Przepisy na bliny ziemniaczane w wersji wegetariańskiej – wytrawne i słodkie
Bliny ziemniaczane to połączenie kuchni rosyjskiej z polską. Blinami bywają nazywane popularne u nas placki ziemniaczane, jednak te oryginalne, kresowe bliny z ziemniakami mają niewiele wspólnego. Tradycyjnie przyrządza się je z drożdży, mąki pszennej lub gryczanej i mleka lub wody.
Bliny ziemniaczane to połączenie kuchni rosyjskiej z polską. Blinami bywają nazywane popularne u nas placki ziemniaczane, jednak te oryginalne, kresowe bliny z ziemniakami mają niewiele wspólnego. Tradycyjnie przyrządza się je z drożdży, mąki pszennej lub gryczanej i mleka lub wody.
Bliny ziemniaczane w wersji wegetariańskiej można podawać z kwaśną śmietaną i sokiem z cytryny, jajkiem sadzonym, świeżymi ziołami, sosem pieczarkowym, pomidorowym lub koperkowym. Wyśmienicie smakują również na słodko, polane miodem, konfiturą lub z dodatkiem świeżych owoców i jogurtu.
Bliny ziemniaczane z sosem pomidorowym
Składniki na około 10 placków:
- 6 dużych ziemniaków,
- 1 mała cebula,
- 2 jajka,
- łyżeczka mąki ziemniaczanej,
- łyżeczka soli,
- olej do smażenia.
Składniki na sos pomidorowy:
- puszka pomidorów krojonych bez skórki,
- mała cebula czerwona,
- garść listków świeżej bazylii,
- 1 ząbek czosnki,
- łyżka sosu sojowego jasnego,
- olej do smażenia.
Stopień trudności: łatwe
Czas przygotowania: 30 minut
Sposób przygotowania:
- Obierz ziemniaki i zetrzyj na tarce o najdrobniejszych oczkach. Odciśnij nadmiar soku przy pomocy bawełnianej ściereczki lub gazy. Płyn ostrożnie odlej, na dnie powinna wytrącić się skrobia. Jeżeli jest jej bardzo niewiele dodaj mąkę ziemniaczaną.
- Cebulę zetrzyj na tarce.
- Do skrobi/mąki ziemniaczanej wsyp starte ziemniaki, sól, cebulę i dobrze wszystko wymieszaj.
- Na patelni rozgrzej olej. Ciasto wykładaj łyżką i formuj grube placki. Smaż na małym ogniu na złoto z każdej strony.
- Przygotuj sos: cebulę posiekaj drobno i zeszklij na oleju z dodatkiem sosu sojowego i przeciśniętego przez praskę czosnku. Dodaj pomidory i 5 łyżek soku spod nich. Doprowadź do wrzenia i gotuj około 3 minuty. Zblenduj sos na gładką masę z dodatkiem bazylii.
Bliny ziemniaczane smakują doskonale zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Smacznego!
Przepis na bliny ziemniaczane na słodko
Składniki na około 8-10 placków:
- 4 duże ziemniaki,
- 1 jajko,
- 5 łyżek mąki pszennej,
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
- szczypta soli,
- pół opakowania świeżych drożdży,
- olej do smażenia.
Składniki na sos:
- szklanka jogurtu greckiego,
- 2 łyżki cukru,
- 1 łyżeczka cukru waniliowego.
Stopień trudności: łatwe
Czas przygotowania: 25 minut + czas potrzebny do wyrośnięcia ciasta około 35 minut
Sposób przygotowania:
- Obierz ziemniaki i zetrzyj na tarce o najdrobniejszych oczkach. Odciśnij z nadmiaru wody, dodaj jajko, rozkruszone w palcach drożdże i delikatnie wymieszaj.
- Przygotuj sos, żeby cukier zdążył się rozpuścić: wymieszaj wszystkie składniki i odstaw.
- Wymieszaj obie mąki z solą i wsyp do ziemniaczanej masy. Przykryj miskę lnianą lub bawełnianą ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na około 35 minut.
- Na patelni rozgrzej olej. Ciasto na bliny delikatnie wymieszaj i smaż z obu stron na złoto, łyżką formując okrągłe placki.
Bliny ziemniaczane na słodko można jeść polane sosem jogurtowym oraz posypane świeżymi owocami.
Smacznego!
- Czy wiesz, że mąka ziemniaczana działa osłaniająco na układ pokarmowy? Poznaj właściwości i zastosowanie mąki ziemniaczanej.
- Lubisz warzywa? Dowiedz się, jakie właściwości i ile kalorii mają warzywa gotowane.
- Jedz warzywa bez względu na porę roku! Sprawdź, jakie warzywa warto jeść zimą.