Cienkie ciasto na pizzę - bez wyrastania, z dodatkiem drożdży. Przepisy na cienkie ciasto na pizzę włoską
Cienkie ciasto na pizzę można przygotować zarówno z dodatkiem, jak też bez dodatku drożdży. Pierwsza wersja jest bardziej czasochłonna, gdyż wiąże się z koniecznością oczekiwania na wyrośnięcie ciasta. Wyrobione ciasto na pizzę należy dokładnie rozwałkować na cienki placek, wyłożyć ulubionym farszem i wstawić do nagrzanego piekarnika.
Cienkie ciasto na pizzę można przygotować zarówno z dodatkiem, jak też bez dodatku drożdży. Pierwsza wersja jest bardziej czasochłonna, gdyż wiąże się z koniecznością oczekiwania na wyrośnięcie ciasta. Wyrobione ciasto na pizzę należy dokładnie rozwałkować na cienki placek, wyłożyć ulubionym farszem i wstawić do nagrzanego piekarnika.
Pizza jest włoskim daniem, które zdobyło popularność na całym świecie. Można ją przygotować zarówno na cienkim, jak i na grubym cieście. Podstawowymi składnikami na tradycyjne cienkie ciasto do pizzy są: mąka pszenna, ciepła woda, sól, cukier oraz olej roślinny lub oliwa z oliwek.
Cienkie ciasto na pizzę - jak zrobić?
Pizza jest tradycyjną włoską potrawą, ma postać płaskiego placka pokrytego sosem pomidorowym i farszem, który można przyrządzić na bazie różnych składników. Początek włoskiej pizzy datuje się na XVIII wiek, a za miejsce jej powstania uznaje się Neapol. Danie przypominające swoim wyglądem pizzę, jadali już starożytni Grecy i Rzymianie. Wówczas potrawa ta miała formę płaskiego chleba posmarowanego oliwą z oliwek i podawanego z różnymi ziołami. Obecnie pizzę przygotowuje się na podstawie rozmaitych przepisów oraz serwuje się z przeróżnymi dodatkami. Popularnym daniem jest pizza na cienkim cieście, które można przyrządzić z dodatkiem lub bez dodatku drożdży. Podstawowymi składnikami na cienkie ciasto do pizzy są: mąka pszenna, oliwa z oliwek, ciepła woda, cukier i sól. W niektórych przepisach, zwłaszcza tych pozbawionych drożdży, pojawiają się również jajka.
Oferowane przez Booking promocje to możliwość zarezerwowania taniej wycieczki do Włoch – już za kilka dni możesz jeść pizzę na cienkim cieście!
Cienkie ciasto na pizzę bez drożdży - jak zrobić?
Cienkie ciasto na pizzę bez drożdży przygotuje się w prosty sposób, bazując na kilku podstawowych składnikach. Zrezygnowanie z dodatku drożdży wiąże się ze sporą oszczędnością czasu, wynikającą z braku konieczności wyczekiwania, aż przyrządzone ciasto wyrośnie. Cienkie ciasto na pizzę bez drożdży można przygotować w oparciu o rozmaite przepisy dostępne na stronach internetowych poświęconych tematyce kulinarnej lub w książkach kucharskich. W niektórych recepturach, poza podstawowymi składnikami, pojawiają się np. jaja, mleko, proszek do pieczenia.
Przepis na cienkie ciasto na pizzę bez wyrastania
Składniki na cienkie ciasto na pizzę bez drożdży:
- 2,5 szklanki mąki pszennej,
- ⅓ szklanki oliwy z oliwek,
- ⅓ szklanki ciepłej wody,
- 1 jajo,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- szczypta soli,
- ½ łyżeczki bazylii,
- ½ łyżeczki oregano.
Sposób przygotowania:
- Mąkę pszenną wymieszaj z proszkiem do pieczenia na stolnicy. W środku zrób niewielkie wgłębienie. Do utworzonego wgłębienia wlej wodę, oliwę z oliwek oraz wbij jajko. Dodaj sól i zioła.
- Zagnieć ciasto. Gotowe rozwałkuj, a następnie wyłóż na posmarowaną tłuszczem blachę. Na wierzchu pizzy umieść przygotowany farsz z ulubionych składników.
- Pizzę na cienkim cieście bez drożdży wstaw do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na około 20 minut (z funkcją termoobiegu).
- Cienkie ciasto na pizzę włoską z drożdżami - jak zrobić?
- Tradycyjne cienkie ciasto na pizzę przygotowuje się z dodatkiem drożdży świeżych lub instant. Czas przygotowywania tego rodzaju ciasta jest dłuższy niż w przypadku ciasta pozbawionego drożdży. Wyrobione ciasto z drożdżami na pizzę należy przykryć folią i pozostawić na co najmniej godzinę do wyrośnięcia. Dopiero po upływie wyznaczonego czasu ciasto można rozwałkować, a następnie układa się na nim ulubione dodatki i całość wstawia do nagrzanego piekarnika.
Przepis na cienkie ciasto na pizzę włoską
Składniki na pizzę na cienkim cieście z dodatkiem drożdży:
- 250 g mąki pszennej,
- 150 ml ciepłej wody,
- 25 g świeżych drożdży lub 7 g drożdży instant,
- ½ łyżeczki cukru,
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka oliwy z oliwek.
Sposób przygotowania:
- Drożdże rozpuść w około 60 ml ciepłej wody. Dodaj cukier i 3 łyżki mąki. Odstaw na około 15 minut w ciepłe miejsce.
- Mąkę pszenną przesiej do miski, dodaj sól, wymieszaj. W środku suchej masy zrób wgłębienie. Stopniowo wlewaj do niego przygotowane drożdże i pozostałą ilość ciepłej wody. Wszystkie składniki wymieszaj łyżką w taki sposób, aby kolejne partie mąki zagarniać do środka.
- Do ciasta dodaj oliwę z oliwek, wymieszaj wszystkie składniki. Ciasto wyrabiaj przez około 10-15 minut. Następnie przykryj ciasto ściereczką i pozostaw na około 1½ godziny do wyrośnięcia.
- Gotowe wyrośnięte ciasto podziel na trzy części, oprósz mąką. Każdą część rozwałkuj na cienkie placki.
- Cienkie ciasto na pizzę przełóż na wysmarowaną tłuszczem blachę. Ciasto posmaruj sosem pomidorowym i wyłóż przygotowanym farszem. Wstaw do nagrzanego do 250 stopni piekarnika i piecz przez około 10-12 minut.
Cienkie ciasto do pizzy na bazie mąki pełnoziarnistej
Cienkie ciasto do pizzy można przygotować również w zdrowszej wersji, wykorzystując w tym celu inny rodzaj mąki niż tradycyjną pszenna, np. mąkę razową, pełnoziarnistą. Tego typu produkty, w porównaniu do mąki pszennej, są bogatszym źródłem minerałów i błonnika pokarmowego, który odpowiada za regulowanie pracy przewodu pokarmowego, przeciwdziała zaparciom oraz ma korzystny wpływ na układ sercowo-naczyniowy. Pizza w wersji dietetycznej powinna być również pozbawiona tłustych dodatków, takich jak: sosy na bazie śmietany lub majonezu, kiełbasa, boczek oraz duża ilość żółtego sera. Zdrowszymi zamiennikami tych składników są m.in. ser mozzarella, chuda szynka, pieczone kawałki kurczaka. Na wierzchu domowej dietetycznej pizzy na cienkim cieście nie powinno również zabraknąć dużej ilości warzyw.