Reklama

Tradycyjną zupę z klopsikami wywodzącą się z kuchni rumuńskiej przygotowuje się z mięsa wołowego i kości wieprzowych. Do potrawy dodaje się dużą ilość warzyw, takich jak: marchew, seler, paprykę, pomidory. Zupa rumuńska będzie miała lekko kwaśny smak dzięki dodaniu do niej plastrów cytryny.

Reklama

Typowym elementem kuchni rumuńskiej są ciorba. To zupy o charakterystycznym kwaśnym smaku, ponieważ ich głównym składnikiem jest np. sok z cytryny lub kiszonej kapusty, ocet albo fermentowane pszenne otręby.

Prosty przepis na ciorba de perisoare, czyli zupę z klopsikami

Świeżą fasolę można zastąpić gotową mrożoną mieszanką z zielonych warzyw. W czasie gotowania wywaru z mięsa wołowego i kości wieprzowych należy pamiętać, aby zbierać szumowiny, dzięki temu zupa rumuńska będzie bardziej klarowna.

Potrzebujesz:

  • dużego garnka,
  • miski.

Składniki na zupę:

  • 0,5 kilograma mięsa wołowego,
  • 3 kości wieprzowe,
  • 5 ziaren ziela angielskiego,
  • 5 ziaren czarnego pieprzu,
  • 5 liści laurowych,
  • 3 pomidory,
  • 2 marchewki,
  • 2 ziemniaki,
  • 2 garści zielonej fasoli,
  • 1 mały seler,
  • 1 czerwona papryka,
  • 1 cytryna,
  • sól morska,
  • pieprz mielony.

Składniki na klopsy:

  • 300 gramów mięsa mielonego,
  • 1 pęczek liści pietruszki,
  • 1 czerwona cebula,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki mielona,
  • sól, pieprz do smaku
  • 2 łyżki mąki.

Czas przygotowania: 3 godziny

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • Mięso wołowe i kości opłucz pod zimną wodą.
  • Włóż składniki do garnka.
  • Zalej mięso zimną wodą (tak, aby je lekko przykrywała).
  • Dodaj ziele angielskie, liście laurowe, pieprz ziarnisty oraz 1 łyżkę soli morskiej.
  • Gotuj wywar na małym ogniu przez 2 godziny.
  • Mielone mięso na pulpety przełóż do miski.
  • Dodaj do niego posiekaną połowę pęczka pietruszki i cebulę pokrojoną w drobną kostkę.
  • Dopraw całość solą, pieprzem i słodką papryką.
  • Wymieszaj mięso ze składnikami i odstaw do lodówki.
  • Paprykę, seler, ziemniaki i pomidory pokrój w kostkę.
  • Marchew oraz cytrynę potnij w plastry.
  • Zieloną fasolę podziel na mniejsze części.
  • Dodaj warzywa oraz cytrynę do mięsnego wywaru i gotuj 5 minut.
  • Wyjmij z garnka owoce i pozostaw zupę na gazie przed 15 minut.
  • Z mielonego mięsa uformuj kulki, obtocz je w mące i wrzuć do zupy.
  • Gotuj całość przez kolejny kwadrans.
  • Podawaj zupę ze świeżo posiekaną pietruszką.
Reklama

Smacznego!

Reklama
Reklama
Reklama