Reklama

Fasolę, namoczoną dzień wcześniej, gotuje się około 1,5 godziny, dodając kolejno składniki na gulasz. Potrawa rodem z Brazylii, wystarczy na obiad dla całej rodziny. Oprócz fasoli, ważnymi składnikami dania są: kiełbasa, marchewka, papryka, ryż oraz czosnek.

Reklama

Gulasz z fasoli nazywany jest feijoada. W Brazylii uznawany jest za potrawę narodową. Głównie przygotowuje się go z czarnej lub czerwonej fasoli, ale do przepisu można wykorzystać białą. Warto pamiętać, aby dzień przed gotowaniem zalać fasolę litrem zimnej wody. Minimalny czas namaczania to 12 godzin.

Potrzebujesz:

  • dużego garnka,
  • sitka,
  • praski do czosnku,
  • patelni,
  • rondla (do ugotowania ryżu).

Składniki (na 6 porcji):

  • opakowanie suszonej fasoli (500 gramów),
  • opakowanie mrożonej marchewki krojonej w kostkę (450 gramów),
  • 200 gramów kiełbasy (rodzaj wedle uznania, może być np. wiejska),
  • 2 torebki białego ryżu,
  • 2 cebule,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 1 czerwona lub żółta papryka,
  • pół pęczka natki pietruszki,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • szczypta soli,
  • szczypta pieprzu,
  • szczypta kminku.

Czas przygotowania: około 2 godziny

Poziom trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • Namoczoną dzień wcześniej fasolę opłucz w wodzie i przełóż do dużego garnka.
  • Dodaj kiełbasę pokrojoną w plasterki i czosnek przeciśnięty przez praskę.
  • Zalej całość 2 litrami wody i gotuj około 1,5 godziny na małym ogniu.
  • Cebulę i paprykę pokrój w kostkę.
  • Rozgrzej olej na patelni, dodaj pokrojone warzywa i zamrożoną marchewkę.
  • Dopraw solą, pieprzem i kminkiem.
  • Duś całość pod przykryciem około 5 minut.
  • Przełóż warzywa z patelni do fasoli.
  • Ugotuj ryż według instrukcji na opakowaniu i dodaj do garnka z gulaszem.
  • Dodaj natkę pietruszki.
  • Wymieszaj całość i gotowe.

Smacznego!

Gulasz można jeść sam, albo podawać z surówką. Wystarczy kilka świeżych marchewek, sok z cytryny, szczypta soli oraz cukru. Gulasz będzie dobrze smakować także z sałatką z zielonej sałaty.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama