Przepis na wykonanie cafe latte bez ekspresu do kawy
Cafe latte a właściwie caffè latte to napój kawowy pochodzący z Włoch. Wykonywany jest na bazie espresso z dodatkiem gorącego, spienionego mleka. Najprościej przygotować je w ekspresie do kawy, jednak w momencie, gdy nie dysponujemy odpowiednim sprzętem możemy zrobić równie pyszną kawę domowym sposobem.
Cafe latte a właściwie caffè latte to napój kawowy pochodzący z Włoch. Wykonywany jest na bazie espresso z dodatkiem gorącego, spienionego mleka. Najprościej przygotować je w ekspresie do kawy, jednak w momencie, gdy nie dysponujemy odpowiednim sprzętem możemy zrobić równie pyszną kawę domowym sposobem.
Cafe latte – przepis na wykonanie kawy w domu
Czas przygotowania: około 15 minut
Stopień trudności: łatwy
Składniki:
- 3 łyżeczki kawy: Arabica – jeżeli wolisz nieco łagodniejszy, ale za to lekko gorzkawy smak, Robusta – dla fanów dużej zawartości kofeiny i kwaskowej nuty. Możesz również wykorzystać mieszankę obu tych odmian,
- 2 kostki gorzkiej czekolady o dużej zawartości kakao – min. 43%,
- pół szklanki wody,
- pół szklanki mleka – krowie najlepiej 3,2% lub kokosowe,
- szczypta cynamonu,
- 2 łyżeczki brązowego cukru.
Przygotowanie:
1. Jeżeli masz kawiarkę – metalowy imbryczek do przygotowywania kawy – wsyp kawę i cynamon wlej wodę i gotuj na małym ogniu do momentu zaparzenia. Jeżeli nie dysponujesz kawiarką zaparz kawę po turecku: do małego rondelka wlej zimną wodę, wsyp kawę i cynamon. Postaw na gazie, na małym ogniu. Gotuj około 10-15 min. Przecedź.
2. Czekoladę rozpuść np. w kuchence mikrofalowej lub z niewielką ilością (2-4 łyżki) mleka w rondelku. Dodaj 1 łyżeczkę cukru.
3. Mleko lekko podgrzej. Aby je spienić, najlepiej w tym celu wykorzystać elektryczny spieniacz (można go kupić już za około 15 zł). Spień dobrze mleko i dodaj 1 łyżeczkę cukru.
4. Przygotuj wysoką szklankę. Na dno wlej czekoladę, odrobinę spienionego mleka, potem wlej kawę, uzupełnij resztą mleka.
Tak przygotowane cafe latte jest pyszna i aromatyczna. Czekolada dodatkowo wzmacnia jej smak, a kremowa konsystencja mleka doskonale łagodzi kawową gorycz.
Smacznego!