Reklama

Czubajkę kanię w panierce z jajka i bułki tartej smaży się na oleju, aż grzyb się zarumieni. Do marynowania grzybów w zalewie octowej potrzebne jest ziele angielskie, gorczyca, cukier oraz ocet 10 procentowy. Gorącą marynatą zalewa się pokrojone w ćwiartki grzyby umieszczone w słoiku, do których można dodać ugotowaną wcześniej cebulę.

Reklama

Czubajki kanie to grzyby jadalne. Są bardzo podobne do muchomora sromotnikowego, który jest trujący. Jeżeli grzyb ma ruchomy pierścień na trzonku, a jego blaszki nie zrastają się z nóżką, oznacza to, że jest to kania i możemy ze spokojem zabrać się za jej przyrządzanie. Pierścień sromotnika jest nieruchomy, a blaszki z nóżką łączą się w jedną całość.

Przepis na kanię w panierce z bułki tartej

Składniki:

Czas przygotowania: około 10 minut

Stopień trudności: bardzo łatwy

Sposób przygotowania:

  • Kapelusze grzybów oczyść z piasku i ewentualnych liści (możesz to zrobić nożykiem delikatnie skrobiąc lub opłukując kanie pod bieżącą wodą).
  • Jajko dopraw solą oraz pieprzem i roztrzep widelcem na głębszym talerzu.
  • Na oddzielny talerz wysyp bułkę tartą.
  • Obtocz kanię z obydwu stron: najpierw w jajku, potem w bułce tartej (pamiętaj, aby wewnętrzną stronę grzyba dociskać mocniej by jajko wpłynęło między blaszki).
  • Rozgrzej olej na patelni i smaż grzyby, aż będą rumiane (około 3 minuty na jedną stronę).
  • Zdejmij kanię z patelni i podawaj z ziemniakami lub surówką.

Smacznego!

Przepis na smażoną kanię w marynacie z octu

Składniki:

  • 12-15 kapeluszy czubajki kani,
  • 2 jajka,
  • szklanka bułki tartej (około 120 gramów),
  • 1 łyżka mleka,
  • 1 cebula,
  • sól,
  • pieprz mielony.

Marynata (zalewa):

  • 0,5 szklanki octu spirytusowego 10 procentowego (około 125 mililitrów),
  • 3 szklanki wody (około 625 mililitrów),
  • 6 ziarenek ziela angielskiego,
  • pół łyżeczki ziaren białej gorczycy,
  • 1 łyżka soli,
  • 3 łyżki cukru,
  • 1 łyżeczka ziarnistego pieprzu.

Czas przygotowania: około 30 minut

Stopień trudności: średni

Sposób przygotowania:

  • Podziel kapelusze kani na ćwiartki.
  • Do głębszego talerza wbij jajka i roztrzep je widelcem.
  • Na oddzielny talerz wysyp bułkę tartą.
  • Kawałki grzybów obtocz: najpierw w jajku, potem w bułce tartej.
  • Smaż grzyby, aż będą rumiane (około 2 minuty na każdą ich stronę).
  • Usmażone części kani rozłóż na ręczniku papierowym.
  • Cebulę pokrój w piórka.
  • Zagotuj pół szklanki wody w małym rondlu, włóż cebulę i gotuj ją przez około 3 minuty.
  • Odsącz cebulę na sitku i poczekaj, aż ostygnie.
  • Resztę wody i składniki na zalewę umieść w garnku i gotuj przez około 15 minut.
  • Grzyby umieść ciasno w słoikach, przekładając cebulą.
  • Wlej gorącą zalewę tak, aby przykryła kanie.
  • Zakręć mocno słoiki.

Gotowe!

Tak przygotowane kanie w marynacie octowej są gotowe do zjedzenia już po ostygnięciu. Słoiki mogą stać około 4 miesiące, o ile są przechowywane w ciemnym miejscu w temperaturze około 15-18 stopni Celsjusza.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama