Dwa proste przepisy krok po kroku na chutney – w wersji z pomidorów i mango lub z czerwonej cebuli
Chutney, nazywany często czatni, to gęsty sos sporządzany z owoców i warzyw z dodatkami przypraw. Najczęściej używany jest do potraw mięsnych i wegetariańskich. Konsystencją przypomina dżem lub konfiturę.
Chutney, nazywany często czatni, to gęsty sos sporządzany z owoców i warzyw z dodatkami przypraw. Najczęściej używany jest do potraw mięsnych i wegetariańskich. Konsystencją przypomina dżem lub konfiturę.
W Polsce odpowiednikiem chutney'a, jest tzw. „gąszcz”. Jest to również gęsty sos przygotowany z owoców i warzyw. Pierwsze przepisy na „polskiego chutney'a” pojawiły się na początku XVII wieku.
Chutney – skąd pochodzi?
Chutney zawdzięczamy kuchni indyjskiej. Przygotowuje się go tam ze świeżych warzyw lub owoców i podaje najczęściej do potraw z curry. Jego nazwa oznacza w wolnym tłumaczeniu „mocno przyprawiony”. Do Europy przywieźli go Anglicy, gdy jeszcze Indie były kolonią brytyjską. Chutney może być przyrządzony zarówno w wersji pikantnej, jak i na słodko. W wersji słodkiej podaje się go np. do krakersów, zaś na ostro - do mięs.
Chutney z czerwonej cebuli
Chutney z czerwonej cebuli idealnie nadaje się do grillowanych dań, burgerów a nawet pasztetów.
Potrzebujesz dużego garnka.
Składniki na 4 porcje:
- 1 kg czerwonej cebuli,
- mała papryczka chili,
- liść laurowy,
- 100 g cukru,
- 200 ml czerwonego, wytrawnego wina,
- 20 ml octu balsamicznego,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- sól (do smaku),
- pieprz (do smaku),
- łyżeczka cynamonu.
Czas przygotowania: 90 minut
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
- Obierz cebulę i pokrój ją w piórka.
- W garnku z rozgrzaną oliwą zeszklij cebulę, pokrojoną papryczkę i liść laurowy.
- Smaż składniki przez około 10 minut.
- Dodaj wino, cukier, ocet, przyprawy i wymieszaj.
- Smaż całość do momentu, aż cebula zmięknie, a wino odparuje.
- Chutney przelej go słoików, zamknij i pozostaw do ostygnięcia. Gotowe.
Smacznego!
Chutney z pomidorów i mango
Chutney przygotowany z pomidorów i mango przyprawiony kolendrą oraz gorczycą nadaje potrawom słodki, lekko pikantny smak.
Potrzebujesz dużej patelni.
Składniki na 4 porcje:
- 1 kg pomidorów,
- 2 owoce mango,
- 300 g cebuli,
- 25 g korzeni imbiru,
- mała papryczka chili,
- 2 łyżeczki gorczycy,
- 2 łyżeczki kolendry,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- sól (do smaku),
- 150 g cukru,
- 20 ml octu balsamicznego.
Czas przygotowania: 90 minut
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
- Natnij pomidory, zalej je wrzątkiem i odstaw na chwilę.
- Następnie odcedź je i przepłucz zimną wodą.
- Pomidory, mango i cebulę obierz, oddziel pestki i pokrój w kostkę.
- Imbir posiekaj na drobne kawałki.
- Papryczkę chili pozbaw nasion i pokrój w kostkę.
- Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż na niej gorczycę z kolendrą.
- Dodaj imbir, cebulę i chwili. Smaż do zeszklenia.
- Następnie dodaj mango, pomidory, sól, ocet i gotuj przez 10 minut.
- Po tym czasie dodaj cukier i trzymaj na wolnym ogniu jeszcze przez 40 minut.
- Gdy chutney zgęstnieje, przelej go do słoików, zamknij i pozostaw do ostygnięcia. Gotowe.
Smacznego!
- Lubisz fasolkę szparagową, kukurydzę, ziemniaki? Oto przepisy na obiad z żółtymi warzywami.
- Risotto i krewetki na jednym talerzu? Poznaj ciekawe przepisy na krewetki na obiad.
- Używasz mąki pszennej? Dowiedz się, jak zrobić chlebek pita.