tort z naleśników, z serkiem mascarpone, truskawkami i sosem owocowym
© nadianb/Adobe Stock

Tort naleśnikowy to idealny deser dla wszystkich miłośników klasycznych naleśników. Doskonale smakuje przełożony śmietankowym kremem na bazie serka mascarpone, śmietany kremówki oraz cukru. Tort z naleśników można podawać z bitą śmietaną oraz słodkim sosem truskawkowym.

 

Naleśniki będą wyjątkowo puszyste, gdy doda się do nich mineralną wodę gazowaną (w proporcji z mlekiem 1:1). Zastąpienie zwykłego oleju masłem klarowanym spowoduje, że smak naleśników będzie wyjątkowo delikatny i lekko orzechowy.

 

Ciasto na naleśniki

Składniki:

  • 1,5 szklanki mleka,    
  • 1,5 szklanki wody gazowanej,
  • 3 jajka,     
  • 2 szklanki mąki,         
  • łyżeczka masła klarowanego,    
  • szczypta soli.

 

Sposób przygotowania:

  • Ubij mikserem jajka z odrobiną soli.    
  • Dodaj     przesianą przez sito mąkę, wodę oraz mleko.     
  • Wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszaj, tak aby ciasto miało gładką konsystencję.
  • Aby sprawdzić czy ciasto na naleśniki jest odpowiednie do smażenia, wystarczy zamoczyć w nim łyżkę. Jeżeli masa będzie swobodnie spływać po łyżce, ale jednocześnie pokrywać w całości jej powierzchnię, to konsystencja ciasta jest odpowiednia.    
  • Naleśniki smaż na płaskiej patelni, z dodatkiem masła klarowanego.     

 

Tort naleśnikowy

Sos owocowy użyty w przepisie można kupić gotowy w sklepie lub wykonać go własnoręcznie. Wystarczy zmiksować blenderem cukier (ilość cukru wedle uznania) i kilka ulubionych owoców, np. truskawek (umytych i obranych z szypułek).

 

Składniki:

  • kilkanaście usmażonych naleśników,
  • serek mascarpone (1 opakowanie),
  • 200 g śmietany kremówki 36% (musi być dobrze schłodzona),
  • 1 łyżka cukru pudru,    
  • 1 płaska łyżeczka cukru waniliowego lub zmielonej wanilii,
  • 1 łyżeczka soku z cytryny,
  • sos owocowy z ulubionych owoców, np. truskawek.

 

Czas przygotowania: 10 minut

Stopień trudności: łatwe

 

Sposób przygotowania:

  • Śmietankę kremówkę ubij na sztywno.     
  • Pod koniec ubijania dodaj cukier puder, cukier waniliowy oraz sok z cytryny.    
  • Serek mascarpone dodawaj stopniowo i wymieszaj delikatnie całość, aż wszystkie składniki połączą się ze sobą.    
  • Naleśniki przełóż kremem śmietankowym.
  • Tort naleśnikowy wstaw do lodówki, aby ciasto stężało.    
  • Deser pokrój w trójkąty i podawaj polany sosem owocowym.
  • Na wierzch możesz dodać również trochę bitej śmietany.     

Smacznego!

Więcej na temat przepisy kuchnia naleśniki