Czym zastąpić jajka w naleśnikach?
Słodkie naleśniki z dżemem lub z syropem klonowym na śniadanie to idealny początek dnia. Tradycyjnie do przygotowania ciasta naleśnikowego wykorzystuje się mąkę, mleko i jajka. Zadaniem jajek w cieście jest połączenie składników i uelastycznienie placków. Jednak bez tego produktu także można przygotować smaczne danie. Naleśniki bez jajek będą nieco bardziej suche, ale też lżejsze. Nie musisz obawiać się, że będą się rozpadać w czasie przewracania na drugą stronę czy też przywierać do powierzchni patelni.
Słodkie naleśniki z dżemem lub z syropem klonowym na śniadanie to idealny początek dnia. Tradycyjnie do przygotowania ciasta naleśnikowego wykorzystuje się mąkę, mleko i jajka. Zadaniem jajek w cieście jest połączenie składników i uelastycznienie placków. Jednak bez tego produktu także można przygotować smaczne danie. Naleśniki bez jajek będą nieco bardziej suche, ale też lżejsze. Nie musisz obawiać się, że będą się rozpadać w czasie przewracania na drugą stronę czy też przywierać do powierzchni patelni.
Czym zastąpić jajka?
Zamiast jajka do ciasta naleśnikowego można dodać inne produkty o właściwościach sklejających, na przykład zmielone: płatki owsiane, siemię lniane czy płatki ryżowe. Ważne są proporcje: jeśli chcesz, aby placki pozostały elastyczne, do ciasta dodaj 3 porcje mąki i 1 porcję płatków. W tym celu można też wykorzystać puree z banana lub użyć różnych rodzajów mąki, na przykład pszennej albo razowej (po 5 miarek) i ziemniaczanej (1 miarka) w połączeniu z wodą gazowaną. Mąka pszenna złączy składniki, ponieważ ma duże właściwości wiążące.
Ciasto naleśnikowe bez jajek
Potrzebujesz:
- patelni naleśnikowej,
- miski,
- ręcznika papierowego,
- chochli,
- miksera lub trzepaczki.
Składniki na ciasto naleśnikowe bez jajek na 2 porcje:
- szklanka mąki,
- szklanka mleka,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- łyżeczka cukru,
- szczypta soli,
- 2 łyżki oleju.
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki połącz w misce za pomocą trzepaczki lub miksera tak, by nie było żadnych grudek.
Rozgrzej patelnię i przetrzyj jej powierzchnię ręcznikiem papierowym nasączonym olejem.
Wlej porcję (około 1 chochlę) ciasta naleśnikowego i smaż z dwóch stron na złoty kolor. Najlepiej smażyć na średnim ogniu.
Podawaj z dowolnym nadzieniem: konfiturą, dżemem lub białym serem.
Ciasto naleśnikowe z płatkami zamiast jajek
Potrzebujesz:
- patelni naleśnikowej,
- młynka,
- trzepaczki,
- ręcznika papierowego.
Składniki na ciasto naleśnikowe z płatkami na 2 porcje:
- szklanka mąki,
- 0,3 szklanki zmielonych płatków owsianych,
- 440 ml mleka,
- łyżka oleju,
- szczypta: soli i sody,
- łyżeczka cukru waniliowego.
Sposób przygotowania:
W młynku zmiel płatki owsiane.
Do miski wsyp wszystkie składniki suche, następnie wlej mleko i olej. Wymieszaj trzepaczką i odstaw na 15 minut, by ciasto zgęstniało.
Rozgrzaną patelnię przetrzyj ręcznikiem papierowym nawilżonym olejem i wlej chochlę ciasta. Smaż z dwóch stron, aż się zarumienią.
Smacznego!
- Otręby owsiane są zdrowe, gdyż zawierają błonnik. Znajdziesz w nich też żelazo, magnez i potas.
- Ciasteczka owsiane są lekkie, zdrowe i pożywne. Możesz przygotować je na trzy sposoby.
- Zamiast jeść sklepowe batony, zrób własne smakołyki owsiane. Dodaj do nich miód, masło orzechowe i bakalie.
- Kruszonka z płatków owsianych to świetny zamiennik tradycyjnej kruszonki. Jest smaczna, chrupiąca i zwarta.