Reklama

Bakłażan w sosie pomidorowym to jedno z dań, które warto wybrać na początek „znajomości” z oberżyną. Warzywa w tej odsłonie są soczyste i mięsiste a kompozycja przypraw doskonale podkreśla ich wyjątkowy smak. Bakłażan w pomidorach znakomicie smakuje z makaronem, ryżem, wszystkimi rodzajami kasz oraz z pieczywem. Z kolei medaliony z bakłażana są wspaniałe jako składnik drugiego dania lub baza wegańskich burgerów.

Reklama

Przygotowując potrawę z bakłażanów trzeba pamiętać, aby je obficie solić. Niedosolone są niestety nieco mdłe i mało wyraziste w smaku. Bakłażany są niskokaloryczne i zawierają wiele cennych dla zdrowia składników odżywczych dlatego warto włączyć je do sezonowego menu.

Przepis na bakłażany w sosie pomidorowym

Składniki:

  • 5 bakłażanów średniej wielkości,
  • 1 kg mięsistych pomidorów, np. malinowych,
  • 1 duża marchewka,
  • 3 średnie cebule czerwone,
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • 1 płaska łyżeczka mielonej kolendry,
  • szczypta mielonej chili,
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej słodkiej,
  • 4 ząbki czosnku – przeciśnięte przez praskę,
  • sól i świeżo mielony czarny pieprz do smaku,
  • olej do smażenia.

Czas przygotowania: około 60 minut

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • Umyj bakłażany pod bieżącą wodą, pokrój na kawałki (około 3-4 cm kostkę) i podsmaż na suchej patelni (najlepiej takiej z powłoką non-stick) do momentu aż się zarumienią. Odstaw do ostygnięcia.
  • Obierz marchewkę i zetrzyj ją na tarce o grubych oczkach.
  • Sparz wrzątkiem pomidory i obierz je ze skórki, następnie pokrój w małe kawałki.
  • Cebule obierz i pokrój w piórka i podsmaż na oleju, dodaj czosnek i wszystkie przyprawy. Po 5 minutach dodaj marchewkę i pomidory. Dodaj bakłażany, wymieszaj i duś pod przykryciem przez 30 minut. Na koniec dodaj koncentrat, podduś jeszcze przez 2-3 minuty i gotowe.

Przepis na wegańskie chrupiące medaliony z bakłażana

Składniki:

  • 1 duży bakłażan,
  • 4 łyżki mielonego siemienia lnianego,
  • 2 łyżki sezamu,
  • dwie łyżki masła orzechowego,
  • 1 płaska łyżeczka papryki słodkiej,
  • 1 płaska łyżeczka suszonego tymianku,
  • szczypta czosnku granulowanego,
  • 1 łyżka płatków drożdżowych nieaktywnych,
  • olej do smażenia,
  • sól i pieprz do smaku.

Czas przygotowania: około 60 minut

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • Wyszoruj bakłażana pod bieżąca wodą, pokrój na około 1 cm plastry i natrzyj każdy z obu stron solą. Odstaw na kilka minut.
  • Bakłażana pokrój na 1 cm plastry, oprósz delikatnie solą i natrzyj.
  • Odstaw na kilka minut.
  • Przygotuj panierkę: siemię i sezam wsyp do miseczki i zalej 2 łyżkami wody, wymieszaj, ma utworzyć się gęsta papka.
  • Do siemienia i sezamu dodaj masło orzechowe i wszystkie pozostałe składniki.
  • Panieruj plastry bakłażana w przygotowanym kleiku z obu stron i smaż na oleju na złoto dociskając widelcem do patelni.

Bakłażanowe medaliony można podawać z ziemniakami, frytkami lub kaszą. Są też znakomite do wegańskich burgerów.

Reklama

Smacznego!

Reklama
Reklama
Reklama