pomidory i sos pomidorowy
© denira/Fotolia.com

Przecier pomidorowy to jeden z najprostszych i najbardziej przydatnych przetworów na zimę. Na jego bazie można przygotować wiele pysznych dań - makarony, pizzę, zapiekanki czy orientalną szakszukę. Do podstawowej wersji używamy jedynie pomidorów, soli i cukru. Jednak możemy do woli ją zmieniać, np. dodając świeżych ziół i przypraw. Aby koncentrat pomidorowy miał odpowiedni smak, musimy wybrać dobrej jakości pomidory. Poniżej znajdziecie wszystkie informacje o tym jak zrobić przecier z pomidorów.

Jakie pomidory na przecier pomidorowy?

Pomidory powinny być dojrzałe i słodkie. Trzeba jednak uważać na te zbyt miękkie i z uszkodzeniami, mogą one sprawić, że przecier szybciej się zepsuje. Nie kupuj pomidorów z supermarketu, są zrywane zbyt wcześnie i mają mało smaku. Najlepiej wybierz się na okoliczny targ z warzywami. Najlepsze będą gatunki z małą ilością pestek i dużą ilością miąższu, sprawdzą się tutaj np. pomidory malinowe czy bawole serce.

Przepis na przecier pomidorowy

Składniki na przecier pomidorowy (4 słoiki 400 ml)

  • 3 kg pomidorów
  • łyżka soli
  • łyżka cukru

Jak przygotować przecier pomidorowy?

  1. Pomidory sparzyć przez 30-40 sekund we wrzątku. Zdjąć skórkę, wyrwać szypułki i odciąć gniazda nasienne.
  2. Pokroić na mniejsze kawałki i wrzucić do garnka.
  3. Dodać sól i cukier. Gotować przez 15-20 minut.
  4. Pomidory zblendować na gładką masę. 
  5. Jeśli chcemy żeby wywar był gęstszy, gotować na małym ogniu aż do uzyskania pożądanej konsystencji.

Dodatki do koncentratu pomidorowego

Do przecieru pomidorowego można dodać zioła i przyprawy, które urozmaicą jego smak. Świetnie sprawdzi się tutaj świeży bądź granulowany czosnek. Jeśli koncentrat będzie służył jako sos można dodać świeże lub suszone zioła: oregano, bazylię, zioła prowansalskie lub słodką paprykę.

Do słoików dodać można także świeże, pokrojone pomidorki bez skórki. Kawałki pomidorów z przecierem zastąpią sklepowe pomidory krojone z puszki.

 

 

Więcej na temat warzywa Pomidory sosy