Reklama

Placki z cukinii z cebulą i jajkiem to pomysł na szybki obiad. Jeśli mamy ochotę na zapiekane danie, można przyrządzić lasagne z dodatkiem passaty pomidorowej. Miłośnicy mięsnych potraw będą zadowoleni z cukinii faszerowanej mielonym mięsem.

Reklama

Potrawy z cukinii to wspaniały pomysł na letni obiad. Można przyrządzić kotlety z cukinii bądź podać warzywo z makaronem. Wspaniale smakuje też w postaci zapiekanki. Cukinia marynowana to z kolei idealny dodatek, po który można sięgnąć w np. chłodniejsze dni.

Placki z cukinii – przepis

Składniki na około 20 sztuk:

  • 1 cukinia (300 g),
  • 1/4 cebuli,
  • 1 jajo,
  • 3 łyżki mąki pszennej,
  • 2 łyżki mleka,
  • sól,
  • pieprz,
  • olej do smażenia.

Czas przygotowania: około 20 minut

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • Roztrzep jajo.
  • Wsyp mąkę do miski, wymieszaj z solą, pieprzem i jajem.
  • Zacznij stopniowo wlewać mleko, ciągle mieszając.
  • Ciasto powinno być gładkie.
  • Umyj i obierz cukinię.
  • Obierz cebulę.
  • Zetrzyj warzywa na tarce.
  • Dodaj je do ciasta.
  • Rozgrzej olej na patelni i nakładaj na nie masę na placki.
  • Usmaż je na złoto.

Jak przyrządzić dietetyczną lasagne z cukinii?

Składniki:

  • 1 cukinia,
  • 2 marchewki,
  • 4 cebule,
  • 4 łodygi selera naciowego,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 opakowanie passaty pomidorowej,
  • 1 łyżeczka bazylii,
  • 1 łyżeczka oregano,
  • 1/2 łyżeczki wędzonej papryki,
  • 1 liść laurowy,
  • sól,
  • pieprz.

Czas przygotowania: około 50 minut

Stopień trudności: średnie

Sposób przygotowania:

  • Obierz cebulę, a następnie pokrój ją w kostkę i posól.
  • Rozgrzej olej na patelni i włóż na nią cebulę. Podduś z niewielką ilością wody i liściem laurowym.
  • Umyj marchewkę i seler naciowy.
  • Obierz marchew.
  • Dodaj warzywa do cebuli i duś je do miękkości, jeśli trzeba dodając nieco wody.
  • Dopraw całość wędzoną papryką, bazylią i oregano.
  • Wymieszaj zawartość pateln i duś przez minutę.
  • Dodaj passatę pomidorową.
  • Gotuj całość dotąd, aż sos zgęstnieje.
  • Obierz czosnek i przeciśnij go przez praskę. Następnie włóż go na patelnię.
  • Dopraw składniki solą i pieprzem, po czym gotuj przez 1-2 minuty.
  • Wyłącz ogień.
  • Umyj i obierz cukinię, a następnie pokrój ją w cienkie plastry.
  • Ułóż warstę cukinii w naczyniu żaroodpornym. Polej warzywo sosem. Powtarzaj te czynności aż do wykorzystania całości sosu.
  • Wstaw lazanię do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i piecz przez około 30 minut.

Cukinia faszerowana mięsem mielonym

Składniki:

  • 1 cukinia,
  • 300 g dowolnego rodzaju mielonego mięsa,
  • 1 niewielka cebula,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 łyżka sosu worcestershire,
  • 1 łyżka keczupu,
  • 2/3 szklanki bulionu drobiowego lub wołowego,
  • 1 jajo,
  • 6 łyżek startego parmezanu,
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 5 łyżek natki pietruszki,
  • oliwa extra virgin.

Czas przygotowania: około 1 1/2 godziny

Stopień trudności: średnie

Sposób przygotowania:

  • Obierz cebulę i pokrój ją w kostkę.
  • Rozgrzej 1 łyżkę oliwy na patelni, po czym zeszklij na niej cebulę.
  • Dodaj mielone mięso i zwiększ ogień. Smaż przez 5 minut, mieszając co jakiś czas.
  • Wlej sos worcestershire i keczup. Smaż przez 1 minutę, a następnie dodaj bulion i zagotuj całość.
  • Przykryj patelnię i duś wszystko przez 30 minut.
  • Po upływie tego czasu odkryj naczynie i smaż dotąd, aż płyn praktycznie wyparuje.
  • Dopraw danie solą i pieprzem.
  • Nagrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza.
  • W trakcie duszenia mięsa umyj, osusz, a następnie przekrój cukinię wzdłuż na pół.
  • Ułóż ją skórą do dołu na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Wstaw blachę do piekarnika i wyjmij cukinię po 6 minutach. Warzywo powinno nieco zmięknąć.
  • Wybierz miąższ z cukinii, pozostaw 1 cm na brzegu.
  • Posiekaj miąższ.
  • Obierz i pokrój czosnek w niewielką kosteczkę.
  • Wlej 1/2 łyżki oliwy na drugą patelnię, włóż na nią czosnej i zrumień go.
  • Dodaj posiekany miąższ cukinii i smaż wszystko przez 1 minutę.
  • Wymieszaj z mięsem, dodaj 1/2 jaja, 3 łyżki parmezanu i 3 łyżki natki pietruszki.
  • Powstały w ten sposób farsz włóż do cukinii.
  • Wymieszaj pozostałe jajo, parmezan, bułkę tartą i oliwę. Powinna z nich powstać rucha posypka.
  • Rozsyp ją na wierzchu faszerowanej cukinii.
  • Wstaw blachę do piekarnika na 15-20 minut do momentu zrumienienia się kruszonki. W tym czasie cukinia powinna całkiem zmięknąć.
  • Posyp danie świeżo zmielonym pieprzem.
Reklama

Smacznego!

Reklama
Reklama
Reklama