Idealny (i szybki) sposób na hiszpański obiad!
Idealny (i szybki) sposób na hiszpański obiad!
Omlet z ziemniakami czyli hiszpańska tortilla to prosty sposób na szybki i pożywny obiad. To także patent na to, jak zrobić „coś z niczego”. Do tortilli możemy bowiem dodawać to co mamy pod ręką: różne rodzaje sera, warzywa, ryby, mięso a nawet owoce morza. Pamiętajmy jednak, że podstawa niezależnie od wariantu musi być ta sama i składać się z ziemniaków i jajek. A reszta to już tylko kwestia… waszej fantazji!
Hiszpańska tortilla
(składniki na 2-3 porcje)
3 ugotowane ziemniaki
2 ząbki czosnku
1 pomidor
4-5 suszonych pomidorów
4 jajka
3 łyżki gęstego jogurtu
80 g żółtego startego sera
3-4 łyżki szczypiorku szczypiorku
sól, pieprz
Na oleju i maśle przesmażamy czosnek. Dodajemy pokrojone w sporą kostkę ugotowane ziemniaki i smażymy 3-4 minuty. W tym czasie w dużej misce roztrzepujemy jajka wraz z jogurtem, doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy obranego i pokrojonego w kostkę pomidora, pokrojone suszone pomidory, 3/4 żółtego sera. Delikatnie mieszamy. Dodajemy podsmażone ziemniaki i raz jeszcze mieszamy. Na tę samą rozgrzaną patelnię wlewamy łyżkę oleju. Przelewamy masę jajeczną, delikatnie ruszamy patelnią, aby całość równomiernie się ułożyła. Przykrywamy pokrywką lub drugą patelnią tej samej wielkości i na średnim ogniu smażymy ok. 10 minut. Po tym czasie jajka powinny się ściąć.
Przewracamy na drugą stronę, posypujemy resztą sera i smażymy jeszcze ok. 3 minuty.
Podajemy z posiekanym szczypiorkiem i świeżo mielonym pieprzem.
Poleca Paweł Płaczek autor bloga takemycake.eu
Hiszpańska tortilla
- Dania kuchni hiszpańskiej łączą śródziemnomorską tradycję kulinarną z wpływami arabskimi. Kuchnia hiszpańska - charakterystyka i przepisy.
- Dania z bakłażana dają mnóstwo możliwości do eksperymentowania. Dania z bakłażana i cukinii: 2 przepisy na tartę z bakłażanem.
- Modra kapusta dobrze smakuje zarówno gotowana, jak i surowa. Dania z kapustą modrą: na ciepło, zasmażana i w formie surówki.