likier pomarańczowy w szklance
©smspsy/Fotolia.com
Styl życia

Alkohol na święta – czy można go pić? Przepisy na aromatyczne i rozgrzewające świąteczne trunki domowej roboty

Picie alkoholu w święta – choć wzbudza kontrowersje ze względów religijnych – w symbolicznych ilościach jest zalecane, bo poprawia trawienie. Kiedy pochłaniamy ciężkie potrawy, żołądek potrafi odmówić posłuszeństwa. Wtedy z pomocą przychodzi lampka wina albo… kieliszek nalewki pomarańczowej.

Picie alkoholu w święta – choć wzbudza kontrowersje ze względów religijnych – w symbolicznych ilościach jest zalecane, bo poprawia trawienie. Kiedy pochłaniamy ciężkie potrawy, żołądek potrafi odmówić posłuszeństwa. Wtedy z pomocą przychodzi lampka wina albo… kieliszek nalewki pomarańczowej.

Z badań CBOS przeprowadzonych w 2010 roku wynika, że blisko 62% Polaków stawia alkohol na świątecznym stole. Jeszcze więcej za najważniejsze w Bożym Narodzeniu uważa spędzenie czasu z rodziną na wspólnym biesiadowaniu.

Tradycje związane z serwowaniem alkoholu na święta

Co prawda nie ma oficjalnego zakazu picia alkoholu w święta, ale Kościół przestrzega przed stawianiem butelki na honorowym miejscu wigilijnego stołu, by spotkanie rodzinne przebiegało w atmosferze godnej obchodów pamiątki narodzin Chrystusa. Od najdawniejszych czasów uczty świąteczne miały funkcję rytualną – ludzie gromadzili się, by podziękować za dobre zbiory i zapewnić sobie przetrwanie zimy w dostatku. Przedwieczne wierzenia związane z pokarmami ugruntowały symbolikę 12 potraw wigilijnych. Do picia w Boże Narodzenie prócz wina – silnie związanego z chrześcijaństwem – serwowano trunki z dodatkiem cytrusów i przypraw korzennych, które kojarzyły się z Bliskim Wschodem, gdzie położna jest Jerozolima, a poza tym były towarami luksusowymi. W Wielkiej Brytanii powstała tradycja przygotowywania specjalnego alkoholu świątecznego wassail (grzańca z cydru). Chodzenie od domu do domu ze śpiewem na ustach i z gorącą misą tego napoju zapoczątkowało zwyczaj kolędowania. W Polsce w tym czasie królowały nalewki świąteczne (dawniej: koriały) i likiery – moda na nie przywędrowała do kraju wraz z królem Henrykiem Walezym. Ich receptury przekazywane były z pokolenia na pokolenie.

Kasia gotuje z Polki.pl: pasta jajeczna

Likier cynamonowy – przepis

Tym, co daje namiastkę staropolskich czasów, a jednocześnie dzięki doskonałemu aromatowi kojarzy się ze świętami, jest likier cynamonowy. Aby zrobić go samodzielnie, nie potrzeba wiele czasu ani wysiłku.

Składniki:

  • laska cynamonu,
  • 2 goździki,
  • łyżeczka mielonej kolendry,
  • 250 ml wódki,
  • 125 ml brandy,
  • ½ szklanki cukru,
  • ½ szklanki wody,
  • łyżka soku z cytryny.

Sposób przygotowania:

  • Cynamon, goździki i kolendrę przez 2 tygodnie maceruj (namaczaj) w mieszance wódki i brandy.
  • Z wody, cukru i soku z cytryny przygotuj syrop: zagotuj wodę, po czym wsyp do niej cukier i doprowadź do ponownego wrzenia; dodaj sok z cytryny i wystudź.
  • Alkohol odfiltruj, wymieszaj z syropem cukrowym i odstaw na tydzień, po czym delektuj się smakiem likieru cynamonowego.

Nalewka pomarańczowa – przepis

Wśród nalewek świątecznych króluje pomarańczowa – nie tylko dlatego, że zima w Polsce to sezon na cytrusy, lecz także z powodu właściwości zdrowotnych pomarańczy, które są źródłem błonnika i stymulują procesy trawienia.

Składniki:

  • litr spirytusu,
  • 7 pomarańczy,
  • 6 goździków,
  • szklanka miodu,
  • szklanka wody,
  • 30 g świeżego imbiru.

Sposób przygotowania:

  • Sparz pomarańcze wrzątkiem, następnie zaś zetrzyj skórkę pomarańczową na tarce, a z owoców wyciśnij sok.
  • Do soku pomarańczowego dodaj skórkę, imbir i goździki, po czym zalej wszystko spirytusem i odstaw w chłodne miejsce na tydzień
  • Po tygodniu zagotuj wodę z miodem. Kiedy powstanie syrop, dodaj go do alkoholu.
  • Trzymaj nalewkę w chłodnym miejscu jeszcze przez 10 dni i codziennie wstrząsaj zamkniętym naczyniem, w którym ją przechowujesz.
  • Postaw aromatyczny trunek na świątecznym stole, najlepiej w dekoracyjnej butelce.

Herbata z pomarańczą, goździkami i wanilią
©BillionPhotos.com/Fotolia
Styl życia
Rozgrzewająca herbata z imbirem i innymi dodatkami – przepis
Czarna herbata staje się rozgrzewającą dzięki dodatkom, takim jak przyprawy korzenne, cytrusy, maliny i miód. Przygotowanie rozgrzewającej herbaty zajmuje nie więcej niż 15 minut.

Czarna herbata staje się rozgrzewającą dzięki dodatkom, takim jak przyprawy korzenne, cytrusy, maliny i miód. Przygotowanie rozgrzewającej herbaty zajmuje nie więcej niż 15 minut.   Domowa herbata z maliną i korzennymi przyprawami lub z imbirem nie tylko rozgrzewa, ale też wzmacnia odporność . Na chorobę i wychłodzenie – rozgrzewająca herbata Do zrobienia rozgrzewającego napoju nadaje się czarna herbata . Rozgrzewająco działają też niektóre herbatki ziołowe, np. z lipy i owocowe Do zaparzonej herbaty wystarczy dodać rozgrzewające dodatki, takie jak miód, przyprawy korzenne lub imbir . Herbata na przeziębienie powinna zawierać sok malinowy lub maliny – wówczas będzie miała działanie nie tylko rozgrzewające, ale i napotne, a maliny dodatkowo są źródłem witaminy C . Przepis na korzenno-malinową herbatę rozgrzewającą z miodem Składniki: 1 łyżka czarnej herbaty, ½ litra wody, 1 łyżeczka startego imbiru, 4 goździki, 1 łyżeczka cynamonu, 2 gwiazdki anyżku, 3 łyżki miodu, 1 łyżka soku z cytryny, sok z ½ pomarańczy, 1 łyżeczka cukru waniliowego, kilka kawałków skórki z cytryny, kilka kawałków skórki z pomarańczy, ⅔ szklanki malin (zimą – mrożonych), 2 łyżki cukru. Sposób przygotowania: W garnuszku zagotuj wodę i dodaj imbir, skórki z cytrusów, przyprawy i gotuj przez ok. 10 minut. Wsyp herbatę i zdejmij z ognia – herbata musi się zaparzyć. W rondelku lub na patelni zagotuj małą ilość wody, dodaj maliny i 2 łyżki cukru. Gotuj do momentu powstania syropu malinowego. Możesz też wykorzystać gotowy syrop malinowy - domowy lub kupny. Połącz syrop malinowy z herbatą, dodaj miód i dokładnie wymieszaj. Herbatę przelej przez sitko i podawaj z kawałkiem cytryny lub pomarańczy. Przepis na domową herbatę rozgrzewającą z imbirem...

Kutia
© lovelymama/Fotolia.com
Styl życia
Przepis na kutię świąteczną – tradycyjną potrawę wigilijną
Kutia to jedna z najbardziej popularnych potraw wigilijnych. Jest tradycyjnym słodkim deserem, który gości na większości bożonarodzeniowych stołów. Potrawa składa się z maku, pszenicy, miodu i bakalii. Kutia jest tradycyjną potrawą dawnej polskiej kuchni kresowej, kuchni litewskiej, białoruskiej i ukraińskiej.

Kutia to jedna z najbardziej popularnych potraw wigilijnych. Jest tradycyjnym słodkim deserem, który gości na większości bożonarodzeniowych stołów. Potrawa składa się z maku, pszenicy, miodu i bakalii. Kutia jest tradycyjną potrawą dawnej polskiej kuchni kresowej, kuchni litewskiej, białoruskiej i ukraińskiej.   Rady: Kutia ma słodki smak. Możesz złagodzić słodycz kutii dodając do niej kilka kropel soku cytrynowego.   Czas wykonania: ok. 1 godziny Stopień trudności: łatwe   Potrzebujesz: maszynki do mielenia, garnka, miski, deski do krojenia, łyżki, noża.   Składniki: ½ szklanki maku , 1 szklanka pszenicy, 2 szklanki mleka, skórka starta z połowy pomarańczy, skórka starta z połowy cytryny, 2 łyżki stołowe miodu, 5 suszonych fig, 3 łyżki stołowe rodzynek, 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich, 2 łyżki posiekanych orzechów laskowych, 1 łyżka posiekanych migdałów (opcjonalnie), sok z cytryny (opcjonalnie).   Sposób wykonania: 1. Pszenicę wsyp do miski i zalej wodą, tak aby woda pokryła wszystkie ziarna. Pszenicę zostaw w wodzie przez noc. W trakcie moczenia ziaren pszenicy zmieniaj wodę przynajmniej 3 razy.   2. Namoczoną pszenicę wsyp do garnka i zalej wodą, tak aby woda pokryła wszystkie ziarna. Garnek ustaw na małym ogniu i gotuj dotąd aż pszenica stanie się miękka (ok. 3-4 godziny). Pszenicę odcedź i zostaw do wystygnięcia.   3. Mleko wlej do garnka i wsyp do niego mak. Całość zagotuj i ostudź. Mak przepuść przez maszynkę do mielenia o gęstym sitku.   4. Figi pokrój w drobną kostkę.   5. Skórkę z pomarańczy i skórkę z cytryny sparz wrzątkiem i pokrój w drobną kostkę.   6. Wszystkie składniki połącz, dodaj orzechy, rodzynki, migdały i miód i dokładnie...

stół świąteczny z barszczem i bigosem
©teressa/Fotolia
Styl życia
Przepisy, którymi zachwycisz gości podczas świątecznego obiadu
Na świąteczny obiad można przygotować tradycyjną kwaśnicę, schab pieczony i bigos. Do tego świąteczna nalewka własnej roboty, oparta na suszonych owocach i bakaliach.

Na świąteczny obiad można przygotować tradycyjną kwaśnicę, schab pieczony i bigos. Do tego świąteczna nalewka własnej roboty, oparta na suszonych owocach i bakaliach.   Świąteczny obiad to wyjątkowa chwila - nareszcie jest okazja, by spotkać się całą rodziną i powspominać dawne czasy. Oprócz typowo świątecznych detali jak choinka, stroiki czy odświętne ubrania, należy też zadbać o to, by potrawy na świątecznym stole były na tyle apetyczne, by nikomu nie chciało się od niego odchodzić. Must have na świątecznym obiedzie Co prawda od kilku lat nie ma już obowiązku przestrzegania postu podczas kolacji wigilijnej, jednak w większości polskich domów pozostaje się przy tej tradycji. 24 grudnia wielu z nas nadal serwuje tylko bezmięsne potrawy i nie pije alkoholu. Natomiast kolejne świąteczne dni są czasem, gdy można bardziej sobie pofolgować. Podczas świątecznego obiadu nie może zabraknąć typowo świątecznych dań , takich jak schab ze śliwką, z żurawiną czy bigos – najlepiej z suszonymi grzybami i śliwkami. Jeśli jednak zależy ci na tym, by zrobić jak najlepsze wrażenie na gościach, spróbuj wyjść poza kanon. Schab na świąteczny obiad – nie tylko ze śliwką! Wypróbuj schab nadziewany nie śliwką czy żurawiną, ale… kasztanami i bakaliami.   Składniki: 2 kg schabu, pół szklanki pokruszonych kasztanów jadalnych, pół szklanki bakalii: suszonej moreli, żurawiny, fig, rodzynek, orzechów, szklanka wytrawnego białego wina, 1 łyżka oliwy, pół litra bulionu, 3 łyżki masła, przyprawy: musztarda, kolendra, pieprz, gruboziarnista sól. Czas wykonania: powyżej godziny Stopień trudności: średnie   Sposób przygotowania: Zrób wzdłuż schabu nacięcie – przekrój go z jednej strony, by można było schab otworzyć (jak książkę) i zamknąć. Środek posyp pokruszonymi...

Nasze akcje
Gwiazdy
Newsy
Chcesz dobrze czuć się we własnej skórze tak, jak największe gwiazdy? Działaj metodą małych kroków!
Partner
Skuteczny trening bez wysiłku? Teraz to możliwe!
Newsy
Skuteczny trening to nie tylko siłownia!
Partner
Weleda
Newsy
Kosmetyki, które łączą tradycję z nowoczesnością. Poznaj je!
Partner
Nowości
PartyExtra
Małgorzata Rozenek-Majdan uśmiechnięta
Newsy
Małgorzata Rozenek-Majdan
BZ
Julia Wieniawa w neonowej sukience na lato
Newsy
Julia Wieniawa
BZ
Katarzyna Cichopek na 59 Festiwalu w Opolu
Newsy
Katarzyna Cichopek
BZ
Klaudia El Dursi na plaży
TV-Show
Hotel Paradise
BZ
Ślub od pierwszego wejrzenia x-news
TV-Show
Ślub od pierwszego wejrzenia
BZ
Versace wiosna-lato 2022
Fleszstyle
Trendy w koloryzacji włosów na wiosnę i lato 2022. Te odcienie robią mocne wrażenie
Marcelina Zielnik
Gorący trend: Dopamine dressing
Fleszstyle
Dopamine dressing to najgorętszy trend sezonu. Obłędną koszulę w stylu Małgorzaty Rozenek-Majdan kupisz w Sinsay za 39,99
Anna Kusiak
Klaudia Halejcio w najmodniejszych spodniach tego lata. Niemal identyczne kupisz w Sinsay za 35 zł
Newsy
Klaudia Halejcio w najmodniejszych spodniach tego lata. Podobne kupisz w Sinsay za 35 zł
Urszula Jagłowska-Jędrejek
Anna Lewandowska w swetrze za ponad tysiąc złotych
Newsy
Anna Lewandowska w modnym swetrze ponad tysiąc złotych. W Sinsay kupisz podobny za 50 złotych!
Aleksandra Skwarczyńska-Bergiel
Moda uliczna wiosna-lato 2022
Fleszstyle
Najmodniejsze buty na wiosenno-letni sezon. Te modele ma w szafie każda it-girl
Marcelina Zielnik