Koktajle z cukinii – obniżają ciśnienie, poprawiają trawienie i oczyszczają organizm
Koktajle z cukinii są prawdziwą bombą witaminową, ponieważ to warzywo zawiera bardzo dużo witaminy A, C, K i z grupy B. Kabaczki pozytywnie wpływają na pracę układu trawiennego i mają mało kalorii – 10 dag cukinii zawiera jedynie 16 kcal.

Koktajle z cukinii są prawdziwą bombą witaminową, ponieważ to warzywo zawiera bardzo dużo witaminy A, C, K i z grupy B. Kabaczki pozytywnie wpływają na pracę układu trawiennego i mają mało kalorii – 10 dag cukinii zawiera jedynie 16 kcal.
Najsmaczniejsze są młode cukinie. W dodatku mają na tyle cienką skórkę, że warzywa nie trzeba obierać.
Dlaczego warto pić koktajle z cukinii?
Cukinia zawiera dużo potasu, magnezu, żelaza oraz witaminy A, K, C i witaminy z grupy B. Najzdrowsze i najbogatsze w wartościowe składniki są świeże i niepoddawane żadnej obróbce termicznej warzywa. Z tego względu koktajle to doskonały pomysł na cukinie – pozwalają na zachowanie cennych właściwości odżywczych warzyw, a dodatkowo można je jeszcze wzbogacić, serwując kabaczki z innymi składnikami.
Koktajl z cukinii i banana – doskonały dla nadciśnieniowców
Banany to również bogate źródło potasu, dzięki czemu zapobiegają wysokiemu ciśnieniu. Dodatkowo mają pektyny, które obniżają poziom złego cholesterolu we krwi.
Składniki:
- 1 cukinia,
- 2 banany,
- 2 jabłka,
- 1 owoc kiwi,
- rozdrobnione migdały.
Czas przygotowania: 10 minut
Stopień trudności: bardzo łatwe
Sposób przygotowania:
- Obierz cukinię i jabłka, a następnie wyciśnij z nich sok, używając sokowirówki.
- Obrane banany i kiwi pokrój na mniejsze kawałki i zmiksuj.
- Wymieszaj mus z sokiem.
- Posyp posiekanymi migdałami.
Koktajl z cukinii i pietruszki – oczyszcza i odtruwa organizm
Natka pietruszki zawiera dużo kwasu foliowego, żelaza i witaminy C. Ma również działanie detoksykacyjne – jest doskonałym dodatkiem do koktajlu z cukinii, dzięki czemu napój odtruwa organizm. Ważne, by natka była świeża, ponieważ zwiędnięta traci swoje właściwości.
Składniki:
- 1 cukinia,
- natka pietruszki,
- łyżeczka soku z cytryny,
- kurkuma.
Czas przygotowania: 10 minut
Stopień trudności: bardzo łatwe
Sposób przygotowania:
- Obierz cukinię, pokrój na mniejsze kawałki i wyciśnij sok w sokowirówce.
- Dodaj posiekaną natkę pietruszki, sok z cytryny szczyptę kurkumy i wymieszaj.
- Na wierzchu posyp odrobiną kurkumy dla dekoracji.
Kakaowy koktajl z cukinii – poprawia trawienie
Kakao zawiera dużo magnezu, co jest szczególnie ważne dla osób, które piją dużo, wypłukującej ten pierwiastek z organizmu, kawy. Poza tym ma przeciwutleniacze, korzystnie działające na pracę układu krążenia. Suszone śliwki natomiast zawierają bardzo dużo błonnika, regulując tym samym pracę układu pokarmowego.
Składniki:
- mała cukinia,
- 1 banan,
- duża łyżka kakao,
- szklanka mleka,
- 4 suszone śliwki,
- garść szpinaku.
Czas przygotowania: 10 minut
Stopień trudności: bardzo łatwe
Sposób przygotowania:
- Cukinię i banana pokrój na mniejsze kawałki i przełóż do wysokiego naczynia.
- Dodaj suszone śliwki, szpinak i kakao.
- Wszystkie składniki zblenduj.
Koktajl z cukinii i awokado – obniża cholesterol
Awokado zawiera kwas oleinowy, który pomaga obniżyć wysoki poziom cholesterolu we krwi. Ma także wiele silnych przeciwutleniaczy, m.in. witaminę A, C i E.
Składniki:
- mała cukinia,
- pół awokado,
- 2 dojrzałe pomarańcze,
- pół cytryny.
Czas przygotowania: 10 minut
Stopień trudności: bardzo łatwe
Sposób przygotowania:
- Cukinię obierz i pokrój na mniejsze kawałki.
- Wydrąż miąższ z połówki awokado.
- Pomarańcze obierz i podziel na mniejsze cząstki.
- Wyciśnij sok z połowy cytryny
- Wszystkie składniki przełóż do wysokiego naczynia i zmiksuj na gładką masę.
Koktajl z cukinii i masła orzechowego – na odchudzanie
Masło orzechowe zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe, dzięki temu pomimo wysokiej kaloryczności (500 kcal na 10 dag), zapobiega odkładaniu się tkanki tłuszczowej i na dłużej zapewnia uczucie sytości.
Składniki:
- mała cukinia,
- 2 łyżki masła orzechowego,
- 2 łyżki płatków owsianych,
- szklanka mleka,
- 1 łyżka miodu.
Czas przygotowania: 20 minut
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
- Płatki owsiane zalej niewielką ilością wrzątku i odstaw do ostudzenia.
- Cukinię pokrój na mniejsze kawałki i przełóż do wysokiego naczynia.
- Dodaj masło orzechowe, mleko, miód i przestudzone płatki owsiane.
- Całość zblenduj.
Smacznego!
Powiązane
Twój organizm domaga się potasu? Nigdy nie lekceważ tych objawów!
Współpraca reklamowa
Jak zmienia się organizm po 26. roku życia? KolagenCito, czyli sposób na młodość
Współpraca reklamowa
Jak zmienia się organizm po 26. roku życia? KolagenCito, czyli sposób na młodość
Współpraca reklamowa