Kuchnia rumuńska – przepis na zupę z klopsikami ciorba de perisoare
Tradycyjną zupę z klopsikami wywodzącą się z kuchni rumuńskiej przygotowuje się z mięsa wołowego i kości wieprzowych. Do potrawy dodaje się dużą ilość warzyw, takich jak: marchew, seler, paprykę, pomidory. Zupa rumuńska będzie miała lekko kwaśny smak dzięki dodaniu do niej plastrów cytryny.
Tradycyjną zupę z klopsikami wywodzącą się z kuchni rumuńskiej przygotowuje się z mięsa wołowego i kości wieprzowych. Do potrawy dodaje się dużą ilość warzyw, takich jak: marchew, seler, paprykę, pomidory. Zupa rumuńska będzie miała lekko kwaśny smak dzięki dodaniu do niej plastrów cytryny.
Typowym elementem kuchni rumuńskiej są ciorba. To zupy o charakterystycznym kwaśnym smaku, ponieważ ich głównym składnikiem jest np. sok z cytryny lub kiszonej kapusty, ocet albo fermentowane pszenne otręby.
Prosty przepis na ciorba de perisoare, czyli zupę z klopsikami
Świeżą fasolę można zastąpić gotową mrożoną mieszanką z zielonych warzyw. W czasie gotowania wywaru z mięsa wołowego i kości wieprzowych należy pamiętać, aby zbierać szumowiny, dzięki temu zupa rumuńska będzie bardziej klarowna.
Potrzebujesz:
- dużego garnka,
- miski.
Składniki na zupę:
- 0,5 kilograma mięsa wołowego,
- 3 kości wieprzowe,
- 5 ziaren ziela angielskiego,
- 5 ziaren czarnego pieprzu,
- 5 liści laurowych,
- 3 pomidory,
- 2 marchewki,
- 2 ziemniaki,
- 2 garści zielonej fasoli,
- 1 mały seler,
- 1 czerwona papryka,
- 1 cytryna,
- sól morska,
- pieprz mielony.
Składniki na klopsy:
- 300 gramów mięsa mielonego,
- 1 pęczek liści pietruszki,
- 1 czerwona cebula,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki mielona,
- sól, pieprz do smaku
- 2 łyżki mąki.
Czas przygotowania: 3 godziny
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
- Mięso wołowe i kości opłucz pod zimną wodą.
- Włóż składniki do garnka.
- Zalej mięso zimną wodą (tak, aby je lekko przykrywała).
- Dodaj ziele angielskie, liście laurowe, pieprz ziarnisty oraz 1 łyżkę soli morskiej.
- Gotuj wywar na małym ogniu przez 2 godziny.
- Mielone mięso na pulpety przełóż do miski.
- Dodaj do niego posiekaną połowę pęczka pietruszki i cebulę pokrojoną w drobną kostkę.
- Dopraw całość solą, pieprzem i słodką papryką.
- Wymieszaj mięso ze składnikami i odstaw do lodówki.
- Paprykę, seler, ziemniaki i pomidory pokrój w kostkę.
- Marchew oraz cytrynę potnij w plastry.
- Zieloną fasolę podziel na mniejsze części.
- Dodaj warzywa oraz cytrynę do mięsnego wywaru i gotuj 5 minut.
- Wyjmij z garnka owoce i pozostaw zupę na gazie przed 15 minut.
- Z mielonego mięsa uformuj kulki, obtocz je w mące i wrzuć do zupy.
- Gotuj całość przez kolejny kwadrans.
- Podawaj zupę ze świeżo posiekaną pietruszką.
Smacznego!