Przepis na ciasto orzechowo-gruszkowe - pomysł na jesienny deser
Przepis na ciasto orzechowo-gruszkowe - pomysł na jesienny deser
Szybkie ciasto gruszkowe z dodatkiem orzechów to świetny wybór na aromatyczny, jesienny deser. Jest jednocześnie delikatne i chrupiące, miękkość owoców uzupełniają chrupkie orzechy. Poniżej znajdziecie najprostszy przepis na ciasto z gruszką i orzechami.
Wypiek ten świetnie smakuje zarówno na zimno, jak i na ciepło. Najciekawsze połączenie to ciepłe ciasto gruszkowe z dodatkiem bitej śmietany lub kulki lodów waniliowych. Dobrze smakować będzie również z kubkiem gorącej herbaty lub czekolady.
Orzechy są bardzo smacznym i zdrowym dodatkiem do ciast. W cieście gruszkowym najlepiej sprawdzą się orzechy włoskie, laskowe lub pekan. Orzechy włoskie to bogate źródło witaminy E i C oraz kwasu lanolinowego. Z kolei laskowe zawierają witaminy z grupy B i obniżają poziom cholesterolu. Pekan, inaczej orzesznik jadalny, zawiera największą liczbę antyoksydantów ze wszystkich rodzajów orzechów.
Przepis na ciasto gruszkowo-orzechowe
Składniki na ciasto z gruszkami i orzechami
- 500 g mąki pszennej
- 3/4 szklanki cukru
- 3 jajka
- 0/5 szklanki oleju rzepakowego
- 5 gruszek
- 100 g orzechów laskowych, włoskich lub pekan
- 2 łyżki proszku do pieczenie
- przyprawy: cynamon, szczypta soli
Jak przygotować ciasto orzechowo-gruszkowe?
- Gruszki umyć obrać i wyciąć gniazda nasienne. Cztery gruszki pokroić w drobną kosteczkę, jedną pokroić na cienkie plasterki.
- Orzechy zmielić w malakserze lub młynku.
- W dużej misce zmieszać mąkę pszenną, orzechy i proszek do pieczenia oraz przyprawy.
- Dodać pokrojone w kostkę masło i zmiksować.
- Dodać cukier,olej i jajka i ponownie krótko zmiksować na gładką masę.
- Gruszki w kostce wrzucamy do masy i delikatnie mieszamy całość łyżką.
- Formę należy wysmarować masłem i oprószyć mąką. Do środka wlewamy masę.
- Na wierzchu masy układamy plasterki gruszek i delikatnie wciskamy je w masę.
- Piec w 170 stopniach C przez 50-60 minut.