Reklama

Dietetyczne sałatki na wielkanocny stół można przygotować w prosty i szybki sposób. Wystarczy zrezygnować z dodatku majonezu i zastąpić go jogurtem naturalnym. Alternatywą jest przygotowanie wiosennych sałatek z sosem winegret.

Reklama

Wielkanoc jest okazją do spotkania się z rodziną i bliskimi przy bogato zastawionym stole. Wśród rozmaitych potraw i przystawek nie może zabraknąć sałatek warzywnych. Osoby dbające o swoją sylwetkę powinny zdecydować się na dietetyczne sałatki, a tym samym zrezygnować z tradycyjnych przepisów.

Dietetyczne sałatki - jak je przygotować?

Potrawy wielkanocne są zwykle wysokokaloryczne. Dążąc do utrzymania szczupłej sylwetki, często decydujemy się na jedzenie wyłącznie sałatek, jednak te przygotowane według tradycyjnych przepisów są najczęściej kaloryczną pułapką. Warzywa stanowiące bazę sałatek, czyli m.in. ogórki, sałata, groszek, marchew, papryka itd., nie dostarczają wielu kalorii w przeciwieństwie do dodatków podnoszących smak potrawy. Nieodłącznym składnikiem sałatek jest majonez, przed którym ostrzegają dietetycy. Łyżka majonezu (około 10 gramów) dostarcza prawie 70 kcal. Przygotowując dietetyczne sałatki, należy więc zrezygnować z dodatku majonezu, ale także tłustej śmietany. Można je zastąpić jogurtem naturalnym, ewentualnie najchudszym rodzajem śmietany. Alternatywą dla osób, które nie wyobrażają sobie świąt Wielkiej Nocy bez sałatki z majonezem jest rozrzedzenie tego wysokokalorycznego dodatku chudym jogurtem naturalnym. Na wielkanocny stół można przyrządzić również dietetyczne sałatki wzbogacone o sos winegret.

Przepis na dietetyczną sałatkę z pomidorków koktajlowych i fety

Składniki:

  • 1 opakowanie mixu sałat z roszponką i rukolą,
  • 300 g pomidorków koktajlowych,
  • 170 g kukurydzy z puszki,
  • ¼ czerwonej cebuli,
  • 100 g sera feta,
  • sos winegret: 4 łyżki oliwy, 1 łyżka soku z cytryny, ½ łyżki miodu,
  • sól i pieprz.

Sposób przygotowania:

  • Opłucz i osusz sałatę, a następnie włóż ją do salaterki.
  • Do sałaty dodaj pokrojone na połówki pomidorki koktajlowe. Dodaj odcedzoną kukurydzę i pokrojony w kostkę ser feta.
  • Cebulę drobno posiekaj. Dodaj ją do sałatki,
  • Przygotuj sos winegret poprzez połączenie ze sobą wszystkich składników. Sałatkę dopraw do smaku solą i pieprzem. Całość polej sosem winegret na około 15 minut przed podaniem.

Przepis na dietetyczną sałatkę z jajkami przepiórczymi i razowymi grzankami

Składniki:

  • sałata karbowana,
  • pęczek rzodkiewki,
  • 1 świeży ogórek,
  • szczypiorek,
  • 100 g pomidorków koktajlowych,
  • 18 jaj przepiórczych,
  • ząbek czosnku,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek, sok z cytryny, łyżeczka musztardy, sól, pieprz,
  • 2 kromki pieczywa razowego.

Sposób przygotowania:

  • Pokrój pieczywo w kostkę (1 cm na 1 cm). Przygotuj grzanki podsmażając chleb na suchej patelni.
  • Sałatę porwij i włóż do salaterki. Dodaj pozostałe warzywa pokrojone w cząstki.
  • Oliwę wymieszaj z musztardą i sokiem z cytryny. Do sosu dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Dopraw solą i pieprzem.
  • Sałatkę polej przygotowanym sosem. Na wierzchu sałatki ułóż połówki jajek przepiórczych. Całość posyp razowymi grzankami i szczypiorkiem.
Reklama

Smacznego!

Reklama
Reklama
Reklama