Koktajle z cukinii – obniżają ciśnienie, poprawiają trawienie i oczyszczają organizm
Koktajle z cukinii są prawdziwą bombą witaminową, ponieważ to warzywo zawiera bardzo dużo witaminy A, C, K i z grupy B. Kabaczki pozytywnie wpływają na pracę układu trawiennego i mają mało kalorii – 10 dag cukinii zawiera jedynie 16 kcal.
Koktajle z cukinii są prawdziwą bombą witaminową, ponieważ to warzywo zawiera bardzo dużo witaminy A, C, K i z grupy B. Kabaczki pozytywnie wpływają na pracę układu trawiennego i mają mało kalorii – 10 dag cukinii zawiera jedynie 16 kcal.
Najsmaczniejsze są młode cukinie. W dodatku mają na tyle cienką skórkę, że warzywa nie trzeba obierać.
Dlaczego warto pić koktajle z cukinii?
Cukinia zawiera dużo potasu, magnezu, żelaza oraz witaminy A, K, C i witaminy z grupy B. Najzdrowsze i najbogatsze w wartościowe składniki są świeże i niepoddawane żadnej obróbce termicznej warzywa. Z tego względu koktajle to doskonały pomysł na cukinie – pozwalają na zachowanie cennych właściwości odżywczych warzyw, a dodatkowo można je jeszcze wzbogacić, serwując kabaczki z innymi składnikami.
Koktajl z cukinii i banana – doskonały dla nadciśnieniowców
Banany to również bogate źródło potasu, dzięki czemu zapobiegają wysokiemu ciśnieniu. Dodatkowo mają pektyny, które obniżają poziom złego cholesterolu we krwi.
Składniki:
- 1 cukinia,
- 2 banany,
- 2 jabłka,
- 1 owoc kiwi,
- rozdrobnione migdały.
Czas przygotowania: 10 minut
Stopień trudności: bardzo łatwe
Sposób przygotowania:
- Obierz cukinię i jabłka, a następnie wyciśnij z nich sok, używając sokowirówki.
- Obrane banany i kiwi pokrój na mniejsze kawałki i zmiksuj.
- Wymieszaj mus z sokiem.
- Posyp posiekanymi migdałami.
Koktajl z cukinii i pietruszki – oczyszcza i odtruwa organizm
Natka pietruszki zawiera dużo kwasu foliowego, żelaza i witaminy C. Ma również działanie detoksykacyjne – jest doskonałym dodatkiem do koktajlu z cukinii, dzięki czemu napój odtruwa organizm. Ważne, by natka była świeża, ponieważ zwiędnięta traci swoje właściwości.
Składniki:
- 1 cukinia,
- natka pietruszki,
- łyżeczka soku z cytryny,
- kurkuma.
Czas przygotowania: 10 minut
Stopień trudności: bardzo łatwe
Sposób przygotowania:
- Obierz cukinię, pokrój na mniejsze kawałki i wyciśnij sok w sokowirówce.
- Dodaj posiekaną natkę pietruszki, sok z cytryny szczyptę kurkumy i wymieszaj.
- Na wierzchu posyp odrobiną kurkumy dla dekoracji.
Kakaowy koktajl z cukinii – poprawia trawienie
Kakao zawiera dużo magnezu, co jest szczególnie ważne dla osób, które piją dużo, wypłukującej ten pierwiastek z organizmu, kawy. Poza tym ma przeciwutleniacze, korzystnie działające na pracę układu krążenia. Suszone śliwki natomiast zawierają bardzo dużo błonnika, regulując tym samym pracę układu pokarmowego.
Składniki:
- mała cukinia,
- 1 banan,
- duża łyżka kakao,
- szklanka mleka,
- 4 suszone śliwki,
- garść szpinaku.
Czas przygotowania: 10 minut
Stopień trudności: bardzo łatwe
Sposób przygotowania:
- Cukinię i banana pokrój na mniejsze kawałki i przełóż do wysokiego naczynia.
- Dodaj suszone śliwki, szpinak i kakao.
- Wszystkie składniki zblenduj.
Koktajl z cukinii i awokado – obniża cholesterol
Awokado zawiera kwas oleinowy, który pomaga obniżyć wysoki poziom cholesterolu we krwi. Ma także wiele silnych przeciwutleniaczy, m.in. witaminę A, C i E.
Składniki:
- mała cukinia,
- pół awokado,
- 2 dojrzałe pomarańcze,
- pół cytryny.
Czas przygotowania: 10 minut
Stopień trudności: bardzo łatwe
Sposób przygotowania:
- Cukinię obierz i pokrój na mniejsze kawałki.
- Wydrąż miąższ z połówki awokado.
- Pomarańcze obierz i podziel na mniejsze cząstki.
- Wyciśnij sok z połowy cytryny
- Wszystkie składniki przełóż do wysokiego naczynia i zmiksuj na gładką masę.
Koktajl z cukinii i masła orzechowego – na odchudzanie
Masło orzechowe zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe, dzięki temu pomimo wysokiej kaloryczności (500 kcal na 10 dag), zapobiega odkładaniu się tkanki tłuszczowej i na dłużej zapewnia uczucie sytości.
Składniki:
- mała cukinia,
- 2 łyżki masła orzechowego,
- 2 łyżki płatków owsianych,
- szklanka mleka,
- 1 łyżka miodu.
Czas przygotowania: 20 minut
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
- Płatki owsiane zalej niewielką ilością wrzątku i odstaw do ostudzenia.
- Cukinię pokrój na mniejsze kawałki i przełóż do wysokiego naczynia.
- Dodaj masło orzechowe, mleko, miód i przestudzone płatki owsiane.
- Całość zblenduj.
Smacznego!