-3 godziny.
5. 15 minut przed wyłączeniem dodaj pokrojoną w kostkę kiełbasę.
6. Dodaj przecier, majeranek, pieprz i sól.
7. Po ostygnięciu wstaw do lodówki.
8. Na drugi dzień podgrzej jeszcze raz cały garnek bigosu.
Jak zrobić bigos z młodej kapusty?
Składniki:
- 1 duża młoda kapusta,
- 3 duże marchewki,
- 0,5 kg kiełbasy swojskiej,
- 1 seler,
- 3 cebule,
- 2 ząbki czosnku,
- przecier pomidorowy,
- ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz, cukier.
Czas przygotowania: 60 minut
Stopień trudności: średnie
Sposób przygotowania:
1. Poszatkuj kapustę i wrzuć do garnka.
2. Zalej kapustę 2 szklankami wody i zacznij gotować.
3. Po kwadransie wrzuć ziele angielskie, liście laurowe, grzyby, sól i dolej wody, by wszystko przykryła.
4. Podsmaż pokrojoną w talarki kiełbasę, dodaj pokrojoną w półtalarki cebulę, dopraw solą i pieprzem, po czym duś do miękkości.
5. Dodaj kiełbasę z cebulą do kapusty i duś pod przykryciem 30-40 minut.
6. Na koniec dodaj przecier pomidorowy i dopraw solą, pieprzem i cukrem.
Smacznego!
- Powoli przygotowujesz się do robienia świątecznych dań? Wypróbuj przepis na kapustę postną z grochem lub śliwkami.
- Jadłeś już bigos po myśliwsku? Zobacz ten i inne przepisy z wykorzystaniem prawdziwków.