Przepis na syrop z babki lancetowatej
Syrop z babki lancetowatej jest naturalnym lekarstwem na ból gardła, dychawicę płuc, kaszel, choroby jamy ustnej i przewodu pokarmowego. Ma działanie przeciwzapalne i wykrztuśne, dlatego szybko przynosi ulgę.
Syrop z babki lancetowatej jest naturalnym lekarstwem na ból gardła, dychawicę płuc, kaszel, choroby jamy ustnej i przewodu pokarmowego. Ma działanie przeciwzapalne i wykrztuśne, dlatego szybko przynosi ulgę.
Przepis na syrop z babki lancetowatej
Babka lancetowata jest rośliną leczniczą. W Polsce rośnie na łąkach, trawnikach i polanach. Syrop z babki lancetowatej ma działanie przeciwzapalne i wykrztuśne. Regularne stosowanie syropu z babki lancetowatej przyniesie ulgę w chorobach dróg oddechowych.
Składniki:
- 100 g świeżych liści babki lancetowatej;
- 100 ml przegotowanej, letniej wody;
- 100 g cukru;
- 50 ml czystej wódki.
Sposób przygotowania:
Liście babki lancetowatej drobno pokrój i zmiel w maszynce do mielenia mięsa. Przełóż je do głębokiej misy, dodaj do nich 100 ml przegotowanej, letniej wody i dokładnie wymieszaj (do momentu aż powstanie papka). Tak otrzymaną papkę dokładnie przecedź przez gazę (czynność tę wykonuj nad garnkiem, w którym znajdzie się sok). Do naczynia z wyciśniętym sokiem dodaj 100 g cukru i gotuj chwilę, ale nie dopuść do wrzenia. Dodaj 50 ml wódki, dokładnie wymieszaj i tak powstały napój porozlewaj do słoików. Lekarstwo przechowuj w temperaturze pokojowej nie dłużej niż rok.