Objawy alergii pokarmowej: najczęstsze alergeny
Alergia pokarmowa to odpowiedź immunologiczna organizmu na konkretny produkt, którego nie możemy spożywać, ponieważ może wywołać wysypkę, wymioty czy biegunkę. Dane statystyczne są niepokojące – bazując na wynikach programu „Epidemiologia Chorób Alergicznych w Polsce” można stwierdzić, że Polacy plasują się w światowej czołówce, jeżeli chodzi o występowanie objawów alergicznych.
Alergia pokarmowa to odpowiedź immunologiczna organizmu na konkretny produkt, którego nie możemy spożywać, ponieważ może wywołać wysypkę, wymioty czy biegunkę. Dane statystyczne są niepokojące – bazując na wynikach programu „Epidemiologia Chorób Alergicznych w Polsce” można stwierdzić, że Polacy plasują się w światowej czołówce, jeżeli chodzi o występowanie objawów alergicznych.
Alergia pokarmowa jest reakcją na spożywany produkt, który jest dla nas alergenem – substancją uczulającą. Objawy zawsze zauważalne są po spożyciu pokarmu i są oznaką nieprawidłowości w funkcjonowaniu jelit. Warto wspomnieć, że alergia pokarmowa występuje częściej u niemowląt i dzieci, niż u dorosłych i starszych.
Objawy alergii pokarmowej
Najczęstsze objawy alergii pokarmowej to reakcje układu pokarmowego, takie jak nudności, wymioty, czy biegunka:
- układ pokarmowy - obrzęk ust, zapalenie jelita grubego czy przełyku, kolka (tylko u niemowląt), nudności, wymioty, biegunka;
- układ oddechowy – przewlekły katar, astma w postaci oskrzelowej, zapalenie płuc;
- układ nerwowy – bóle głowy, migrena, problemy ze snem;
- układ krwionośny – niedokrwistość, zwiększona tendencja do produkcji granulocytów kwasochłonnych, wstrząs anafilaktyczny (zaburzenie krążenia, spadek ciśnienia);
- skóra – obrzęk, pokrzywka, atopowe zapalenie skóry.
Najczęstsze alergeny
Uczulają najczęściej:
- jajka (uczula przede wszystkim białko jajka kurzego, ale w przypadku alergii powinniśmy w diecie unikać również żółtka),
- owoce (najczęściej uczulają cytrusy, truskawki),
- mleko (z uczulenia na mleko dzieci przeważnie wyrastają, czasami można być uczulonym tylko na mleko „prosto od krowy”),
- ryby (białko znajdujące się w mięśniach rybich – parwalbumina – odpowiedzialne jest przeważnie za uczulenie),
- orzechy (przeważnie orzeszki ziemne),
- owoce morza (skorupiaki i małże), niektóre zboża (z powodu zawartości np. glutenu uczula pszenica, żyto czy ryż),
- konserwanty (najsilniej uczulają parabeny, które znajdziemy w napojach chłodzących, galaretkach czy dżemach),
- barwniki (błękit patentowy w słodyczach, indygotyn w lodach, wypiekach i napojach czy litorlubina w serach mogą silnie uczulać i być niebezpieczne szczególnie dla dzieci).
Alergia pokarmowa wywołana jest przede wszystkim przez czynniki genetyczne, zanieczyszczenie środowiska i pokarmy silnie przetworzone. Dlatego osoba uczulona powinna stosować w diecie produkty w jak najmniej przetworzonej i sama przygotowywać posiłki ze składników pochodzących z pewnych źródeł.
Alergia pokarmowa to zaburzenie organizmu, ale nie przewlekła choroba. Przy odpowiedniej diecie alergik może normalnie funkcjonować, jeśli tylko będzie unikał „zakazanych” produktów, wywołujących reakcję alergiczną.