Reklama

Słodkie naleśniki z dżemem lub z syropem klonowym na śniadanie to idealny początek dnia. Tradycyjnie do przygotowania ciasta naleśnikowego wykorzystuje się mąkę, mleko i jajka. Zadaniem jajek w cieście jest połączenie składników i uelastycznienie placków. Jednak bez tego produktu także można przygotować smaczne danie. Naleśniki bez jajek będą nieco bardziej suche, ale też lżejsze. Nie musisz obawiać się, że będą się rozpadać w czasie przewracania na drugą stronę czy też przywierać do powierzchni patelni.

Reklama

Czym zastąpić jajka?

Zamiast jajka do ciasta naleśnikowego można dodać inne produkty o właściwościach sklejających, na przykład zmielone: płatki owsiane, siemię lniane czy płatki ryżowe. Ważne są proporcje: jeśli chcesz, aby placki pozostały elastyczne, do ciasta dodaj 3 porcje mąki i 1 porcję płatków. W tym celu można też wykorzystać puree z banana lub użyć różnych rodzajów mąki, na przykład pszennej albo razowej (po 5 miarek) i ziemniaczanej (1 miarka) w połączeniu z wodą gazowaną. Mąka pszenna złączy składniki, ponieważ ma duże właściwości wiążące.

Ciasto naleśnikowe bez jajek

Potrzebujesz:

  • patelni naleśnikowej,
  • miski,
  • ręcznika papierowego,
  • chochli,
  • miksera lub trzepaczki.

Składniki na ciasto naleśnikowe bez jajek na 2 porcje:

  • szklanka mąki,
  • szklanka mleka,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • łyżeczka cukru,
  • szczypta soli,
  • 2 łyżki oleju.

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki połącz w misce za pomocą trzepaczki lub miksera tak, by nie było żadnych grudek.

Rozgrzej patelnię i przetrzyj jej powierzchnię ręcznikiem papierowym nasączonym olejem.

Wlej porcję (około 1 chochlę) ciasta naleśnikowego i smaż z dwóch stron na złoty kolor. Najlepiej smażyć na średnim ogniu.

Podawaj z dowolnym nadzieniem: konfiturą, dżemem lub białym serem.

Ciasto naleśnikowe z płatkami zamiast jajek

Potrzebujesz:

  • patelni naleśnikowej,
  • młynka,
  • trzepaczki,
  • ręcznika papierowego.

Składniki na ciasto naleśnikowe z płatkami na 2 porcje:

  • szklanka mąki,
  • 0,3 szklanki zmielonych płatków owsianych,
  • 440 ml mleka,
  • łyżka oleju,
  • szczypta: soli i sody,
  • łyżeczka cukru waniliowego.

Sposób przygotowania:

W młynku zmiel płatki owsiane.

Do miski wsyp wszystkie składniki suche, następnie wlej mleko i olej. Wymieszaj trzepaczką i odstaw na 15 minut, by ciasto zgęstniało.

Rozgrzaną patelnię przetrzyj ręcznikiem papierowym nawilżonym olejem i wlej chochlę ciasta. Smaż z dwóch stron, aż się zarumienią.

Smacznego!


Reklama
Reklama
Reklama
Reklama