Przepis na brazylijski gulasz z fasolą, kiełbasą, marchewką, ryżem i papryką
Fasolę, namoczoną dzień wcześniej, gotuje się około 1,5 godziny, dodając kolejno składniki na gulasz. Potrawa rodem z Brazylii, wystarczy na obiad dla całej rodziny. Oprócz fasoli, ważnymi składnikami dania są: kiełbasa, marchewka, papryka, ryż oraz czosnek.
Fasolę, namoczoną dzień wcześniej, gotuje się około 1,5 godziny, dodając kolejno składniki na gulasz. Potrawa rodem z Brazylii, wystarczy na obiad dla całej rodziny. Oprócz fasoli, ważnymi składnikami dania są: kiełbasa, marchewka, papryka, ryż oraz czosnek.
Gulasz z fasoli nazywany jest feijoada. W Brazylii uznawany jest za potrawę narodową. Głównie przygotowuje się go z czarnej lub czerwonej fasoli, ale do przepisu można wykorzystać białą. Warto pamiętać, aby dzień przed gotowaniem zalać fasolę litrem zimnej wody. Minimalny czas namaczania to 12 godzin.
Potrzebujesz:
- dużego garnka,
- sitka,
- praski do czosnku,
- patelni,
- rondla (do ugotowania ryżu).
Składniki (na 6 porcji):
- opakowanie suszonej fasoli (500 gramów),
- opakowanie mrożonej marchewki krojonej w kostkę (450 gramów),
- 200 gramów kiełbasy (rodzaj wedle uznania, może być np. wiejska),
- 2 torebki białego ryżu,
- 2 cebule,
- 4 ząbki czosnku,
- 1 czerwona lub żółta papryka,
- pół pęczka natki pietruszki,
- 3 łyżki oliwy z oliwek,
- szczypta soli,
- szczypta pieprzu,
- szczypta kminku.
Czas przygotowania: około 2 godziny
Poziom trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
- Namoczoną dzień wcześniej fasolę opłucz w wodzie i przełóż do dużego garnka.
- Dodaj kiełbasę pokrojoną w plasterki i czosnek przeciśnięty przez praskę.
- Zalej całość 2 litrami wody i gotuj około 1,5 godziny na małym ogniu.
- Cebulę i paprykę pokrój w kostkę.
- Rozgrzej olej na patelni, dodaj pokrojone warzywa i zamrożoną marchewkę.
- Dopraw solą, pieprzem i kminkiem.
- Duś całość pod przykryciem około 5 minut.
- Przełóż warzywa z patelni do fasoli.
- Ugotuj ryż według instrukcji na opakowaniu i dodaj do garnka z gulaszem.
- Dodaj natkę pietruszki.
- Wymieszaj całość i gotowe.
Smacznego!
Gulasz można jeść sam, albo podawać z surówką. Wystarczy kilka świeżych marchewek, sok z cytryny, szczypta soli oraz cukru. Gulasz będzie dobrze smakować także z sałatką z zielonej sałaty.
- W kuchni chętnie eksperymentujesz? Wypróbuj nasze przepisy kuchni ormiańskiej: ryż z rodzynkami i zupę ormiańską.
- Gotowanie to kreatywność! Baw się smakami i poznaj przepis na tajską zupę kokosową z kurczakiem i krewetkami.
- Czy wiesz, jakie dania są typowe dla kuchni irlandzkiej? Poznaj potrawy irlandzkie: puree z kapustą i ziemniaki z kiełbasą.