Hummus – właściwości i przepisy na pastę z Bliskiego Wschodu
Hummus jest popularnym dodatkiem do pieczywa czy makaronu. Potrawa ta jest bogata w białko, mangan, witaminę B6 i kwas foliowy. Podstawowym składnikiem hummusu jest ciecierzyca oraz tahini – pasta sezamowa. Potrawę można przyrządzać też z dodatkiem batatów, cebuli, czosnku ziół i papryki.
Hummus jest popularnym dodatkiem do pieczywa czy makaronu. Potrawa ta jest bogata w białko, mangan, witaminę B6 i kwas foliowy. Podstawowym składnikiem hummusu jest ciecierzyca oraz tahini – pasta sezamowa. Potrawę można przyrządzać też z dodatkiem batatów, cebuli, czosnku ziół i papryki.
Hummus po arabsku znaczy ciecierzyca. Potrawa wywodzi się z Egiptu, lecz najbardziej popularna jest na Bliskim Wschodzie i w Indiach.
Hummus – właściwości i zastosowanie
Pasta hummus jest bardzo popularna wśród wegetarian i wegan. Najczęściej smaruje się nim kanapki, lecz można też zrobić z niego sos do warzyw (np. słupków papryki, marchewki, selera naciowego) lub dodać do kotletów roślinnych. Hummus jest bogaty w żelazo i witaminę C, dzięki czemu zapobiega niedokrwistości oraz zwiększa odporność organizmu. Ma też znaczne ilości kwasu foliowego oraz witaminy B6, a więc regularne jedzenie go usprawnia pracę układu nerwowego. Hummus ma również wysoką zawartość manganu, białka, błonnika i nienasyconych kwasów tłuszczowych. Ponadto 100 g produktu ma tylko 177 kcal, więc jest to dobry składnik dla osób odchudzających się.
Hummus z pieczonym batatem
Składniki:
- 250 g ciecierzycy,
- 1 batat,
- 3 łyżki sosu tahini (pasty sezamowej),
- 40 g oliwy,
- 50 g wody,
- 1 ząbek czosnku,
- sok z połówki cytryny,
- szczypta soli.
Czas przygotowania: 30 minut
Poziom trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
- Zostaw ciecierzycę na noc w wodzie.
- Piecz batata w temperaturze 180 stopni przez 30 minut.
- Ostudź warzywo i zblenduj na jednolitą papkę.
- Ugotuj ciecierzycę i dodaj ją do batata.
- Zmiel dokładnie wszystkie składniki, jeśli będzie zbyt gęste dodaj odrobinę wody.
Smacznego!
Ziołowy hummus z czerwoną papryką
Składniki:
- 1 szklanka suchej ciecierzycy,
- 2 czerwone papryki,
- sok z połowy cytryny,
- pół szklanki oliwy z oliwek,
- 2 łyżki pasty tahini,
- 3 ząbki czosnku,
- sól morska,
- zioła: pietruszka, czosnek niedźwiedzi, pokrzywa, bazylia,
- łyżeczka syropu klonowego.
Czas przygotowania: 30 minut
Poziom trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
- Namocz ciecierzycę przez noc.
- Następnego dnia odlej wodę, przepłukaj ciecierzycę i zagotuj, aż zmięknie.
- Wykrój gniazdo z papryki i piecz ją w piekarniku przez 45 minut.
- Wystudź ją i zblenduj na gładką masę.
- Dodaj do papryki pozostałe składniki i ponownie zblenduj.
Smacznego!
Hummus bez ciecierzycy
Dla osób, które mają dość ciecierzycy poleca się pastę z soczewicą, jednak można go też wykonać z bobu czy fasoli.
Składniki:
- 250 g soczewicy,
- 3 łyżki tahini,
- 2 ząbki czosnku,
- szczypta soli,
- 40 g oliwy,
- 40 g wody.
Czas przygotowania: 30 minut
Poziom trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
- Zagotuj soczewicę i wsyp ją do miski.
- Dodaj wszystkie składniki i zblenduj na gładką masę.
- Otrzymany hummus podawaj z chlebem lub słonymi wypiekami.
Smacznego!