3 przepisy na łatwe i smaczne potrawy z batatami
Bataty prócz tego, że świetnie smakują z kaszą czy w formie zapiekanki, mogą być również głównym składnikiem pysznych zup.
Bataty prócz tego, że świetnie smakują z kaszą czy w formie zapiekanki, mogą być również głównym składnikiem pysznych zup.
Bataty, nazywane często słodkimi ziemniakami pochodzą z Ameryki Południowej i Środkowej. Jada się je tam na surowo, gotowane, pieczone, jako dodatek do śniadań, obiadów, kolacji i deserów. Są bogatym źródłem witaminy A, która korzystnie wpływa na wzrok i układ nerwowy. Bataty zawierają również spore ilości magnezu i potasu.
Zupa z batatów
Zupa z batatów to ciekawa propozycja na niedzielny, rodzinny obiad. Jest ona niesamowicie aromatyczna i lekko pikantna.
Potrzebujesz:
- dużego garnka,
- patelni.
Składniki:
- 1 l bulionu,
- 400 g batatów,
- 2 pęczki rzodkiewki,
- 1 łyżka masła,
- 150 g groszku cukrowego,
- 1 łyżka mąki,
- 100 ml śmietany 18%,
- sól (do smaku),
- pieprz (do smaku),
- 1 garść kiełek rzodkiewki.
Czas przygotowania: 30 minut
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
- Przygotuj 1 l bulionu drobiowego.
- Bataty umyj, obierz i pokrój w kostkę.
- Dodaj je do bulionu i gotuj.
- Rozgrzej na patelni łyżkę masła.
- Pokrój rzodkiewkę i podsmaż na patelni.
- Podsmażoną rzodkiewkę dodaj do batatów razem z groszkiem cukrowym.
- Wlej śmietanę.
- Dopraw pieprzem i solą.
- Każdą z porcji zupy posyp kiełkami rzodkiewki.
Gratin z batatów i selera
Gratin to rodzaj francuskiej zapiekanki ziemniaczano-serowej. Równie smacznie smakuje przygotowana z batatów i selera.
Potrzebujesz:
- blendera,
- patelni,
- formy żaroodpornej o wymiarach 20 na 25 cm.
Składniki:
- 1 kg batatów,
- 1 seler korzeniowy,
- ćwierć szklanki bulionu,
- pół gałązki rozmarynu,
- 100 g sera koziego,
- sól morska (do smaku),
- łyżka masła,
- 100 ml mleka.
Czas przygotowania: 60 minut
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
- Bataty i seler umyj, obierz i pokrój w cienkie plastry.
- Dopraw solą morską.
- Formę żaroodporną wysmaruj masłem.
- Na wierzch formy ułóż jedną warstwę selera, dwie warstwy batatów.
- Układaj warstwy aż zapełnisz formę.
- Zalej formę bulionem i posyp rozmarynem.
- Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na 35 minut.
- Na patelnię wlej mleko i pokrojony ser kozi.
- Mieszaj, aż ser się roztopi i połączy z mlekiem.
- Zmiksuj ser z mlekiem, aż uzyskasz gładki krem.
- Sos serowy wylej na zapiekankę.
- Zapiekaj przez kolejne 10 minut w piekarniku. Gotowe.
Kasza gryczana z batatami, porem i chili
Jednym ze smaczniejszych, wegańskich dań jest kasza gryczana podawana z batatami, porem i ostrą papryką. Jest bardzo pożywna i w łatwy sposób można ją przygotować.
Potrzebujesz:
- dużego garnka,
- patelni.
Składniki:
- 100 g kaszy gryczanej,
- oliwa z oliwek (do smażenia),
- 350 g batatów,
- 1 cebula,
- 1 ząbek czosnku,
- pół łyżeczki suszonego tymianku,
- 1 por,
- pół papryczki chili
- szczypiorek (do smaku).
Czas przygotowania: 30 minut
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
- Kaszę ugotuj i odcedź.
- Patelnię rozgrzej wlewając dwie łyżki oliwy z oliwek.
- Obierz, umyj i pokrój w kostkę batata.
- Smaż go na patelni przez 5 minut, aż zmięknie.
- Pokrój cebulę i czosnek.
- Dodaj tymianek, czosnek i cebulę do batatów.
- Smaż przez 2 minuty, ciągle mieszając.
- Zrób trochę miejsca na patelni i smaż oddzielenie drobno pokrojonego pora przez 5 minut.
- Dodaj pokrojoną papryczkę chilli i ugotowaną kaszę.
- Wymieszaj wszystko i lekko podsmaż.
- Posyp szczypiorkiem. Gotowe.
Smacznego!
- Sprawdź, nasz przepis na zapiekankę ziemniaczaną z mięsem mielonym.
- Masz ochotę na chrupiące frytki? Zobacz, jak zrobić domowe frytki. Prosty przepis.
- Odchudzasz się? Zobacz, nasz dietetyczny przepis na frytki z piekarnika – smaczne i niskokaloryczne.