bezradna kobieta
Image by LifetimeStock.com
Styl życia

Co zrobić, żeby nie przytyć w święta?

Aby nie przytyć w święta należy jeść w pełni świadomie – delektować się smakiem potraw i wsłuchiwać w reakcje organizmu, aby w odpowiednim momencie przestać jeść.

Aby nie przytyć w święta należy jeść w pełni świadomie – delektować się smakiem potraw i wsłuchiwać w reakcje organizmu, aby w odpowiednim momencie przestać jeść.

 

Świąteczne biesiadowanie u wielu osób skutkuje dodatkowymi kilogramami. Poniżej kilka pomysłów na to, co zrobić, aby nie przytyć w czasie świąt.

Delektuj się jedzeniem i smakuj każdy kęs

Po pierwsze pozwoli to na cieszenie się smakiem świątecznych potraw, po drugie – wolne i uważne jedzenie spowoduje, że dostarczysz organizmowi mniej kalorii, bo jedzenie zajmie ci więcej czasu, a ty szybciej odczujesz sytość.

Jedna porcja, bez dokładek

Gdy świąteczny stół ugina się pod ciężarem wielu dań, na pewno można odpuścić sobie dokładki, nawet swoich ulubionych potraw. Jedna mała porcja pozwoli nacieszyć się smakiem, a i tak do zjedzenia zostaną kolejne dania.

Pamiętaj o ruchu

Może święta to nie najlepszy czas na intensywny wysiłek fizyczny, ale na pewno szybki spacer wpłynie z korzyścią na samopoczucie i funkcjonowanie organizmu. Dlatego zaplanuj czas tak, aby w ciągu dnia wystarczyło go na orzeźwiający spacer.

Rozpocznij od niskokalorycznych potraw

Nawet jeśli na samym początku zjesz ich nieco więcej, to przynajmniej ograniczysz spożycie kalorii. Dzięki mniej kalorycznym potrawom na początku, późniejsze, bardziej tłuste lub słodkie potrawy, będziesz jadł w mniejszej ilości.

Ciasta podziel na mniejsze porcje

Jeśli chcesz spróbować każdej słodkości, spróbuj, ale po prostu weź z każdego ciasta po mniejszym kawałku.

Dania serwuj na mniejszych talerzach

Z badań wynika, że osoby, które jedzą z talerzy o mniejszej średnicy, pochłaniają mniej kalorii od tych, którzy jedzą na większym talerzu.

Słuchaj własnego organizmu

Przyjrzyj się od czasu do czasu uważnie reakcji własnego organizmu na kolejne porcje, może okazać się, że wysyła ci bardzo dużo sygnałów, że już przyjął wystarczającą ilość pożywienia.

Nie rezygnuj z warzyw, owoców i wody

Błonnik zawarty w warzywach i owocach pomoże w trawieniu świątecznych pyszności. Również istotne, aby dostarczyć organizmowi odpowiednią ilość wody (a przy większych ilościach jedzenia ta ilość może być większa).

zielona zupa w garnku
Image by LifetimeStock.com
Styl życia
Dziesięć sposobów na to, jak jeść mniej
Aby mniej jeść, dobrze zmienić kilka ze swoich złych przyzwyczajeń. Przede wszystkim należy zrezygnować z podjadania z nudy, sięgania zbyt szybko po dokładkę czy dojadania resztek.

Aby mniej jeść, dobrze zmienić kilka ze swoich złych przyzwyczajeń. Przede wszystkim należy zrezygnować z podjadania z nudy, sięgania zbyt szybko po dokładkę czy dojadania resztek. Mniejszy talerz – mniejsza porcja Wyniki badań naukowców z Cornell University (zobacz badania ) potwierdziły, że osoby, które jedzą posiłki z talerzy o mniejszej średnicy, spożywają nawet o 18% mniej kalorii od tych, którzy wykorzystują większe talerze. Przygotuj wymierzone porcje Jeśli to możliwe, to przygotuj tylko taką ilość jedzenia, która jest niezbędna. Jeśli w garnku czy naczyniu zostaje nadmiar przygotowanej potrawy, często z obawy przed marnowaniem jedzenia, osoby dojedzą pozostałą część, choć już nie czują głodu. Jedna porcja, bez dokładek Jeśli przygotowałeś większą porcję, która ma wystarczyć na dwa lub trzy posiłki, nałóż na talerz określoną ilość jedzenia i nie dobieraj go ponownie. Często zanim organizm zdąży poinformować mózg, że już otrzymał niezbędne składniki, dostarczamy mu dokładki , która wcale nie była konieczna. Uczucie sytości pojawia się około 20 minut po zjedzeniu posiłku. Wykorzystaj moment przerwy w jedzeniu Jedz powoli i delektuj się każdym kęsem. Podczas posiłku (widać to świetnie w restauracjach, gdy przy stole jest więcej osób) często następuje moment, w którym robimy sobie przerwę w jedzeniu. Najczęściej osoby wracają po przerwie do pozostawionych porcji, a ten moment, to chwila, w której organizm może poinformować, że otrzymał to, czego potrzebował i nie ma konieczności powrotu do jedzenia . Nie przywiązuj się do resztek Częstym argumentem na dojadanie pomimo poczucia sytości jest powoływanie się na marnowanie jedzenia. Jeśli już na talerzu zostało trochę jedzenia, zastanów się chwilę, co będzie większym marnotrawstwem – wyrzucenie resztek do kosza, czy potraktowanie swojego...

Szczupła kobieta z metrem i jabłkiem
©pressmaster/Fotolia
Styl życia
Dieta a święta: kilka porad, które pozwolą świętować bez wyrzutów sumienia
Święta to czas, w którym większość osób na diecie robi sobie od niej wolne i je wszystkie pyszne i wysokokaloryczne dania.

Święta to czas, w którym większość osób na diecie robi sobie od niej wolne i je wszystkie pyszne i wysokokaloryczne dania.   Niestety, niektórzy przegrywają walkę i wraz z końcem świąt, kończą się zdrowo odżywiać. Poniżej kilka rad na to, jak przetrwać święta , będąc na diecie. Spróbuj wszystkiego, ale się nie objadaj Świąteczne stoły uginają się od różnorakich, smakowitych potraw . Z reguły potrawy są przyrządzane w staropolski sposób, są więc ciężkostrawne i tłuste. Aby nie zrobić przykrości gospodyni, można spróbować odrobiny każdej przygotowanej przez nią potrawy, pamiętając, by się nie najadać do końca. Dzięki temu dobre samopoczucie nie zostanie zastąpione przez nieprzyjemne uczucie ciężkości, a gospodyni będzie się cieszyć, że goście docenili trud, jaki włożyła w przygotowanie każdej potrawy. Zrezygnuj z popijania posiłku napojami gazowanymi Popijanie świątecznego obiadu napojami, zwłaszcza gazowanymi, może spowodować szybkie uczucie pełności. Napoje gazowane powodują także wzdęcia, należy więc je podczas świąt ograniczyć do minimum albo całkiem je zastąpić np. czarną lub zieloną herbatą. Nie jedz za dużo pieczywa Chleb jest zapychaczem, przez który szybciej czujemy się syci, warto więc ograniczyć jego jedzenie. Podczas jedzenia świątecznych sałatek albo ryby staraj się jeść dwa razy mniej chleba niż zazwyczaj albo całkowicie z niego zrezygnuj. Deser zostawiaj na koniec posiłku Deser to uwieńczenie posiłku. Jedzenie deseru przed głównym daniem jest niezdrowe, a dodatkowo przed obiadem łatwo skusić się na większy deser. Należy więc zostawić sobie kawałek ciasta do poobiedniej kawy. To dobry sposób na to, aby zjeść ciasta mniej i tym samym przyjąć mniej kalorii. Wyjdź na spacer po posiłku Ruch to zdrowie – spacer po obfitym żołądku wspomoże trawienie i zadziała...

owoc pomelo
©pornsakamp/fotolia
Styl życia
Jak jeść pomelo – niskokaloryczny, bardzo zdrowy cytrus
Jedzenie pomelo – owocu cytrusowego zwanego pomarańczą olbrzymią, pompelą, pulmetto, białą cytryną, wpływa dobroczynnie na cały organizm: układ krwionośny, pokarmowy, odpornościowy. Ten gigantyczny owoc cytrusowy mogą jeść nawet cukrzycy.

Jedzenie pomelo – owocu cytrusowego zwanego pomarańczą olbrzymią, pompelą, pulmetto, białą cytryną, wpływa dobroczynnie na cały organizm: układ krwionośny, pokarmowy, odpornościowy. Ten gigantyczny owoc cytrusowy mogą jeść nawet cukrzycy.   Pomelo to największy owoc z rodziny cytrusów. Pochodzi z Azji Mniejszej, ale uprawia się go także w innych krajach tropikalnych . Pomelo może mieć nawet 25 centymetrów średnicy i ważyć ponad 2 kilogramy. W środku ma przylegające do siebie cząstki, otoczone twardą, białą błoną. Surowy owoc można przechowywać nawet przez 4 miesiące. Jak jeść pomelo – właściwości zdrowotne i smakowe Pulmetto ma więcej witaminy C niż cytryna – 61 mg w 100 gramach miąższu, podczas gdy w cytrynie jest go znacznie mniej – 53 mg w 100 gramach. Ten gigantyczny cytrus to bogactwo minerałów, w szczególności potasu – w 100 gramach owocu jest aż 218 miligramów pierwiastka. Pomarańcza olbrzymia w 89% składa się z wody, jest bardzo soczysta, oczyszcza organizm z toksyn. Pomelo wzmacnia odporność organizmu, wspomaga trawienie, hamuje rozwój miażdżycy . Ten owoc to doskonałe rozwiązanie dla osób, które uważają smak grejpfruta za zbyt gorzki, a pomarańczy – za przesadnie słodki. Pomelo jest sprzymierzeńcem odchudzających się – ma niski indeks glikemiczny (30), świetnie sprawdzi się jako przekąska między posiłkami. 100 gramów pomelo ma tylko 38 kalorii. Zawarte w owocu pektyny wypełniają żołądek, dając uczucie sytości. Jak jeść pomelo – przygotowanie Pomelo można jeść samo na surowo, łączyć z innymi owocami, sprawdzi się jako składnik sałatek owocowych, marmolady, dodatek do ciast i deserów . Można również zrobić na jego bazie soczysty, orzeźwiający sok.   Umyj owoc. Natnij skórkę kilkakrotnie wzdłuż całego owocu, zaczynając od nasady. Obierz pomelo ze skóry. Oddziel błonę...

Nasze akcje

Nowa kolekcja Lilou zachęca do świętowania wspólnych chwil

Partner
Pomysł na prezent: perfumy Tom Tailor

Te perfumy symbolizują drogocenne chwile szczęścia i spokoju

Partner

Niebanalna i ponadczasowa biżuteria Pandora zachwyca blaskiem

Partner

Uwielbiasz taniec? Rozwijaj swoje umiejętności i dziel się nimi ze światem!

Partner

Lubisz zieloną herbatę? Poznaj jej prozdrowotne właściwości

Partner

Słuchawki jak ekskluzywne kosmetyki? To możliwe z Huawei FreeBuds Lipstick

Partner