Jak przyrządzić czubajkę kanię w panierce z bułki tartej i marynacie octowej – 2 przepisy
Czubajkę kanię w panierce z jajka i bułki tartej smaży się na oleju, aż grzyb się zarumieni. Do marynowania grzybów w zalewie octowej potrzebne jest ziele angielskie, gorczyca, cukier oraz ocet 10 procentowy. Gorącą marynatą zalewa się pokrojone w ćwiartki grzyby umieszczone w słoiku, do których można dodać ugotowaną wcześniej cebulę.
Czubajkę kanię w panierce z jajka i bułki tartej smaży się na oleju, aż grzyb się zarumieni. Do marynowania grzybów w zalewie octowej potrzebne jest ziele angielskie, gorczyca, cukier oraz ocet 10 procentowy. Gorącą marynatą zalewa się pokrojone w ćwiartki grzyby umieszczone w słoiku, do których można dodać ugotowaną wcześniej cebulę.
Czubajki kanie to grzyby jadalne. Są bardzo podobne do muchomora sromotnikowego, który jest trujący. Jeżeli grzyb ma ruchomy pierścień na trzonku, a jego blaszki nie zrastają się z nóżką, oznacza to, że jest to kania i możemy ze spokojem zabrać się za jej przyrządzanie. Pierścień sromotnika jest nieruchomy, a blaszki z nóżką łączą się w jedną całość.
Przepis na kanię w panierce z bułki tartej
Składniki:
- 2 kapelusze czubajki kani,
- 0,5 szklanki bułki tartej (około 60 gramów),
- 2 łyżki oleju,
- 1 jajko,
- sól,
- pieprz mielony.
Czas przygotowania: około 10 minut
Stopień trudności: bardzo łatwy
Sposób przygotowania:
- Kapelusze grzybów oczyść z piasku i ewentualnych liści (możesz to zrobić nożykiem delikatnie skrobiąc lub opłukując kanie pod bieżącą wodą).
- Jajko dopraw solą oraz pieprzem i roztrzep widelcem na głębszym talerzu.
- Na oddzielny talerz wysyp bułkę tartą.
- Obtocz kanię z obydwu stron: najpierw w jajku, potem w bułce tartej (pamiętaj, aby wewnętrzną stronę grzyba dociskać mocniej by jajko wpłynęło między blaszki).
- Rozgrzej olej na patelni i smaż grzyby, aż będą rumiane (około 3 minuty na jedną stronę).
- Zdejmij kanię z patelni i podawaj z ziemniakami lub surówką.
Smacznego!
Przepis na smażoną kanię w marynacie z octu
Składniki:
- 12-15 kapeluszy czubajki kani,
- 2 jajka,
- szklanka bułki tartej (około 120 gramów),
- 1 łyżka mleka,
- 1 cebula,
- sól,
- pieprz mielony.
Marynata (zalewa):
- 0,5 szklanki octu spirytusowego 10 procentowego (około 125 mililitrów),
- 3 szklanki wody (około 625 mililitrów),
- 6 ziarenek ziela angielskiego,
- pół łyżeczki ziaren białej gorczycy,
- 1 łyżka soli,
- 3 łyżki cukru,
- 1 łyżeczka ziarnistego pieprzu.
Czas przygotowania: około 30 minut
Stopień trudności: średni
Sposób przygotowania:
- Podziel kapelusze kani na ćwiartki.
- Do głębszego talerza wbij jajka i roztrzep je widelcem.
- Na oddzielny talerz wysyp bułkę tartą.
- Kawałki grzybów obtocz: najpierw w jajku, potem w bułce tartej.
- Smaż grzyby, aż będą rumiane (około 2 minuty na każdą ich stronę).
- Usmażone części kani rozłóż na ręczniku papierowym.
- Cebulę pokrój w piórka.
- Zagotuj pół szklanki wody w małym rondlu, włóż cebulę i gotuj ją przez około 3 minuty.
- Odsącz cebulę na sitku i poczekaj, aż ostygnie.
- Resztę wody i składniki na zalewę umieść w garnku i gotuj przez około 15 minut.
- Grzyby umieść ciasno w słoikach, przekładając cebulą.
- Wlej gorącą zalewę tak, aby przykryła kanie.
- Zakręć mocno słoiki.
Gotowe!
Tak przygotowane kanie w marynacie octowej są gotowe do zjedzenia już po ostygnięciu. Słoiki mogą stać około 4 miesiące, o ile są przechowywane w ciemnym miejscu w temperaturze około 15-18 stopni Celsjusza.
- Lubisz grzyby leśne? Polecamy przepis na gulasz z jelenia z podgrzybkami.
- Z grzybami doskonale komponuje się delikatne mięso królika. Wypróbuj przepis na królika w sosie pieczarkowym.
- W lesie możesz natknąć się na fioletowe grzyby. Sprawdź, które z nich są jadalne!