Bakłażan – przepisy na wegańskie dania – bakłażan w pomidorach i chrupiące medaliony z bakłażana
Bakłażan w sosie pomidorowym to jedno z dań, które warto wybrać na początek „znajomości” z oberżyną. Warzywa w tej odsłonie są soczyste i mięsiste a kompozycja przypraw doskonale podkreśla ich wyjątkowy smak. Bakłażan w pomidorach znakomicie smakuje z makaronem, ryżem, wszystkimi rodzajami kasz oraz z pieczywem. Z kolei medaliony z bakłażana są wspaniałe jako składnik drugiego dania lub baza wegańskich burgerów.
Bakłażan w sosie pomidorowym to jedno z dań, które warto wybrać na początek „znajomości” z oberżyną. Warzywa w tej odsłonie są soczyste i mięsiste a kompozycja przypraw doskonale podkreśla ich wyjątkowy smak. Bakłażan w pomidorach znakomicie smakuje z makaronem, ryżem, wszystkimi rodzajami kasz oraz z pieczywem. Z kolei medaliony z bakłażana są wspaniałe jako składnik drugiego dania lub baza wegańskich burgerów.
Przygotowując potrawę z bakłażanów trzeba pamiętać, aby je obficie solić. Niedosolone są niestety nieco mdłe i mało wyraziste w smaku. Bakłażany są niskokaloryczne i zawierają wiele cennych dla zdrowia składników odżywczych dlatego warto włączyć je do sezonowego menu.
Przepis na bakłażany w sosie pomidorowym
Składniki:
- 5 bakłażanów średniej wielkości,
- 1 kg mięsistych pomidorów, np. malinowych,
- 1 duża marchewka,
- 3 średnie cebule czerwone,
- 4 łyżki koncentratu pomidorowego,
- 1 płaska łyżeczka mielonej kolendry,
- szczypta mielonej chili,
- 1 łyżeczka papryki wędzonej słodkiej,
- 4 ząbki czosnku – przeciśnięte przez praskę,
- sól i świeżo mielony czarny pieprz do smaku,
- olej do smażenia.
Czas przygotowania: około 60 minut
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
- Umyj bakłażany pod bieżącą wodą, pokrój na kawałki (około 3-4 cm kostkę) i podsmaż na suchej patelni (najlepiej takiej z powłoką non-stick) do momentu aż się zarumienią. Odstaw do ostygnięcia.
- Obierz marchewkę i zetrzyj ją na tarce o grubych oczkach.
- Sparz wrzątkiem pomidory i obierz je ze skórki, następnie pokrój w małe kawałki.
- Cebule obierz i pokrój w piórka i podsmaż na oleju, dodaj czosnek i wszystkie przyprawy. Po 5 minutach dodaj marchewkę i pomidory. Dodaj bakłażany, wymieszaj i duś pod przykryciem przez 30 minut. Na koniec dodaj koncentrat, podduś jeszcze przez 2-3 minuty i gotowe.
Przepis na wegańskie chrupiące medaliony z bakłażana
Składniki:
- 1 duży bakłażan,
- 4 łyżki mielonego siemienia lnianego,
- 2 łyżki sezamu,
- dwie łyżki masła orzechowego,
- 1 płaska łyżeczka papryki słodkiej,
- 1 płaska łyżeczka suszonego tymianku,
- szczypta czosnku granulowanego,
- 1 łyżka płatków drożdżowych nieaktywnych,
- olej do smażenia,
- sól i pieprz do smaku.
Czas przygotowania: około 60 minut
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
- Wyszoruj bakłażana pod bieżąca wodą, pokrój na około 1 cm plastry i natrzyj każdy z obu stron solą. Odstaw na kilka minut.
- Bakłażana pokrój na 1 cm plastry, oprósz delikatnie solą i natrzyj.
- Odstaw na kilka minut.
- Przygotuj panierkę: siemię i sezam wsyp do miseczki i zalej 2 łyżkami wody, wymieszaj, ma utworzyć się gęsta papka.
- Do siemienia i sezamu dodaj masło orzechowe i wszystkie pozostałe składniki.
- Panieruj plastry bakłażana w przygotowanym kleiku z obu stron i smaż na oleju na złoto dociskając widelcem do patelni.
Bakłażanowe medaliony można podawać z ziemniakami, frytkami lub kaszą. Są też znakomite do wegańskich burgerów.
Smacznego!