Potrawy na bazie tortilli – tacos, quesadilla, enchiladas
Tortilla jest podstawowym elementem kuchni meksykańskiej. Jest to placek z mąki kukurydzianek lub pszennej. Podaje się ją w formie przystawki, np. jako składnik taco. Popularną potrawą na bazie totrilli jest też quesadilla, którą przygotowuje się z serem cheddar. Enchiladas to danie meksykańskie, które przypomina włoskie canelloni.
Tortilla jest podstawowym elementem kuchni meksykańskiej. Jest to placek z mąki kukurydzianek lub pszennej. Podaje się ją w formie przystawki, np. jako składnik taco. Popularną potrawą na bazie totrilli jest też quesadilla, którą przygotowuje się z serem cheddar. Enchiladas to danie meksykańskie, które przypomina włoskie canelloni.
Tortilla to cienkie placki z mąki pszennej lub kukurydzianej. Jest to podstawowy składnik większości meksykańskich potraw. Tortille można kupić w sklepie, jednak najlepsze są placki domowej roboty. Podstawowe potrawy na bazie tortilli to: tacos, flautas, enchiladas, quesadillas, chilaquiles, tostadas oraz sopa de tortilla.
Taco – meksykańska przystawka
Taco to danie z meksykańskiej kuchni, które podaje się zwykle w postaci przystawki. Podstawą potrawy są kukurydziane tortille. W smaku danie przypomina burrito.
Składniki:
- 6 placków kukurydzianych (tortillas),
- 2 ząbki czosnku,
- 1 awokado,
- 2 cebule,
- 3 zielone papryczki,
- 4 pomidory,
- 250 g mielonej wołowiny,
- przyprawy: sól, pieprz, chili, kolendra, pietruszka.
Czas przygotowania: 30 minut
Stopień trudności: średnie
Sposób przygotowania:
- Podsmaż papryczki przez 3 minuty na suchej patelni, a następnie grubo je posiekaj.
- Wyjmij pestkę z awokado i pokrój miąższ na cienkie plastry.
- Sparz pomidory, zdejmij skórę i pokrój warzywa na małe kawałeczki.
- Poszatkuj cebulę i czosnek.
- Pomidory z papryczkami, cebulą i czosnkiem zmiksuj, aby powstał sos.
- Dopraw chili, solą i pieprzem.
- Usmaż mięso na oleju i wymieszaj z sosem.
- Całość wkładaj do rozłożonej tortilli, którą na koniec złóż na pół.
Smacznego!
Quesadillas – tortille z serem
Podstawą potrawy jest ser, który łączy wszystkie składniki ze sobą. W Meksyku stosuje się ser oaxaca, lecz można go zastąpić europejskimi zamiennikami. Wyglądem quesadillas przypomina kawałki pizzy nałożone na siebie.
Składniki:
- placki tortilli,
- pierś z kurczaka,
- 10 kawałków suszonych pomidorów,
- 1/4 sałaty lodowej
- pól szklanki startego sera,
- przyprawy: oregano, szczypiorek, sól, pieprz.
Czas przygotowania: 50 minut
Stopień trudności: średnie
Sposób przygotowania:
- Umyj i pokrój pierś z kurczaka.
- Przełożyć ją do miski, przypraw i zalej dwiema łyżkami oleju z pomidorów.
- Na małym ogniu podsmaż mięso z każdej strony.
- Rozłóż placek tortilli na patelni i wyłóż na niego kurczaka, ser, sałatę, szczypior i przyprawy.
- Całość przykryj drugim plackiem i podsmaż, aż roztopi się ser, który połączy wszystkie składniki.
- Odwróć całość, aby równomiernie się przypiekła.
Smacznego!
Enchiladas w sosie pomidorowym z kurczakiem
Enchiladas to meksykańska potrawa, która przypomina włoskie canelloni. Danie ma charakterystyczny smak dzięki dużej ilości kuminu i kolendry. Jak każda meksykańska potrawa, enchiladas powinno mieć ostry smak i aromat.
Składniki:
- 400 g piersi z kurczaka,
- 1 czerwona cebula,
- 1 ząbek czosnku,
- 1 puszka pomidorów,
- 3 papryczki jalapeno,
- 4 tortille z mąki kukurydzianej,
- ser cheddar,
- przyprawy: kumin, kolendra, pieprz, sól.
Czas przygotowania: 50 minut
Stopień trudności: średnie
Sposób przygotowania:
- Pokrój kurczaka na małe kawałki i usmaż na oliwie z oliwek.
- Mięso dopraw kolendrą i kuminem.
- Na tarce o grubych oczkach zetrzyj ser cheddar.
- Pokrój cebulę na drobne kawałki i podsmaż, aż się zeszkli.
- Do cebuli dodaj pokrojoną paprykę.
- Gdy warzywa zmiękną, dodaj pomidory i gotuj przez 10 minut.
- Dodaj papryczki japaleno, aby sos nabrał pikanterii.
- Do sosu dodaj kurczaka i dobrze wymieszaj.
- Na koniec dodaj ser cheddar i gotuj, aż się roztopi.
- Całość wyłóż na tortillę, którą zawiń w rulon.
Smacznego!