koszyczek z pisankami i zajączek
Image by LifetimeStock.com

Wielki tydzień, śniadanie wielkanocne, śmigus-dyngus – obchodzone w całej Polsce tradycje wielkanocne

koszyczek z pisankami i zajączek
Image by LifetimeStock.com

Zwyczaje wielkanocne w Polsce wywodzą się sprzed wielu wieków i do tej pory są praktykowane. Przed Wielkanocą obchodzi się Wielki Tydzień, w świąteczną niedzielę tradycją jest wspólne, uroczyste śniadanie, a poniedziałek to śmigus-dyngus. Tradycyjne święta wielkanocne nie mogą obyć się bez pisanek, święconki, kolorowych palemek czy baranka.

Tradycja Wielkiego Tygodnia – przygotowanie do świąt

Niedziela Palmowa to niedziela poprzedzająca Wielkanoc. Jest to symboliczne upamiętnienie wjazdu Jezusa Chrystusa do Jerozolimy. W tym dniu wierni do kościoła przynoszą kolorowe palemki z różnych zbóż, kwiatów i innych roślin, a nawet piórek. Palmy te zostają poświęcone i mają zapewniać domownikom szczęście, a także chronić dom przed nieszczęściem. Niezwykle ważne jest Triduum Paschalne, które obejmuje Wielki Czwartek, Wielki Piątek i Wielką Sobotę – dni poprzedzające Wielkanoc. W tych dniach wierni uczestniczą w obrzędach symbolizujących ostatnią wieczerzę Jezusa z apostołami, drogę krzyżową oraz jego śmierć i złożenie do grobu. Wielka Sobota upływa na oczekiwaniu na zmartwychwstanie, tego dnia tradycją wielkanocną jest święcenie pokarmów.

Pisanki, baranek, porządki i święconka – zwyczaje wielkanocne

Święta wielkanocne nie mogłyby obejść się bez pisanek, czyli ozdobionych jajek. W różnych regionach kraju pisanki wytwarza się na przeróżne sposoby, np. skrobiąc wzorki na zabarwionych jajkach ugotowanych na twardo. Zwyczajem wielkanocnym w Polsce jest także przygotowanie święconki i baranka. Baranka można upiec z ciasta lub zakupić gotowy wyrób z ciasta lub z cukru. Święconka to pokarmy, które święci się w Wielką Sobotę. Ilość poszczególnych produktów jest niewielka i mają one symboliczne znaczenie, np. jajko jest symbolem życia. Skład koszyczków ze święconką może różnić się w różnych miejscach, ale stałymi elementami są jajka, chleb, sól, chrzan, kiełbasa i baranek. Przed Wielkanocą robi się też gruntowne porządki, co również ma znaczenie symboliczne – dzięki temu wymiata się z domu zło i choroby.

Wielkanoc i Poniedziałek Wielkanocny – świętowanie i zabawa po okresie Wielkiego Postu

Radosne świętowanie rozpoczyna się w Wielką Niedzielę. Dzień ten inicjuje msza rezurekcyjna o świcie, podczas której jest ogłaszane zmartwychwstanie Jezusa Chrystusa. Następnie rodzina zasiada do uroczystego, świątecznego śniadania. Na stole zaścielonym białym obrusem powinny pojawić się różnego rodzaju mięsa i przetwory mięsne, ciasta, a także jajka pod różnymi postaciami. Tradycje wielkanocne związane z jedzeniem są bardzo podobne w całej Polsce, choć naturalnie ich kształt jest dostosowywany do współczesności. Dawniej żurek, który obecnie jest popularną zupą podawaną na Wielkanoc, jedzono tylko podczas postu. Wiązał się z tym obrzęd pogrzebu żuru, symbolicznie podkreślający koniec okresu postu. Śmigus-dyngus urządzany w Poniedziałek Wielkanocny to jeden ze zwyczajów wielkanocnych, które musiały dostosować się do współczesnych czasów. Niegdyś chłopcy oblewali wodą młode dziewczęta na wydaniu. Teraz natomiast oblewani są wszyscy.

Przeładuj

Czy "rodzinka.pl" wróci?! Tomasz Karolak ma doskonały pomysł! Ale czy to możliwe?

zobacz 02:33