Reklama

Tortilla z kurczakiem to pomysł na lekką i zdrową kolację. Domową tortillę można wykonać szybko i w różnych wersjach: z mięsem, wegetariańską lub rybną. Smak domowej tortilli znacznie przewyższa tę, którą można kupić w barach typu fast food.

Reklama

Potrzebujesz:

  • wysokiej miski,
  • miksera,
  • stolnicy,
  • wałka,
  • patelni,
  • małej miski,
  • folii aluminiowej.

Składniki:

Tortilla – placki pszenne:

  • 300 g mąki pszennej,
  • 150 ml wody,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 łyżka oleju,
  • szczypta słodkiej papryki,
  • szczypta curry,
  • 1 łyżeczka soku z czerwonego buraka.

Farsz:

  • 1 podwójny filet z kurczaka,
  • przyprawa do kurczaka typu gyros,
  • łyżka oleju,
  • 1 żółta papryka,
  • 1 czerwona cebula,
  • 1 świeży ogórek,
  • 1 świeży pomidor,
  • kilka liści sałaty lodowej,
  • kilka rzodkiewek.

Sos czosnkowy:

  • 1 jogurt naturalny,
  • 1 łyżka majonezu,
  • 4 ząbki czosnku,
  • sól,
  • pieprz.

Czas przygotowania: 25 minut

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

Tortilla – placki pszenne 4 szt.

1. Mąkę i sól wsyp do miski i dokładnie wymieszaj.

2. Do sypkich produktów dolej wodę i olej.

3. Ciasto wyrób ręcznie lub przy użyciu miksera i podziel na 4 części. Opcjonalnie możesz dodać słodką paprykę, curry lub sok z buraka, wtedy tortille będą mieć apetyczny kolor (np. czerwony, bordowy lub żółty).

4. Stolnicę posyp mąką i rozwałkuj na niej każdą część ciasta. Placki powinny mieć ok. 25 cm średnicy.

5. Placki smaż na rozgrzanej patelni ok. 2 minuty z każdej strony. Tortille powinny być blade i mieć ciemniejsze plamki.

6. Usmażone placki zawiń w bawełnianą ściereczkę, aby przed napełnieniem ich farszem nie stwardniały.

Farsz

1. Filet opłucz, oczyść z błon, kostek i tłuszczu. Pokrój mięso w cienkie pasy i obsyp mieszanką przypraw gyros. Mięso marynuj w lodówce ok. 20-30 minut.

2. Na patelni rozgrzej olej i wrzuć kurczaka. Sporadycznie mieszając, smaż mięso do uzyskania złotego koloru.

3. Warzywa umyj i pokrój w pasy (papryka), talarki (pozostałe warzywa), a sałatę lodową podrzyj rękami na mniejsze kawałki.

Sos czosnkowy:

1. Do małej miski wlej jogurt i dodaj majonez oraz przepuszczony przez praskę czosnek.

2. Dopraw solą i pieprzem według uznania.

Zawijanie tortilli

1. Placek posmaruj sosem czosnkowym, ułóż 2-3 pasy kurczaka i warzywa.

2. Aby farsz nie wypadł, dół placka zawiń do góry. Lewą i prawą stronę tortilli złóż do środka. Części powinny na siebie nachodzić. Placki możesz też zawijać w rulon, owijając spód folią aluminiową.

Smacznego!


Reklama
Reklama
Reklama
Reklama