Dlaczego warto jeść brukselkę?
O brukselce mówi się, że jest warzywem młodości – zawiera silne przeciwutleniacze, wzmacnia odporność organizmu i wspomaga jego pracę. Zazwyczaj kojarzona jest z gorzkawym smakiem, przez co nie jest ulubionym daniem Polaków. Można jednak przyrządzić ją w taki sposób, by zachowała właściwości zdrowotne, a przy tym była smaczna.
O brukselce mówi się, że jest warzywem młodości – zawiera silne przeciwutleniacze, wzmacnia odporność organizmu i wspomaga jego pracę. Zazwyczaj kojarzona jest z gorzkawym smakiem, przez co nie jest ulubionym daniem Polaków. Można jednak przyrządzić ją w taki sposób, by zachowała właściwości zdrowotne, a przy tym była smaczna.
Brukselka zawiera dużo beta-karotenu, który jest niezbędny do prawidłowego rozwoju dzieci. Obfituje także w magnez, wapń, żelazo, potas, fosfor, kwas foliowy i cynk. Może śmiało być elementem diety wysokobiałkowej ze względu na dużą zawartość białka. Poza tym jest bogatym źródłem witamin C, E, H, K oraz z grupy B.
Wielość składników sprawia, że brukselka ma bardzo szerokie spektrum działania na organizm:
- wspomaga pracę układu pokarmowego, likwidując zaparcia,
- wzmacnia odporność organizmu,
- obniża poziom złego cholesterolu (LDL) we krwi,
- wspomaga pracę układu oddechowego – dlatego wskazane jest jej spożywanie w astmie, gruźlicy, zapaleniu strun głosowych i oskrzeli,
- łagodzi bóle reumatyczne,
- ma właściwości przeciwzapalne,
- wspomaga odbudowę DNA w komórkach,
- blokuje rozwój komórek nowotworowych, będąc elementem diety antynowotworowej.
Brukselka na odchudzanie
Oprócz niewątpliwych walorów zdrowotnych, brukselka może wspomóc walkę z nadwagą, ponieważ:
- ma dużą zawartość błonnika, który reguluje trawienie,
- jest niskokaloryczna – zaledwie 30 kcal w 10 dag,
- zapewnia na długo uczucie sytości,
- zawiera mało tłuszczu,
- dzięki zawartości siarki zapewnia skuteczny detoks.
Jak przygotowywać brukselkę?
Zacząć należy od tego, że zawsze trzeba wybierać świeże, ciemnozielone, zwarte główki. Na szczęście mrożona brukselka także zachowuje swoje wartości odżywcze, dzięki czemu także zimą można korzystać z jej dobrodziejstw. Brukselkę najlepiej przygotowywać na parze lub krótko przesmażyć na gorącym tłuszczu – wtedy zachowuje najwięcej zdrowotnych właściwości. Gotowanie brukselki w mleku usuwa z niej gorzki posmak. Nieprzyjemny zapach podczas gotowania można zniwelować, dodając do wody lub mleka szczyptę cynamonu.
Sposób przygotowania:
1. Obierz brukselkę z zewnętrznych liści, odkrój końcowy kawałek głąba.
2. Nakrój koniec warzywa na krzyż, by całe warzywo szybciej się ugotowało.
3. Tak oczyszczoną brukselkę namocz na kilka minut w zimnej wodzie, co sprawi, że warzywo będzie jędrniejsze.
4. Ugotuj warzywo na jeden z wybranych sposobów:
- wrzuć brukselkę do wrzącej wody z odrobiną cukru i soli – gotuj 5 minut,
- wrzuć brukselkę do wrzącego bulionu mięsnego lub warzywnego, gotuj 5 minut,
- gotuj brukselkę na parze – około 10 minut,
- wrzuć brukselkę do gotującego się mleka z wodą (proporcja 2:1), gotuj około 7-10 minut.
5. Odcedź warzywo.
6. Możesz polać masłem ziołowym lub roztopionym masłem z bułką tartą.
Jak można wykorzystać brukselkę w kuchni?
Brukselka stanowi dobrą bazę do kremowej zupy, może być wykorzystana do przygotowywania zapiekanek, tart. Doskonale sprawdza się także jako przystawka, gdy usmaży się ją w cieście lub skarmelizuje.