Jak uniknąć zatrucia grzybami?
© pioregur/Adobe Stock
Styl życia

Jak uniknąć zatrucia grzybami?

Grzyby dzieli się na jadalne oraz niejadalne i trujące. Tylko jadalne grzyby są bezpieczne dla zdrowia. Niejadalne mogą powodować przykre dolegliwości żołądkowe, a trujące mogą być niebezpieczne dla zdrowia i życia. Sprawdź, jak nie zatruć się grzybami.

Grzyby dzieli się na jadalne oraz niejadalne i trujące. Tylko jadalne grzyby są bezpieczne dla zdrowia. Niejadalne mogą powodować przykre dolegliwości żołądkowe, a trujące mogą być niebezpieczne dla zdrowia i życia. Sprawdź, jak nie zatruć się grzybami.

 

Wszystkie śmiertelnie trujące grzyby mają pod kapeluszami blaszki. Nie oznacza to jednak, że każdy grzyb rurkowaty (z „gąbką” pod kapeluszem) jest jadalny. Do wyjątków należą:

  • szatan, czyli borowik szatański – należy do grzybów niejadalnych, a nie trujących i jest rzadko spotykany;
  • goryczak żółciowy – mimo iż jest grzybem niejadalnym, trudno znaleźć śmiałka, który by go zjadł; smak goryczaka, jak sama nazwa wskazuje, jest niezwykle gorzki.

 

Istnieją także jadalne grzyby blaszkowate (np. kurki, kanie, gąski czy boczniaki), ale łatwo pomylić je z trującymi gatunkami. Dlatego zbieranie grzybów blaszkowatych lepiej zostawić doświadczonym grzybiarzom.

Na grzybobraniu – jak i kiedy zbierać grzyby?

  • Zbieraj tylko te grzyby, co do których masz pewność, że są jadalne. Jeśli cokolwiek wzbudza Twoje wątpliwości, lepiej nie wkładaj grzyba do koszyka.
  • Nie zbieraj grzybów po ulewnych deszczach, ponieważ nadmierna wilgoć sprzyja powstawaniu pleśni i powoduje, że grzyby szybciej się rozkładają.
  • Wykręcaj grzyby w całości, a nie zrywaj tylko kapelusze. Aby mieć pewność, że grzyb jest jadalny, musisz obejrzeć do w całości.
  • Zbieraj tylko w pełni rozwinięte grzyby. Młode, niedojrzałe okazy łatwo pomylić z innymi, trującymi gatunkami.
  • Grzyby najlepiej zbierać do wiklinowych koszy. Nie wkładaj ich do plastikowych torebek, które w kontakcie z grzybami mogą tworzyć groźne dla zdrowia toksyny. Ponadto grzyby w foliówkach parują, a wilgoć sprzyja psuciu się grzybów.
  • Nie zbieraj grzybów, które rosną na zanieczyszczonych obszarach – np. przy ruchliwych drogach czy w pobliżu zakładów produkcyjnych. Grzyby szybko wchłaniają zanieczyszczenia z powietrza.

Po grzybobraniu – środki ostrożności

Grzyby należy wyczyścić i przygotować najlepiej tego samego dnia, kiedy zostały zebrane. W innym wypadku mogą się zepsuć i łatwo się nimi zatruć. Podczas czyszczenia jeszcze raz dokładnie przyjrzyj się grzybom – sprawdź, czy na pewno wszystkie zebrane grzyby są jadalne, czy nie zostały uszkodzone przez robaki, czy nie są pokryte pleśnią lub nie są nadgniłe.

 

Pamiętaj też, że grzybów nie należy jeść w postaci surowej. Musisz poddać je obróbce termicznej (ugotować, usmażyć lub udusić), albo wysuszyć (i ugotować przed spożyciem).

Warto wiedzieć! Popularne mity

  • Sinienie NIE oznacza, że grzyb jest trujący. Trujące okazy nie muszą sinieć i odwrotnie – jadalne grzyby czasem przybierają siny odcień.
  • Robaki czy ślimaki NIE są potwierdzeniem, że grzyb jest jadalny. To, że inne, żywe istoty mogą jeść niejadalne grzyby, nie oznacza, że człowiek także.
  • Cebula gotowana z trującymi grzybami lub srebrna łyżeczka w grzybowej potrawie NIE muszą czernieć. Jeśli ugotujesz grzyby z cebulą i nie zmieni ona koloru, nie będzie to potwierdzeniem, że grzyb jest jadalny.
  • Wypicie alkoholu NIE zapobiega zatruciu grzybami, a wręcz przeciwnie – może potęgować działanie trucizny.
  • Gorzki smak grzybów NIE musi oznaczać, że grzyb jest trujący. Na przykład muchomor sromotnikowy ma lekko słodki smak.
Lubisz grzyby? Sprawdź, czego powinieneś unikać podczas grzybobrania
© shaiith/Adobe Stock
Styl życia
Lubisz grzyby? Sprawdź, czego powinieneś unikać podczas grzybobrania
Czy wiesz, kiedy nie zbierać grzybów, które grzyby są bezpieczne dla zdrowia i czy możesz zbierać młode okazy? Jeśli wybierasz się na grzybobranie, przeczytaj nasz poradnik i dowiedz się, czego unikać podczas zbierania grzybów.

Czy wiesz, kiedy nie zbierać grzybów, które grzyby są bezpieczne dla zdrowia i czy możesz zbierać młode okazy? Jeśli wybierasz się na grzybobranie, przeczytaj nasz poradnik i dowiedz się, czego unikać podczas zbierania grzybów.   W Polsce tradycja grzybobrania jest niezwykle silnie zakorzeniona. Często zarówno młodzi ludzie, jak i ich rodzice oraz dziadkowie, wstają bladym świtem, aby wyruszyć do lasu w poszukiwaniu grzybów. Jeśli należysz do grona miłośników grzybów, pamiętaj, że podczas grzybobrania należy zachować pewne środki ostrożności. Polskie lasy, mimo iż bogate w grzyby, takie jak prawdziwki, kurki, podgrzybki, maślaki czy borowiki, obfitują także w gatunki trujące. Poza tym, aby uniknąć zatrucia grzybami, należy przestrzegać także kilku innych zasad – sprawdź, jakich. Nie zbieraj grzybów, gdy jest zbyt mokro Grzybów nie zbieraj zaraz po ulewnych deszczach, a także wtedy, gdy mocno pada. Owszem, wilgoć sprzyja wzrostowi grzybów (nie bez przyczyny mówi się, że coś rośnie, jak grzyby po deszczu), jednak zbyt mokra ściółka może sprzyjać powstawaniu pleśni , szybszemu rozkładowi grzybów lub częstszemu atakowi insektów. Nie zbieraj młodych oraz uszkodzonych grzybów Grzyby, które nie rozwinęły się w 100%, można łatwo pomylić z innymi gatunkami. Jest to szczególnie niebezpieczne, gdy uznasz trujący grzyb za gatunek jadalny . Zbieraj więc tylko w pełni rozwinięte okazy. Ponadto nie podnoś grzybów, które są nadgniłe, spleśniałe czy częściowo wyjedzone przez robaki. Nie tylko jest to niebezpieczne dla zdrowia, ale też może niekorzystnie wpłynąć na grzyby, które znajdą się w tym samym koszyku, co felerny okaz. Nie przechowuj grzybów w foliówkach Grzyby zbieraj najlepiej do...

muchomor czerwony
© lelbixs/Fotolia.com
Styl życia
Grzyby trujące – 6 zasad bezpiecznego grzybobrania
Grzyby trujące są groźne dla naszego organizmu. Ich zjedzenie może w najlepszym przypadku spowodować poważne zatrucie, a w najgorszym - nawet śmierć.

Grzyby trujące są groźne dla naszego organizmu. Ich zjedzenie może w najlepszym przypadku spowodować poważne zatrucie, a w najgorszym - nawet śmierć.   „Grzybiarz myli się tylko raz” - to powiedzenie idealnie obrazuje ryzyko, jakie niesie za sobą nieodpowiedzialne grzybobranie. Zasada nr 1 – zaopatrz się w atlas grzybów Po lekturze dobrego atlasu szybko można dojść do wniosku, jak łatwo o pomyłkę na grzybobraniu . Zbierając grzyby, najpierw porównaj z atlasem wygląd grzyba przed zerwaniem. Jeśli rozpoznajesz grzyb jako bezpieczny, delikatnie wykręcić go z podłoża, oceń pierścień i trzon. Warto również powąchać grzyb po zerwaniu. Zasada nr 2 – idź na grzybobranie z kimś doświadczonym Jeśli zaczynasz dopiero swoją przygodę z grzybobraniem, wybierz się do lasu z kimś, kto ma już w tym doświadczenie. Grzyby trzymaj w łubiance lub wiklinowym koszyku. Zbieranie okazów do plastikowych siatek może grozić ich zaparzeniem i zepsuciem. Gdy wrócisz z grzybobrania, ponownie dokładnie porównaj swoje grzyby z tymi zaprezentowanymi w atlasie. Jeśli nadal nie masz pewności, udaj się do najbliższego grzyboznawcy (jego adres uzyskasz w sanepidzie). Zasada nr 3 – zbieraj grzyby z rurkami Wśród grzybów z rurkami, które pod swoim kapeluszem mają gąbkę zamiast blaszki, nie ma śmiertelnie trujących. Kurka, inaczej pieprznik jadalny, jest jedynym okazem blaszkowatym, który jest stosunkowo bezpieczny i trudno pomylić go z jakimkolwiek innym (najbliżej mu do listówki pomarańczowej, która nie jest jednak trująca, a tylko ciężkostrawna). Zasada nr 4 – zbieraj tylko dojrzałe grzyby Wybierając się na grzybobranie nie zbieraj grzybów niedojrzałych . Niewykształcone w pełni okazy łatwo pomylić z grzybami trującymi. Częste tragiczne...

Zasady zbierania grzybów - jak i kiedy zbierać grzyby?
© EduardSV/Adobe Stock
Styl życia
Jak bezpiecznie zbierać grzyby? Sprawdź, o czym musisz pamiętać?
Grzyby są smaczne, pożywne i zdrowe. Zawierają dużo błonnika i cennych dla zdrowia substancji odżywczych. Dużą zaletą grzybów jest także możliwość ich ramowego zbierania! Musisz jednak pamiętać, że spora część grzybów, które rosną w polskich lasach, jest niejadalna, a nawet śmiertelnie trująca. Sprawdź, na co zwracać uwagę i jakie grzyby możesz zbierać.

Grzyby są smaczne, pożywne i zdrowe. Zawierają dużo błonnika i cennych dla zdrowia substancji odżywczych. Dużą zaletą grzybów jest także możliwość ich ramowego zbierania! Musisz jednak pamiętać, że spora część grzybów, które rosną w polskich lasach, jest niejadalna, a nawet śmiertelnie trująca. Sprawdź, na co zwracać uwagę i jakie grzyby możesz zbierać. Kluczem do bezpieczeństwa jest odpowiednie przygotowanie. Zanim wyruszysz do lasu, przestudiuj atlas grzybów i uważnie przyjrzyj się zarówno jadalnym, jak i trującym okazom. Jeśli jesteś osobą początkującą, postaraj się o towarzystwo doświadczonego grzybiarza , który pokaże Ci, jak w praktyce wygląda zbieranie grzybów oraz rozpoznawanie jadalnych i trujących okazów. Poza tym stosuj się do kilku podstawowych zasad grzybobrania. Jakich? Sprawdź!   Kiedy zbierać grzyby? Jeśli mocno pada lub gdy dopiero przestał padać ulewny deszcz, nie wybieraj się na grzybobranie. Ściółka jest wtedy bardzo wilgotna, a grzyby narażone są na pleśnienie, rozkładanie i częstsze ataki insektów.   Grzyby rurkowe = bezpieczeństwo? Grzyby rurkowe to takie, które pod kapeluszem mają miękką gąbkę, a nie blaszki. Wśród tej grupy grzybów nie znajdziesz okazów śmiertelnie trujących.   Istnieją jednak niejadalne gatunki grzybów rurkowych. Są nimi: borowik szatański , nazywany szatanem – jest on jednak rzadko spotykany i nie jest śmiertelnie trujący; goryczak żółciowy – grzyb ten jest tak gorzki, że jego zjedzenie jest niemal niemożliwe (goryczak żółciowy zmieni smak każdego dania).   Grzyby blaszkowe = trucizna? Wszystkie grzyby śmiertelnie trujące mają pod kapeluszem blaszki. Nie oznacza to jednak, że jadalnych grzybów z...

Nasze akcje
Gwiazdy
Newsy
Chcesz dobrze czuć się we własnej skórze tak, jak największe gwiazdy? Działaj metodą małych kroków!
Partner
Skuteczny trening bez wysiłku? Teraz to możliwe!
Newsy
Skuteczny trening to nie tylko siłownia!
Partner
Weleda
Newsy
Kosmetyki, które łączą tradycję z nowoczesnością. Poznaj je!
Partner
Nowości
PartyExtra
Małgorzata Rozenek-Majdan uśmiechnięta
Newsy
Małgorzata Rozenek-Majdan
BZ
Julia Wieniawa w neonowej sukience na lato
Newsy
Julia Wieniawa
BZ
Katarzyna Cichopek na 59 Festiwalu w Opolu
Newsy
Katarzyna Cichopek
BZ
Klaudia El Dursi na plaży
TV-Show
Hotel Paradise
BZ
Ślub od pierwszego wejrzenia x-news
TV-Show
Ślub od pierwszego wejrzenia
BZ
Versace wiosna-lato 2022
Fleszstyle
Trendy w koloryzacji włosów na wiosnę i lato 2022. Te odcienie robią mocne wrażenie
Marcelina Zielnik
Gorący trend: Dopamine dressing
Fleszstyle
Dopamine dressing to najgorętszy trend sezonu. Obłędną koszulę w stylu Małgorzaty Rozenek-Majdan kupisz w Sinsay za 39,99
Anna Kusiak
Klaudia Halejcio w najmodniejszych spodniach tego lata. Niemal identyczne kupisz w Sinsay za 35 zł
Newsy
Klaudia Halejcio w najmodniejszych spodniach tego lata. Podobne kupisz w Sinsay za 35 zł
Urszula Jagłowska-Jędrejek
Anna Lewandowska w swetrze za ponad tysiąc złotych
Newsy
Anna Lewandowska w modnym swetrze ponad tysiąc złotych. W Sinsay kupisz podobny za 50 złotych!
Aleksandra Skwarczyńska-Bergiel
Moda uliczna wiosna-lato 2022
Fleszstyle
Najmodniejsze buty na wiosenno-letni sezon. Te modele ma w szafie każda it-girl
Marcelina Zielnik