Przepis na ciasto marchewkowe - bez glutenu, laktozy i jajek
Wegańskie i bezglutenowe ciasto marchewkowe to rozwiązanie dla wszystkich tych, którzy zmagają się z nietolerancjami pokarmowymi lub z wyboru unikają składników zwierzęcych w diecie.
Wegańskie i bezglutenowe ciasto marchewkowe to rozwiązanie dla wszystkich tych, którzy zmagają się z nietolerancjami pokarmowymi lub z wyboru unikają składników zwierzęcych w diecie.
Bezglutenowe ciasto marchewkowe bez laktozy i jajek, za to bogate w suszone owoce i orzechy to świetny pomysł na zdrowy i smaczny deser dla osób, które na co dzień zmagają się z długą listą spożywczych wyrzeczeń.
Bezglutenowe ciasto marchewkowe – prosty przepis na wyśmienitą przekąskę
Czas przygotowania: ok. 80 minut
Poziom trudności: łatwy
Liczba porcji: około 10
Potrzebna będzie mała keksówka lub tortownica
Składniki na ciasto marchewkowe bez glutenu:
- 1 szklanka mąki gryczanej – można ją łatwo przygotować samemu blendując około 2 szklanek surowej kaszy gryczanej,
- 500 g startej drobno marchewki,
- 0,5 szklanki oleju rzepakowego
- 0,5 szklanki mleka sojowego lub kokosowego,
- 1 szklanka wymieszanych suszonych owoców, np. moreli, żurawiny, rodzynek,
- 0, 25 szklanki wiórków kokosowych,
- 0,5 szklanki orzechów włoskich lub migdałów,
- 0,5 szklanki drobno posiekanych suszonych daktyli,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 łyżka octu jabłkowego,
- cukier puder do dekoracji (opcjonalnie),
- szczypta soli.
Jeżeli forma do pieczenia ciasta nie jest silikonowa lub teflonowa, należy ją posmarować niewielką ilością oleju i posypać płatkami owsianymi.
Sposób przygotowania bezglutenowego ciasta marchewkowego:
1. Wszystkie suszone owoce wsyp do miseczki i zalej mlekiem sojowym/kokosowym – i wstaw na 20 minut do lodówki.
2. Zmieszaj startą marchewkę z wiórkami kokosowymi, dodaj mleko z bakaliami, sok z cytryny, olej, orzechy i ocet. Włącz piekarnik i ustaw na 180 stopni Celsjusza.
3. Do osobnej większej miski przesiej mąkę i cynamon, dodaj proszek do pieczenia i szczyptę soli. Dodaj do tego mokre składniki i dokładnie wymieszaj.
4. Przelej ciasto do keksówki lub tortownicy – jeżeli nie są teflonowe lub silikonowe koniecznie nasmaruj je olejem i posyp płatkami owsianymi.
5. Wstaw ciasto do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz 40-60 minut.
6. Wystudzone bezglutenowe ciasto marchewkowe posyp cukrem pudrem.
Smacznego!
- Która mąka nie zawiera glutenu? Poznaj rodzaje mąk, ich typy i zastosowanie.
- Zobacz, na czym polega dieta bezglutenowa i co można na niej jeść.