Przepisy na dania rybne kuchni chorwackiej. Kalmary z grilla, fiš paprikaš, girice (gavun) i brodet
Z kuchni chorwackiej można zainspirować się połączeniem ryb i pomidorów. Dodaje się je np. do zup rybnych. Warto spróbować kalmarów z grilla lub smażonych małych rybek, zwanych girice lub gavun.
Z kuchni chorwackiej można zainspirować się połączeniem ryb i pomidorów. Dodaje się je np. do zup rybnych. Warto spróbować kalmarów z grilla lub smażonych małych rybek, zwanych girice lub gavun.
W kuchni chorwackiej dania z ryb i owoców morza są bardzo popularne. Przygotowuje się je na różne sposoby, m.in. wędząc, piekąc, dusząc gotując lub grillując.
Przepis na kalmary z grilla
Składniki:
- ½ kg oczyszczonych kalmarów,
- 2 ząbki czosnku,
- sok z 2 cytryn,
- ½ szklanki oliwy z oliwek,
- 1 łyżeczka soli,
- 1 łyżeczka pieprzu.
Czas przygotowania: nieco ponad godzinę
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
- Obierz czosnek i drobno go posiekaj, a następnie włóż do miski.
- Dodaj oliwę, sól i pieprz. To składniki marynaty do kalmarów.
- Przetnij kalmary na dwie części wzdłuż i w poprzek.
- Włóż je do marynaty, wymieszaj całość.
- Wstaw kalmary do lodówki na godzinę.
- Rozgrzej grill.
- Ułóż na nim kalmary i grilluj po 2 minuty z każdej strony. Powinny się zrumienić.
- W trakcie grillowania możesz polać danie marynatą.
Jak zrobić fiš paprikaš?
Fiš paprikaš ma konsystencję gulaszu z kawałkami rybiego mięsa i pikantny smak.
Składniki:
- 1 karp,
- 1 jesiotr,
- 1 sum,
- 1 szczupak,
- 3 duże cebule,
- 200 ml passaty lub przecieru pomidorowego,
- 1-2 ząbki czosnku,
- 1 pęczek drobno posiekanej natki pietruszki,
- 1/ łyżeczki cukru,
- 3 łyżki słodkiej papryki w proszku,
- 1 łyżka ostrej papryki w proszku,
- 2-3 liście laurowe,
- sól,
- pieprz.
Czas przygotowania: około godzinę
Stopień trudności: średnie
Sposób przygotowania:
- Obierz cebulę i zetrzyj ją na tarce.
- Podsmaż warzywo na oliwie, najlepiej w głębokim garnku.
- Oczyść ryby i pokrój je w dzwonka.
- Przełóż część cebuli do innego naczynia.
- Układaj warstwami cebulę i ryby.
- Dolej do nich niewielką ilość wody.
- Wymieszaj ostrą i słodką paprykę w proszku.
- Po zagotowaniu gulaszu dodaj 2/3 mieszanki papryk, pomidory, czosnek, liście laurowe, sól i pieprz.
- Gotuj zupę przez 40 minut na dużym ogniu.
- Co jakiś czas potrząsaj garnkiem, aby wymieszać całość. Nie mieszaj gulaszu, aby kawałki ryb się nie rozpadły.
- Po upływie 20 minut dodaj pozostałą część mieszanki papryk.
- 5 minut przed końcem gotowania wsyp cukier.
- Podawaj zupę z makaronem, najlepiej domowej roboty.
Girice (gavun) – przepis
Girice lub gavun to małe smażone w panierce rybki. Najczęściej wybiera się kilkucentymetrowe rybki, zwane ateryna.
Składniki:
- 1 kg ateryny,
- mąka do panierowania rybek,
- cząstki cytryny,
- sól,
- olej do smażenia.
Czas przygotowania: 10-15 minut
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
- Opłucz rybki (aterynę).
- Rozgrzej olej w głębokim garnku.
- Posól ryby, a następnie obtocz je w mące.
- Usmaż aterynę na złoto.
- Girice wyśmienicie smakuje z białym winem.
Przysmak kuchni chorwackiej – brodet
Brodet to zupa rybna z dodatkiem pomidorów.
Składniki:
- 1 kg ryb i owoców morza – minimum 3 różne rodzaje;
- 3 cebule,
- 3 ząbki czosnku,
- garść natki pietruszki,
- 1 łyżka rodzynek,
- liść laurowy,
- 1 łyżka cukru brązowego,
- 1 łyżka octu winnego,
- 4 łyżki oliwy.
Czas przygotowania: około godzina
Stopień trudności: średnie
Sposób przygotowania:
- Obierz cebulę i czosnek, a następnie drobno je posiekaj.
- Rozgrzej oliwę w głębokim rondlu.
- Zeszklij na niej czosnek oraz cebulę.
- Oczyść ryby i owoce morza, a następnie pokrój je na niewielkie kawałki.
- Włóż je do garnka i duś przez chwilę.
- Dodaj pomidory, rodzynki, cukier oraz ocet.
- Dopraw zupę pieprzem i solą.
- Gotuj przez około 45 minut.
- Co 10 minut potrząsaj garnkiem. Unikaj mieszania składników, aby nie uszkodzić ryb.
- Brodet to gęsta zupa, jeśli jednak w trakcie gotowania odparuje duża ilość płynu, uzupełnij go wodą.
- Podawaj posypaną pietruszką.
Smacznego!