Reklama

Bataty prócz tego, że świetnie smakują z kaszą czy w formie zapiekanki, mogą być również głównym składnikiem pysznych zup.

Reklama

Bataty, nazywane często słodkimi ziemniakami pochodzą z Ameryki Południowej i Środkowej. Jada się je tam na surowo, gotowane, pieczone, jako dodatek do śniadań, obiadów, kolacji i deserów. Są bogatym źródłem witaminy A, która korzystnie wpływa na wzrok i układ nerwowy. Bataty zawierają również spore ilości magnezu i potasu.

Zupa z batatów

Zupa z batatów to ciekawa propozycja na niedzielny, rodzinny obiad. Jest ona niesamowicie aromatyczna i lekko pikantna.

Potrzebujesz:

  • dużego garnka,
  • patelni.

Składniki:

  • 1 l bulionu,
  • 400 g batatów,
  • 2 pęczki rzodkiewki,
  • 1 łyżka masła,
  • 150 g groszku cukrowego,
  • 1 łyżka mąki,
  • 100 ml śmietany 18%,
  • sól (do smaku),
  • pieprz (do smaku),
  • 1 garść kiełek rzodkiewki.

Czas przygotowania: 30 minut

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • Przygotuj 1 l bulionu drobiowego.
  • Bataty umyj, obierz i pokrój w kostkę.
  • Dodaj je do bulionu i gotuj.
  • Rozgrzej na patelni łyżkę masła.
  • Pokrój rzodkiewkę i podsmaż na patelni.
  • Podsmażoną rzodkiewkę dodaj do batatów razem z groszkiem cukrowym.
  • Wlej śmietanę.
  • Dopraw pieprzem i solą.
  • Każdą z porcji zupy posyp kiełkami rzodkiewki.

Gratin z batatów i selera

Gratin to rodzaj francuskiej zapiekanki ziemniaczano-serowej. Równie smacznie smakuje przygotowana z batatów i selera.

Potrzebujesz:

  • blendera,
  • patelni,
  • formy żaroodpornej o wymiarach 20 na 25 cm.

Składniki:

  • 1 kg batatów,
  • 1 seler korzeniowy,
  • ćwierć szklanki bulionu,
  • pół gałązki rozmarynu,
  • 100 g sera koziego,
  • sól morska (do smaku),
  • łyżka masła,
  • 100 ml mleka.

Czas przygotowania: 60 minut

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • Bataty i seler umyj, obierz i pokrój w cienkie plastry.
  • Dopraw solą morską.
  • Formę żaroodporną wysmaruj masłem.
  • Na wierzch formy ułóż jedną warstwę selera, dwie warstwy batatów.
  • Układaj warstwy aż zapełnisz formę.
  • Zalej formę bulionem i posyp rozmarynem.
  • Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na 35 minut.
  • Na patelnię wlej mleko i pokrojony ser kozi.
  • Mieszaj, aż ser się roztopi i połączy z mlekiem.
  • Zmiksuj ser z mlekiem, aż uzyskasz gładki krem.
  • Sos serowy wylej na zapiekankę.
  • Zapiekaj przez kolejne 10 minut w piekarniku. Gotowe.

Kasza gryczana z batatami, porem i chili

Jednym ze smaczniejszych, wegańskich dań jest kasza gryczana podawana z batatami, porem i ostrą papryką. Jest bardzo pożywna i w łatwy sposób można ją przygotować.

Potrzebujesz:

  • dużego garnka,
  • patelni.

Składniki:

  • 100 g kaszy gryczanej,
  • oliwa z oliwek (do smażenia),
  • 350 g batatów,
  • 1 cebula,
  • 1 ząbek czosnku,
  • pół łyżeczki suszonego tymianku,
  • 1 por,
  • pół papryczki chili
  • szczypiorek (do smaku).

Czas przygotowania: 30 minut

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • Kaszę ugotuj i odcedź.
  • Patelnię rozgrzej wlewając dwie łyżki oliwy z oliwek.
  • Obierz, umyj i pokrój w kostkę batata.
  • Smaż go na patelni przez 5 minut, aż zmięknie.
  • Pokrój cebulę i czosnek.
  • Dodaj tymianek, czosnek i cebulę do batatów.
  • Smaż przez 2 minuty, ciągle mieszając.
  • Zrób trochę miejsca na patelni i smaż oddzielenie drobno pokrojonego pora przez 5 minut.
  • Dodaj pokrojoną papryczkę chilli i ugotowaną kaszę.
  • Wymieszaj wszystko i lekko podsmaż.
  • Posyp szczypiorkiem. Gotowe.

Smacznego!


Reklama
Reklama
Reklama
Reklama