makaron z sosem
Pixabay/SylwiaAptacy/CC0 1.0 https://creativecommons.org/publicdomain/zero/1.0

Sos do spaghetti z mięsem lub bez dla czterech osób

makaron z sosem
Pixabay/SylwiaAptacy/CC0 1.0 https://creativecommons.org/publicdomain/zero/1.0

Sos do makaronu każdy jest w stanie zrobić samodzielnie – podstawę stanowią pomidory (świeże lub z puszki). Beta-karoten obecny w przetworach pomidorowych zawiera potas, który usprawnia pracę serca oraz działa antynowotworowo. Sos do makaronu jest bardzo smaczny zarówno z mięsem, jak i bez niego.

 

Rady:

  • Jeśli chcesz, by sos był bardziej gęsty, zdejmij pokrywkę na kilka minut, jednocześnie mieszając składniki.
  • Do smażenia najlepszy będzie olej rzepakowy – zawiera nienasycone tłuszcze omega-3 zbawienne dla pracy serca i mózgu.

Sos do spaghetti – bolognese

Składniki:

  • 500 gramów wieprzowego lub wołowego mięsa mielonego,
  • 4 łyżki oleju,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 200 gramów przecieru pomidorowego,
  • 200 gramów żółtego sera,
  • bazylia suszona,
  • pieprz,
  • sól.

Czas przygotowania: 25 minut

Stopień trudności: łatwe

 

Sposób przygotowania:

1. Obierz cebulę i pokrój w drobną kostkę.

2. Podgrzej olej w dużej, głębokiej patelni lub rondelku.

3. Do oleju wrzuć cebulę.

4. Obierz czosnek i pokrój na małe kawałki.

5. Wrzuć czosnek do cebuli.

6. Włóż do garnka mięso mielone.

7. Za pomocą drewnianej łopatki dziel tworzące się grudki mięsa na mniejsze kawałki.

8. Smaż mięso 15 minut.

9. Dodaj przecier pomidorowy.

10. Przykryj garnek/patelnię i duś 5 minut.

11. Pod koniec dodaj przyprawy.

12. Wyłóż sos na makaron, a następnie posyp go żółtym serem.

Błyskawiczny sos do makaronu dla wegetarian

Składniki:

  • 3 łodygi selera naciowego,
  • pół szklanki czerwonego wina wytrawnego,
  • duża kulka mozzarelli,
  • świeże liście bazylii,
  • 2 cebule,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 marchwie,
  • 250 ml przecieru pomidorowego,
  • łyżeczka cukru,
  • 2 łyżki oleju,
  • sól,
  • pieprz.

Czas przygotowania: 25 minut

Stopień trudności: łatwe

 

Sposób przygotowania:

1. Dokładnie umyj warzywa.

2. Obierz seler i pokrój w drobną kostkę.

3. Obierz marchew i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.

4. Obierz cebulę i posiekaj na drobne kawałki. W garnku podgrzej olej.

5. Wrzuć cebulę na olej.

6. Po dwóch minutach dodaj seler i marchew.

7. Przepuść czosnek przez praskę.

8. Dodaj czosnek do warzyw.

9. Wlej wino.

10. Kiedy wino odparuje, dodaj przecier pomidorowy.

11. Pomieszaj wszystkie składniki.

12. Duś warzywa 15 minut.

13. Dodaj cukier, sól i pieprz.

14. Pokrój mozzarellę w cienkie plastry.

15. Na sosie ułóż ser.

16. Sos udekoruj świeżymi listkami bazylii.

 

Smacznego!

 

Przeładuj

Anna Mucha w półfinale "Czaru Par"! "Małżeństwo to jest obóz przetrwania"

zobacz 00:30