Domowe wino z winogron – prosty przepis
Domowe wino z winogron – prosty przepis
Domowe wino z winogron nie jest trudne w przygotowaniu, trzeba jednak dokładnie trzymać się określonych wytycznych. Odpowiednio przygotowane wino jest klarowne, pełne w smaku, a dodatkowo ma wiele właściwości zdrowotnych. Podpowiadamy, jak przygotować domowe wino z winogron.
Winogrona powinny być dojrzałe i zdrowe. Należy odrzucić owoce uszkodzone, niedojrzałe i popsute, kilka zniszczonych winogron może zepsuć całe wino.
Właściwości zdrowotne wina z winogron
Wino z winogron pite w umiarkowanych ilościach wspomaga procesy trawienne i pracę serca. Ma ono ponadto w swoim składzie silny antyoksydant, który zwalcza produkcję wolnych rodników. Dzięki temu składnikowi zmniejsza się ryzyko zachorowania na Alzheimera, choroby serca i nowotwory. Przetwory z wina przeciwdziałają również otyłości, cukrzycy typu 2 oraz osteoporozie.
Przepis na domowe wino z winogron
Składniki
- 9-10 kg ciemnych winogron
- 3 litry wody
- 2,5 - 3 kg cukru
Jak zrobić wino z winogron?
- Winogrona mają na sobie nalot, który ułatwia proces fermentacji, dlatego nie ma potrzeby dodawania drożdży winiarskich. Winogrona obrywamy z kiści, nie myjemy, tylko rozgniatamy.
- Miazgę z winogron wlewamy do gąsiora, powinien mieć on przynajmniej 20 l pojemności.
- W garnku zagotowujemy wodę z cukrem. Studzimy.
- Syropem zalewamy miazgę z winogron.
- Gąsior dokładnie zamykamy rurką fermentacyjna. Nalewamy do niej odrobinę wody, aby sprawdzać czy wino pracuje.
- Pozostawiamy gąsior w ciemnym miejscu na 3-4 miesiące, aż wino przestanie pracować, a osad opadnie.
- Po tym czasie ściągamy wino za pomocą gumowej rurki. Drugi koniec rurki wkładamy do naczynia, w którym ma się znaleźć wino. Rurkę należy włożyć jak najpłycej, aby nie ściągnąć osadu, który zebrał się na dnie gąsiora. Naczynie, do którego zlewamy wino powinno być ustawione niżej niż dno gąsiora.
- Następnie wino przelewamy do butelek. Jeśli płyn jest nadal gęsty, można go przelać przez gazę. Wino powinno być klarowne, przezroczyste, bez osadu.
- Wino korkujemy i przechowujemy w chłodnym, zaciemnionym miejscu.