Przepisy na pyszne dania z cukinii: placki, lazanię oraz cukinię faszerowaną mięsem mielonym
Placki z cukinii z cebulą i jajkiem to pomysł na szybki obiad. Jeśli mamy ochotę na zapiekane danie, można przyrządzić lasagne z dodatkiem passaty pomidorowej. Miłośnicy mięsnych potraw będą zadowoleni z cukinii faszerowanej mielonym mięsem.
Placki z cukinii z cebulą i jajkiem to pomysł na szybki obiad. Jeśli mamy ochotę na zapiekane danie, można przyrządzić lasagne z dodatkiem passaty pomidorowej. Miłośnicy mięsnych potraw będą zadowoleni z cukinii faszerowanej mielonym mięsem.
Potrawy z cukinii to wspaniały pomysł na letni obiad. Można przyrządzić kotlety z cukinii bądź podać warzywo z makaronem. Wspaniale smakuje też w postaci zapiekanki. Cukinia marynowana to z kolei idealny dodatek, po który można sięgnąć w np. chłodniejsze dni.
Placki z cukinii – przepis
Składniki na około 20 sztuk:
- 1 cukinia (300 g),
- 1/4 cebuli,
- 1 jajo,
- 3 łyżki mąki pszennej,
- 2 łyżki mleka,
- sól,
- pieprz,
- olej do smażenia.
Czas przygotowania: około 20 minut
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
- Roztrzep jajo.
- Wsyp mąkę do miski, wymieszaj z solą, pieprzem i jajem.
- Zacznij stopniowo wlewać mleko, ciągle mieszając.
- Ciasto powinno być gładkie.
- Umyj i obierz cukinię.
- Obierz cebulę.
- Zetrzyj warzywa na tarce.
- Dodaj je do ciasta.
- Rozgrzej olej na patelni i nakładaj na nie masę na placki.
- Usmaż je na złoto.
Jak przyrządzić dietetyczną lasagne z cukinii?
Składniki:
- 1 cukinia,
- 2 marchewki,
- 4 cebule,
- 4 łodygi selera naciowego,
- 1 ząbek czosnku,
- 1 opakowanie passaty pomidorowej,
- 1 łyżeczka bazylii,
- 1 łyżeczka oregano,
- 1/2 łyżeczki wędzonej papryki,
- 1 liść laurowy,
- sól,
- pieprz.
Czas przygotowania: około 50 minut
Stopień trudności: średnie
Sposób przygotowania:
- Obierz cebulę, a następnie pokrój ją w kostkę i posól.
- Rozgrzej olej na patelni i włóż na nią cebulę. Podduś z niewielką ilością wody i liściem laurowym.
- Umyj marchewkę i seler naciowy.
- Obierz marchew.
- Dodaj warzywa do cebuli i duś je do miękkości, jeśli trzeba dodając nieco wody.
- Dopraw całość wędzoną papryką, bazylią i oregano.
- Wymieszaj zawartość pateln i duś przez minutę.
- Dodaj passatę pomidorową.
- Gotuj całość dotąd, aż sos zgęstnieje.
- Obierz czosnek i przeciśnij go przez praskę. Następnie włóż go na patelnię.
- Dopraw składniki solą i pieprzem, po czym gotuj przez 1-2 minuty.
- Wyłącz ogień.
- Umyj i obierz cukinię, a następnie pokrój ją w cienkie plastry.
- Ułóż warstę cukinii w naczyniu żaroodpornym. Polej warzywo sosem. Powtarzaj te czynności aż do wykorzystania całości sosu.
- Wstaw lazanię do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i piecz przez około 30 minut.
Cukinia faszerowana mięsem mielonym
Składniki:
- 1 cukinia,
- 300 g dowolnego rodzaju mielonego mięsa,
- 1 niewielka cebula,
- 1 ząbek czosnku,
- 1 łyżka sosu worcestershire,
- 1 łyżka keczupu,
- 2/3 szklanki bulionu drobiowego lub wołowego,
- 1 jajo,
- 6 łyżek startego parmezanu,
- 3 łyżki bułki tartej
- 5 łyżek natki pietruszki,
- oliwa extra virgin.
Czas przygotowania: około 1 1/2 godziny
Stopień trudności: średnie
Sposób przygotowania:
- Obierz cebulę i pokrój ją w kostkę.
- Rozgrzej 1 łyżkę oliwy na patelni, po czym zeszklij na niej cebulę.
- Dodaj mielone mięso i zwiększ ogień. Smaż przez 5 minut, mieszając co jakiś czas.
- Wlej sos worcestershire i keczup. Smaż przez 1 minutę, a następnie dodaj bulion i zagotuj całość.
- Przykryj patelnię i duś wszystko przez 30 minut.
- Po upływie tego czasu odkryj naczynie i smaż dotąd, aż płyn praktycznie wyparuje.
- Dopraw danie solą i pieprzem.
- Nagrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza.
- W trakcie duszenia mięsa umyj, osusz, a następnie przekrój cukinię wzdłuż na pół.
- Ułóż ją skórą do dołu na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Wstaw blachę do piekarnika i wyjmij cukinię po 6 minutach. Warzywo powinno nieco zmięknąć.
- Wybierz miąższ z cukinii, pozostaw 1 cm na brzegu.
- Posiekaj miąższ.
- Obierz i pokrój czosnek w niewielką kosteczkę.
- Wlej 1/2 łyżki oliwy na drugą patelnię, włóż na nią czosnej i zrumień go.
- Dodaj posiekany miąższ cukinii i smaż wszystko przez 1 minutę.
- Wymieszaj z mięsem, dodaj 1/2 jaja, 3 łyżki parmezanu i 3 łyżki natki pietruszki.
- Powstały w ten sposób farsz włóż do cukinii.
- Wymieszaj pozostałe jajo, parmezan, bułkę tartą i oliwę. Powinna z nich powstać rucha posypka.
- Rozsyp ją na wierzchu faszerowanej cukinii.
- Wstaw blachę do piekarnika na 15-20 minut do momentu zrumienienia się kruszonki. W tym czasie cukinia powinna całkiem zmięknąć.
- Posyp danie świeżo zmielonym pieprzem.
Smacznego!