Przepisy na pstrąga w sosie musztardowym, ze szpinakiem i w formie szaszłyków z cukinią
Pstrąg smakuje pysznie zarówno pieczony, gotowany jak i smażony. Łatwo go przyrządzić w sosie musztardowym, w formie szaszłyków lub ze szpinakiem.
Pstrąg smakuje pysznie zarówno pieczony, gotowany jak i smażony. Łatwo go przyrządzić w sosie musztardowym, w formie szaszłyków lub ze szpinakiem.
Pstrąg jest niskokaloryczny i zawiera duże ilości białka, fosforu, selenu, wapnia, magnezu, żelaza oraz potasu, a także witaminy z grupy B. Jako chuda ryba zawiera mniej witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (grupy A, D i E) oraz mniej kwasów omega 3 niż tłuste ryby morskie.
Pstrąg w sosie musztardowym
Filety z pstrąga podawane w sosie musztardowym zachwycają swoim aromatem i smakiem. Idealnie smakują zarówno na ciepło jak i na zimno.
Potrzebujesz:
- brytfanny.
Składniki:
- 4 flety z pstrąga,
- 4 łyżki majonezu,
- 3 łyżki śmietany 18%,
- 3 łyżki musztardy francuskiej,
- 2 łyżki mąki,
- 3 łyżki oliwy z oliwek,
- sól (do smaku),
- pieprz (do smaku),
- bazylia (do smaku),
- sok z cytryny (do smaku).
Czas przygotowania: 35 minut
Stopień trudności: łatwy
Sposób przygotowania:
- Śmietanę wymieszaj z majonezem i musztardą.
- Dopraw solą i pieprzem.
- Filety z pstrąga dokładnie obmyj.
- Polej filety sokiem z cytryny.
- Oprósz solą, pieprzem, bazylią i mąką.
- Nastaw piekarnik na 200 stopni Celsjusza.
- Brytfannę wysmaruj oliwą i połóż pstrąga.
- Piecz przez 20 minut.
- Podawaj z sosem musztardowym.
Smacznego!
Szaszłyki ze pstrąga i cukinii
Szaszłyki nadziewane pstrągiem i cukinią w sosie cytrynowo-ziołowym podaje się z ryżem lub bagietką. Są niezwykle delikatne w smaku – idealne na szybki i lekki posiłek.
Potrzebujesz:
- patyki do szaszłyków,
- rusztu lub patelni.
Składniki:
- 350 g filetu ze pstrąga,
- 4 łyżki oliwy z oliwek,
- pół cytryny,
- 200 g cukinii,
- bazylia (do smaku),
- oregano (do smaku),
- sól (do smaku),
- pieprz (do smaku).
Czas przygotowania: 20 minut (30 minut oczekiwania)
Stopień trudności: łatwe
- Sposób przygotowania:
- Wyciśnij z połówki cytryny sok.
- Wymieszaj go z oliwą z oliwek i przyprawami.
- Pstrąga pokrój w kostki i obtocz w marynacie.
- Odłóż rybę na pół godziny.
- Cukinię pokrój w półplasterki.
- Patyki nadziewaj na przemian cukinią i pstrągiem.
- Piecz na ruszcie lub patelni przez około 10 minut. Gotowe.
Smacznego!
Pstrąg ze szpinakiem z ziemniaczanym pureé
Ryba z dodatkiem szpinaku jest niesamowicie zdrowa. Podawana z ziemniaczanym pureé zaspokoi podniebienie każdego głodomora.
Potrzebujesz:
- patelni,
- sita.
Składniki:
- 2 całe pstrągi,
- 150 g szpinaku w liściach,
- 1 czerwona cebula,
- 4 ząbki czosnku,
- 2 cebule dymki,
- 200 g ziemniaków,
- 100 ml mleka,
- 100 g masła,
- 1 cytryna,
- 50 g mąki,
- 15 pomidorów koktajlowych,
- sól (do smaku),
- pieprz (do smaku),
- oliwa z oliwek (do smaku i smażenia).
Czas przygotowania: 20 minut (30 minut oczekiwania)
Stopień trudności: łatwy
Sposób przygotowania:
- Obierz ziemniaki.
- Gotuj do miękkości w osolonej wodzie.
- Ziemniaki odcedź.
- Dodaj do nich łyżkę masła i posól.
- Pokrój cebulę dymkę i wrzuć do ziemniaków.
- Wlej trochę mleka i zagnieć całość.
- Pstrąga wypatrosz i oczyść z łusek.
- Usuń ości.
- Wypłucz filety.
- Oprósz je solą i pieprzem.
- Rozgrzej oliwę na patelni i smaż rybę.
- Dopraw czosnkiem i sokiem z cytryny.
- Cebulę i czosnek pokrój.
- Na nowej patelni zeszklij je.
- Dodaj do pomidorków i szpinaku.
- Smaż, aż wyparuje woda.
- Na talerz wyłóż ziemniaki, a na nie rybę.
- Polej wszystko sosem z patelni. Gotowe.
Smacznego!
- Czy wiesz, że w rybach znajduje się przeciwwirusowy i przeciwbakteryjny selen? Poznaj działanie zdrowotne selenu.
- Lubisz owoce morza? Polecamy przepis na śledzie w pomidorach.
- Halibut to jedna z najzdrowszych ryb. Zobacz, jakie ma właściwości i jak przygotować halibuta.