Czosnek na przeziębienie
Image by LifetimeStock.com
Styl życia

Przepis na czosnek marynowany w occie lub w ziołach

Przepis na czosnek marynowany w occie lub w ziołach

Czosnek marynowany to znakomita przekąska na zimowe wieczory i dodatek do wielu dań. Czosnek konserwowany w occie świetnie sprawdzi się jako dodatek do kanapek, sałatek i samodzielna przekąska. Czosnek marynowany w oleju z ziołami podkreśli smak każdego dania. Można go dodać do makaronu, zapiekanki czy dań mięsnych. Zalewę można wykorzystać jako oliwę lub olej ziołowy, np. do sałatek albo do smażenia. Poniżej znajdziecie dwa przepisy na czosnek marynowany: w occie i w oleju z ziołami.

Do marynowana najlepiej sprawdzi się czosnek polski. Sezon na czosnek zaczyna w sierpniu, a kończy pod koniec października. W tym okresie jest najświeższy i ma najlepszy, intensywny smak.

Przepis na marynowany czosnek w occie

Składniki na czosnek do słoików

  • 8 główek czosnku
  • 3 szklanki wody
  • 3/4 szklanki octu spirytusowego 10%
  • łyżeczka soli
  • łyżeczka cukru
  • ziarna goryczycy

Jak zrobić czosnek w occie?

  1. Główki czosnku obierz i podziel na ząbki. Najłatwiej zrobić to w miseczce z zimną wodą.
  2. Resztę składników zagotuj w garnku. Dodaj czosnek i zagotuj, gotuj jeszcze przez 2 minuty.
  3. Czosnek wraz z zalewą przełóż do małych słoiczków. Dokładnie zakręć i przekręć do góry nogami do ostygnięcia.

Przepis na czosnek w oliwie z ziołami

Składniki na czosnek w ziołach

Jak zrobić czosnek marynowany z ziołami?

  1. Czosnek obierz i podziel na ząbki.
  2. Do małego garnka wlej zimną wodę, wrzuć ząbki czosnku i zagotuj.
  3. Odcedź ząbki i wrzuć do małych słoików.
  4. Olej wymieszaj z przyprawami i ziołami. Zalej słoiczki z czosnkiem.
  5. Dokładnie zakręć słoiki i pasteryzuj przez 15 minut.
  6. Odstaw dołem do góry do wystygnięcia.
  7. Czosnek będzie gotowy po miesiącu.

 

Zobacz także

Czosnek niedźwiedzi – z czym to się je?

Ciężarna kroi warzywa

Czosnek w ciąży należy jeść z umiarem, a przyniesie same korzyści

Przepis na wegańską zupę z soczewicy i szpinaku

 

Ogórki konserwowe
© vkuslandia/Fotolia.com
Styl życia
Ogórki w łagodnej zalewie i na słodko. Dwa przepisy na ogórki w occie.
Ogórki konserwowe to ogórki marynowane i wekowane w zalewie z octu, cukru, wody, soli i aromatycznych przypraw. Zalewę do ogórków można wzbogacić czosnkiem, marchewką, koprem włoskiem lub cebulą. Ogórki w occie to wyrazista w smaku przekąska lub dodatek do dań obiadowych.

Ogórki konserwowe to ogórki marynowane i wekowane w zalewie z octu, cukru, wody, soli i aromatycznych przypraw. Zalewę do ogórków można wzbogacić czosnkiem, marchewką, koprem włoskiem lub cebulą. Ogórki w occie to wyrazista w smaku przekąska lub dodatek do dań obiadowych.    Domowe przetwory można pasteryzować na sucho (w piekarniku) lub na mokro (w garnku z wodą wyłożonym bawełnianą ściereczką). W obu metodach pasteryzacji słoiki nie powinny się stykać , aby podczas gotowania szkło pojemnika nie pękło. Przepis na ogórki konserwowe w łagodnej zalewie Potrzebujesz: dużego garnka, noża, deski do krojenia, tarki, 6 słoików z zakrętkami , bawełnianej ściereczki. Składniki na 6 słoików o pojemności 0,9l: 2 kg ogórków gruntowych (najlepiej małych), 2 szklanki octu 10%, 8 szklanek wody, 160 g cukru, 6 liści laurowych, 6 łodyg kopru włoskiego z baldachami nasion , korzeń chrzanu, 2 ząbki czosnku, 1 marchewka, 3 łyżeczki gorczycy, 1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu, 10 kulek ziela angielskiego, 50 g soli. Czas przygotowania: 40 minut Stopień trudności: łatwe   Sposób przygotowania: 1.    Ogórki delikatnie umyj szczoteczką i osusz.  2.    Wodę wlej do garnka, dodaj liście laurowe, pieprz i ziele angielskie. Całość zagotuj.  3.    Do wrzącej wody dodaj sól i cukier. Zalewę gotuj na wolnym ogniu jeszcze przez 15 minut.  4.     Do gorącej zalewy dodaj ocet. Całość wymieszaj i zostaw do ostudzenia. 5.    Słoiki umyj i dokładnie osusz. 6.    Czosnek i marchewkę obierz i pokrój w plasterki. 7.    Korzeń chrzanu obierz i...

sosy
Pixabay/TW0501/CC0 1.0 https://creativecommons.org/publicdomain/zero/1.0
Styl życia
Sosy do sałatek – 4 sprawdzone przepisy
Sosy do sałatek zupełnie odmieniają smak potrawy – mogą ją zepsuć lub wydobyć smak składników. Wypróbuj 4 sprawdzone przepisy, które znalazły już wielu zwolenników. Sałatki to bogactwo witamin i minerałów, dlatego warto je jeść. Sosy do sałatek są tak różnorodne, że każdy znajdzie coś dla siebie.

Sosy do sałatek zupełnie odmieniają smak potrawy – mogą ją zepsuć lub wydobyć smak składników. Wypróbuj 4 sprawdzone przepisy, które znalazły już wielu zwolenników. Sałatki to bogactwo witamin i minerałów, dlatego warto je jeść. Sosy do sałatek są tak różnorodne, że każdy znajdzie coś dla siebie. Sos jogurtowo-śmietanowy do sałatki krok po kroku Rada : Jeśli nie masz świeżych ziół, możesz użyć suszonych.   Składniki: 220 gramów jogurtu naturalnego, 3 łyżki kwaśnej śmietany, 1 pęczek świeżego koperku, 1 natka pietruszki, pięć gałązek świeżej bazylii, 0,2 szklanki soku z cytryny, sól, pieprz ziołowy. Czas przygotowania: 15 minut Stopień trudności: łatwe   Sposób przygotowania: 1. Dokładnie wymieszaj jogurt ze śmietaną. 2. Koperek, pietruszkę i bazylię pokrój na małe kawałeczki. 3. Wszystkie składniki wrzuć do miski. 4. Połącz sok z cytryny zresztą składników. 5. Dopraw solą i pieprzem. 6. Wszystko wymieszaj. 7. Odstaw do lodówki, żeby składniki mogły się przegryźć. Vinegret – francuski sos do sałatki Rada : Sos możesz przechowywać w lodówce 2 dni.   Składniki: 4 łyżki oliwy z oliwek , 1 łyżka octu winnego, 1 łyżeczka musztardy, 1 łyżeczka miodu, 2 ząbki czosnku, sól, pieprz, zioła prowansalskie. Czas przygotowania : 15 minut Stopień trudności : łatwe   Sposób przygotowania: 1. Obierz czosnek. 2. Przepuść czosnek przez praskę. 3. Wymieszaj ze sobą wszystkie składniki z wyjątkiem oliwy. 4. Delikatnym strumieniem wlewaj oliwę. 5. Przelej wszystko do słoika. 6. Zakręć słoik. 7. Kilka razy...

Ketchup z chili
©robertsre/Fotolia
Styl życia
Przetwory z papryki chilli na 3 sposoby: marynowana oraz w formie pasty i ketchupu
Miłośnicy ostrej papryki mogą zrobić z niej przetwory na zimę. Do mięs, zapiekanek, tart, sałatek, makaronów, zup i sosów świetnie sprawdzi się marynowane chili. Do wędlin, serów, pieczywa, kanapek i przekąsek warto dodać ketchup lub pastę z ostrej papryki.

Miłośnicy ostrej papryki mogą zrobić z niej przetwory na zimę. Do mięs, zapiekanek, tart, sałatek, makaronów, zup i sosów świetnie sprawdzi się marynowane chili. Do wędlin, serów, pieczywa, kanapek i przekąsek warto dodać ketchup lub pastę z ostrej papryki.   Papryka chilli jest cienka i ma podłużny kształt. Roślina może mieć czerwony, pomarańczowy, zielony lub żółty kolor. Papryka chili swój ostry smak zawdzięcza substancji zwanej kapsaicyną. Marynowana papryka ostra pasuje do wielu dań Marynowana papryka to ciekawy wariant dla swojej słodkiej odmiany. Chili w marynacie możesz dodawać do zup , sałatek, dań mięsnych, zapiekanek, tart i makaronów.   Składniki: 1 kilogram papryczek chilli (różne kolory), 1 litr przegotowanej wody, 1 szklanka octu, 4 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżka soli, 2 łyżki cukru, 5 liści laurowych, po 3 ząbki czosnku na każdy słoik, 1 łyżeczka gorczycy, 1 łyżeczka mielonego pieprzu, 1 łyżeczka ziela angielskiego.   Czas przygotowania: 45 minut Stopień trudności: łatwe   Sposób przygotowania: Papryki umyj, osusz i usuń gniazda nasienne oraz pestki. Do garnka wlej wodę, ocet, oliwę, cukier, sól oraz przyprawy. Gotuj marynatę przez pół godziny na małym ogniu. Do wyparzonych słoików włóż papryczki oraz po 2 ząbki czosnku, a następnie zalej marynatą (ciecz musi zakrywać papryczki). Zakręć słoiki i wstaw je do garnka z wodą. Doprowadź do wrzenia i pasteryzuj przetwory przez 10 minut. Gorące słoiki ustaw na ręczniku do góry dnem. Jak przygotować pastę z papryki chilli? Pasta z papryki chili jest idealna dla osób, które lubią ostre dania. Przetwór doskonale pasuje do kanapek , mięs, sałatek, wędlin, serów oraz grillowanych lub pieczonych warzyw .   Składniki: 1 kilogram czerwonych...

Nasze akcje

Poznaj Huawei Mobile Services i ciesz się wyjątkowymi funkcjami w przyjaznym ekosystemie

Partner
kosmetyki-weleda
Fleszstyle

Weleda, czyli pielęgnacja w harmonii z naturą i człowiekiem

Partner
Kosmetyki Neboa
Newsy

Zadbaj o włosy w duchu eko. Jak duży wpływ na planetę ma zawartość naszych kosmetyczek? Będziesz zaskoczona!

Partner
Revitalift Filler L'Oréal Paris
Fleszstyle

Wiele może się zmienić w ciągu 10 lat, ale twoja skóra nie musi! Test linii Revitalift Filler L'Oréal Paris

Partner
Newsy

Stylowy prezent dla mężczyzny? Łączy w sobie design i praktyczność

Partner
Newsy

Kosmetyki, które dbają o ciebie i planetę. Poznaj nową linię przeciwzmarszczkową Laboratorium Kosmetycznego Ava

Partner
Newsy

To zdrowy i ekologiczny nawyk, który pozwoli ci zadbać o siebie i środowisko

Partner
Newsy

Bo należy ci się komfort! Zabiegi EMSELLA i EXILIS ULTRA 360 na nietrzymanie moczu

Partner