Grillowanie ziemniaków na 3 sposoby – w folii, z masłem i z papryką
Grillowane ziemniaki to przysmak niejednego fana pieczonych smakołyków. Można je przyrządzić na wiele sposobów – nie tylko w folii, ale i w piekarniku. Do obróbki w bardzo wysokich temperaturach świetne są odmiany Irys lub Irga.
Grillowane ziemniaki to przysmak niejednego fana pieczonych smakołyków. Można je przyrządzić na wiele sposobów – nie tylko w folii, ale i w piekarniku. Do obróbki w bardzo wysokich temperaturach świetne są odmiany Irys lub Irga.
Przed pieczeniem ziemniaki można lekko obgotować w osolonym wrzątku, co nieco przyspieszy cały proces. Warto wówczas częściej sprawdzać podczas pieczenia czy są już gotowe. W skórce najlepiej piec ziemniaki młode. Owinięcie w folię aluminiową przyspieszy proces grillowania oraz spowoduje, że dodatki przesycą całe danie.
Już teraz skorzystaj z Komputronik promocje i kup sobie domowy grill, aby nawet w środku zimy zjeść pyszne, grillowane ziemniaki.
Grillowanie ziemniaków w folii
W folii aluminiowej istotne są strony: matowa pochłania temperaturę a błyszcząca ją przekazuje potrawie. Należy pamiętać, aby folia była gruba lub używaj 2-3 warstw. Dzięki temu nie porwie się. Ziemniaki układa się na niej w taki sposób, by nie leżały na sobie, ale były równomiernie rozłożone. Ziemniaki można kroić w talarki, ósemki, kosteczkę lub piec w całości. Aby przyrządzić pieczonego ziemniaka najlepiej przeciąć go na pół, w środek włożyć plaster mozzarelli, pół ząbka czosnku, posypać solą, skropić oliwą i zawinąć w kulkę za pomocą folii aluminiowej. To najszybszy i jeden z najsmaczniejszych sposobów na ziemniaczki z grilla.
Pieczone ziemniaki z grilla z masłem czosnkowym – przepis
W ten sam sposób można przyrządzić ziemniaki zarówno na grillu tradycyjnym jak i elektrycznym.
Czas przygotowania: około 40 minut
Stopień trudności: łatwe
Składniki:
- około 10 młodych ziemniaków średniej wielkości,
- 100 g masła śmietankowego lub roślinnego,
- 5 ząbków czosnku,
- sól,
Sposób przygotowania:
1. Ziemniaki dokładnie wyszoruj i pokrój w równej grubości ósemki.
2. Masło pokrój na kawałki i dokładnie wymieszaj z przeciśniętym przez praskę lub startym na tarce czosnkiem. Delikatnie posól.
3. Zrób z folii aluminiowej tackę. Ułóż na niej ziemniaki i oprósz je solą. Przykryj szczelnie drugim kawałkiem folii i połóż na rozgrzanym ruszcie.
5. Po około 20 minutach zdejmij „pokrywkę” i połóż na każdej cząstce kawałek czosnkowego masła.
6. Zapiekaj ziemniaki, co jakiś czas monitorując czy są już gotowe.
7. Gdy wszystkie będą już miękkie, zdejmij z rusztu i podawaj.
Grillowane ziemniaki z rozmarynem i papryką z piekarnika - przepis
Czas przygotowania: około 40 minut
Stopień trudności: łatwe
Składniki:
- około 10 dużych ziemniaków lub 15-20 malutkich młodych ziemniaczków,
- 5 gałązek świeżego rozmarynu,
- 2 łyżeczki sproszkowanej słodkiej papryki,
- pół szklanki oleju rzepakowego,
- sól i pieprz,
Sposób przygotowania:
1. Ziemniaki umyj i obierz ze skórki. Pokrój je w talarki grubości mniej więcej 5 mm. W przypadku małych ziemniaków – zostaw je w całości – jeżeli są zbliżonej wielkości.
2. Przygotuj blaszkę – nasmaruj ją olejem lub wyłóż papierem do pieczenia.
3. Ziemniaki opłucz i włóż do dużej miski.
4. Przygotuj olej: oderwij z 5 gałązek listki, zmiażdż w moździerzu, dodaj paprykę i szczyptę soli. Odstaw na 5 minut by składniki się połączyły a papryka rozpuściła.
5. Wsmaruj dłońmi olej w ziemniaki i ułóż je na blaszce. Posyp szczyptą soli i obłóż pozostałymi gałązkami rozmarynu.
6. Włóż do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz z termoobiegiem do miękkości (około 35 minut).
7. Ziemniaki grillowane w piekarniku doskonale smakują zarówno na zimno, jak i na ciepło.
Ziemniaczki z grilla z cebulą i chili – przepis
Czas przygotowania: około 40 minut
Stopień trudności: łatwe
Składniki:
- 5 dużych ziemniaków,
- 2 czerwone cebule,
- 1 ząbek czosnku,
- 1/3 szklanki oleju rzepakowego,
- sól,
- szczypta sproszkowanego chili.
Sposób przygotowania:
1. Ziemniaki umyj, obierz i pokrój w kostkę. Przepłucz wodą i wrzuć do dużej miski.
2. Cebulę drobno posiekaj i zeszklij na oleju z czosnkiem, solą i chili.
3. Do miski z ziemniakami wlej olej z cebulą i czosnkiem, dokładnie wymieszaj.
4. Z folii aluminiowej zrób kieszonkę i wsyp ziemniaki.
5. Piecz do miękkości – przez około 15-25 minut na rozgrzanym ruszcie.
Smacznego!
- Grillować można niemal wszystko. Jeżeli chcesz urozmaicić swoje menu koniecznie sprawdź nasze propozycje na potrawy na grilla i co możesz podać oprócz mięsa.
- Nie masz domu z ogrodem a chcesz delektować się smakiem grillowanych potraw? Dowiedz się, czy można grillować na balkonie.
- Sezon na grillowanie rozpoczęty. Podpowiadamy, jak wybrać grill.