Jak ograniczyć marnowanie żywności w domu?
© drubig-photo/Adobe Stock

Problem wyrzucanego jedzenia jest powszechny we wszystkich krajach wysokorozwiniętych. Polska znajduje się w czołówce państw, w których marnuje się najwięcej żywności. Ostatnie statystyki mówią o dziewięciu milionach ton marnowanej żywności, co stawia nasz kraj w pierwszej piątce niechlubnej statystyki. Osobom, którym zależy na tym, aby marnowało się mniej jedzenia podpowiadamy w jaki sposób postępować, aby zredukować lub nawet wyeliminować wyrzucanie żywności w warunkach domowych.

 

Duży wpływ na coraz większe marnowanie żywności ma dostępność produktów spożywczych w sklepach oraz zmieniający się styl życia ludzi. Stają się oni coraz wygodniejsi i z tego powodu często nie chcą tracić czasu na działania polegające na oszczędzaniu żywności.

Na co zwracać uwagę przy robieniu zakupów?

Problem związany z wyrzucaniem jedzenia zaczyna się na etapie zakupów. W wielu przypadkach wyjścia do sklepu są spontaniczne i mało przemyślane w kwestii potrzeb. Właśnie dlatego Polacy mają łatkę ludzi, którzy lubią kupować żywność na zapas. Aby zakupy były dostosowane do potrzeb i możliwości, warto rozpocząć od tworzenia listy zakupów. Nie jest ona jednak wystarczająca do tego, aby w pełni rozwiązać problem. Jest tak głównie dlatego, że czasami określenie tego, ile się zje jest bardzo trudne. I nikogo nie powinno dziwić podejście zakładające, że lepiej mieć czegoś więcej niż zbyt mało.

 

Warto jednak obserwować ilości spożywanego jedzenia przez siebie i swoich bliskich. Po kilku tygodniach określenie potrzeb jest łatwiejsze, a to z kolei przekłada się na możliwość zrobienia odpowiedniej wielkości zakupów. Ponadto warto zwracać uwagę na to, aby:

  • kupować możliwie najświeższe owoce i warzywa (mogą dłużej leżeć w domu i nadawać się do spożycia),
  • wybierać produkty dobrej jakości (zazwyczaj te tańsze szybciej się psują, a ponadto zawierają szereg niezdrowych składników),
  • sprawdzać datę przydatności na produktach i wybierać te, które mają stosunkowo długi czas na spożycie,
  • nie robić zakupów, kiedy jest się głodnym (to częsty powód robienia zbyt dużych zakupów).

Co robić ze zbyt dużą ilością jedzenia, aby się nie zmarnowała?

Jeśli już zdarzy się, że zakupy okażą się zbyt duże i zostanie się ze sporą ilością jedzenia (tak jest często przy okazji okresów świątecznych), można zastosować praktyczne rozwiązania. Takie jak:

  • delikatne solenie otwartych jogurtów i przetworów mlecznych w celu przedłużenia czasu na ich spożycie,
  • wykorzystywanie czerstwego pieczywa do zrobienia bułki tartej lub grzanek czy dodawania go po starciu do sosów lub zup w celu zagęszczania,
  • przechowywanie żywności w pojemnikach próżniowych,
  • owijanie sera żółtego ściereczką nasączoną czystym alkoholem w celu przedłużenia czasu na jego spożycie,
  • szukanie przepisów na potrawy przyrządzane z resztek jedzenia.

Więcej na temat jedzenie ekologia zdrowe produkty