Reklama

Z kuchni chorwackiej można zainspirować się połączeniem ryb i pomidorów. Dodaje się je np. do zup rybnych. Warto spróbować kalmarów z grilla lub smażonych małych rybek, zwanych girice lub gavun.

Reklama

W kuchni chorwackiej dania z ryb i owoców morza są bardzo popularne. Przygotowuje się je na różne sposoby, m.in. wędząc, piekąc, dusząc gotując lub grillując.

Przepis na kalmary z grilla

Składniki:

  • ½ kg oczyszczonych kalmarów,
  • 2 ząbki czosnku,
  • sok z 2 cytryn,
  • ½ szklanki oliwy z oliwek,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 łyżeczka pieprzu.

Czas przygotowania: nieco ponad godzinę

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • Obierz czosnek i drobno go posiekaj, a następnie włóż do miski.
  • Dodaj oliwę, sól i pieprz. To składniki marynaty do kalmarów.
  • Przetnij kalmary na dwie części wzdłuż i w poprzek.
  • Włóż je do marynaty, wymieszaj całość.
  • Wstaw kalmary do lodówki na godzinę.
  • Rozgrzej grill.
  • Ułóż na nim kalmary i grilluj po 2 minuty z każdej strony. Powinny się zrumienić.
  • W trakcie grillowania możesz polać danie marynatą.

Jak zrobić fiš paprikaš?

Fiš paprikaš ma konsystencję gulaszu z kawałkami rybiego mięsa i pikantny smak.

Składniki:

  • 1 karp,
  • 1 jesiotr,
  • 1 sum,
  • 1 szczupak,
  • 3 duże cebule,
  • 200 ml passaty lub przecieru pomidorowego,
  • 1-2 ząbki czosnku,
  • 1 pęczek drobno posiekanej natki pietruszki,
  • 1/ łyżeczki cukru,
  • 3 łyżki słodkiej papryki w proszku,
  • 1 łyżka ostrej papryki w proszku,
  • 2-3 liście laurowe,
  • sól,
  • pieprz.

Czas przygotowania: około godzinę

Stopień trudności: średnie

Sposób przygotowania:

  • Obierz cebulę i zetrzyj ją na tarce.
  • Podsmaż warzywo na oliwie, najlepiej w głębokim garnku.
  • Oczyść ryby i pokrój je w dzwonka.
  • Przełóż część cebuli do innego naczynia.
  • Układaj warstwami cebulę i ryby.
  • Dolej do nich niewielką ilość wody.
  • Wymieszaj ostrą i słodką paprykę w proszku.
  • Po zagotowaniu gulaszu dodaj 2/3 mieszanki papryk, pomidory, czosnek, liście laurowe, sól i pieprz.
  • Gotuj zupę przez 40 minut na dużym ogniu.
  • Co jakiś czas potrząsaj garnkiem, aby wymieszać całość. Nie mieszaj gulaszu, aby kawałki ryb się nie rozpadły.
  • Po upływie 20 minut dodaj pozostałą część mieszanki papryk.
  • 5 minut przed końcem gotowania wsyp cukier.
  • Podawaj zupę z makaronem, najlepiej domowej roboty.

Girice (gavun) – przepis

Girice lub gavun to małe smażone w panierce rybki. Najczęściej wybiera się kilkucentymetrowe rybki, zwane ateryna.

Składniki:

  • 1 kg ateryny,
  • mąka do panierowania rybek,
  • cząstki cytryny,
  • sól,
  • olej do smażenia.

Czas przygotowania: 10-15 minut

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • Opłucz rybki (aterynę).
  • Rozgrzej olej w głębokim garnku.
  • Posól ryby, a następnie obtocz je w mące.
  • Usmaż aterynę na złoto.
  • Girice wyśmienicie smakuje z białym winem.

Przysmak kuchni chorwackiej – brodet

Brodet to zupa rybna z dodatkiem pomidorów.

Składniki:

  • 1 kg ryb i owoców morza – minimum 3 różne rodzaje;
  • 3 cebule,
  • 3 ząbki czosnku,
  • garść natki pietruszki,
  • 1 łyżka rodzynek,
  • liść laurowy,
  • 1 łyżka cukru brązowego,
  • 1 łyżka octu winnego,
  • 4 łyżki oliwy.

Czas przygotowania: około godzina

Stopień trudności: średnie

Sposób przygotowania:

  • Obierz cebulę i czosnek, a następnie drobno je posiekaj.
  • Rozgrzej oliwę w głębokim rondlu.
  • Zeszklij na niej czosnek oraz cebulę.
  • Oczyść ryby i owoce morza, a następnie pokrój je na niewielkie kawałki.
  • Włóż je do garnka i duś przez chwilę.
  • Dodaj pomidory, rodzynki, cukier oraz ocet.
  • Dopraw zupę pieprzem i solą.
  • Gotuj przez około 45 minut.
  • Co 10 minut potrząsaj garnkiem. Unikaj mieszania składników, aby nie uszkodzić ryb.
  • Brodet to gęsta zupa, jeśli jednak w trakcie gotowania odparuje duża ilość płynu, uzupełnij go wodą.
  • Podawaj posypaną pietruszką.
Reklama

Smacznego!

Reklama
Reklama
Reklama