Kolorowa tortilla z kurczakiem, warzywami i sosem czosnkowym
Tortilla z kurczakiem to pomysł na lekką i zdrową kolację. Domową tortillę można wykonać szybko i w różnych wersjach: z mięsem, wegetariańską lub rybną. Smak domowej tortilli znacznie przewyższa tę, którą można kupić w barach typu fast food.
Tortilla z kurczakiem to pomysł na lekką i zdrową kolację. Domową tortillę można wykonać szybko i w różnych wersjach: z mięsem, wegetariańską lub rybną. Smak domowej tortilli znacznie przewyższa tę, którą można kupić w barach typu fast food.
Potrzebujesz:
- wysokiej miski,
- miksera,
- stolnicy,
- wałka,
- patelni,
- małej miski,
- folii aluminiowej.
Składniki:
Tortilla – placki pszenne:
- 300 g mąki pszennej,
- 150 ml wody,
- 1 łyżeczka soli,
- 1 łyżka oleju,
- szczypta słodkiej papryki,
- szczypta curry,
- 1 łyżeczka soku z czerwonego buraka.
Farsz:
- 1 podwójny filet z kurczaka,
- przyprawa do kurczaka typu gyros,
- łyżka oleju,
- 1 żółta papryka,
- 1 czerwona cebula,
- 1 świeży ogórek,
- 1 świeży pomidor,
- kilka liści sałaty lodowej,
- kilka rzodkiewek.
Sos czosnkowy:
- 1 jogurt naturalny,
- 1 łyżka majonezu,
- 4 ząbki czosnku,
- sól,
- pieprz.
Czas przygotowania: 25 minut
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
Tortilla – placki pszenne 4 szt.
1. Mąkę i sól wsyp do miski i dokładnie wymieszaj.
2. Do sypkich produktów dolej wodę i olej.
3. Ciasto wyrób ręcznie lub przy użyciu miksera i podziel na 4 części. Opcjonalnie możesz dodać słodką paprykę, curry lub sok z buraka, wtedy tortille będą mieć apetyczny kolor (np. czerwony, bordowy lub żółty).
4. Stolnicę posyp mąką i rozwałkuj na niej każdą część ciasta. Placki powinny mieć ok. 25 cm średnicy.
5. Placki smaż na rozgrzanej patelni ok. 2 minuty z każdej strony. Tortille powinny być blade i mieć ciemniejsze plamki.
6. Usmażone placki zawiń w bawełnianą ściereczkę, aby przed napełnieniem ich farszem nie stwardniały.
Farsz
1. Filet opłucz, oczyść z błon, kostek i tłuszczu. Pokrój mięso w cienkie pasy i obsyp mieszanką przypraw gyros. Mięso marynuj w lodówce ok. 20-30 minut.
2. Na patelni rozgrzej olej i wrzuć kurczaka. Sporadycznie mieszając, smaż mięso do uzyskania złotego koloru.
3. Warzywa umyj i pokrój w pasy (papryka), talarki (pozostałe warzywa), a sałatę lodową podrzyj rękami na mniejsze kawałki.
Sos czosnkowy:
1. Do małej miski wlej jogurt i dodaj majonez oraz przepuszczony przez praskę czosnek.
2. Dopraw solą i pieprzem według uznania.
Zawijanie tortilli
1. Placek posmaruj sosem czosnkowym, ułóż 2-3 pasy kurczaka i warzywa.
2. Aby farsz nie wypadł, dół placka zawiń do góry. Lewą i prawą stronę tortilli złóż do środka. Części powinny na siebie nachodzić. Placki możesz też zawijać w rulon, owijając spód folią aluminiową.
Smacznego!
- Niemowlak potrzebuje wiele wartości odżywczych. Poznaj przepis na zupę pomidorową dla maluszka.
- Gołąbki zapiekane różnią się od tych zwykłych. Dowiedz się, jak przygotować gołąbki w piekarniku.